22 / 12 / 2024

Vizyon Atölyesi, İstanbul için Yeşil Yol projesi tasarladı!

Vizyon Atölyesi, İstanbul için Yeşil Yol projesi tasarladı!

17 Ağustos Marmara Depremi’nin 17. yıl dönümünde, kentlerin geleceğini kurgulamak için kurulan ‘Vizyon Atölyesi’ İstanbul’da aktif yeşil alan miktarını artırmak, olası bir depremde toplanma alanları açmak için ‘Yeşil Yol’ projesini tasarladı.



17 Ağustos Marmara Depremi’nin 17. yıl dönümünde, kentlerin geleceğini kurgulamak için kurulan ‘Vizyon Atölyesi’ İstanbul’da aktif yeşil alan miktarını artırmak, olası bir depremde toplanma alanları açmak için ‘Yeşil Yol’ projesini tasarladı. 


Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur ile Kentsel Strateji Kurucusu Faruk Göksu tarafından hayata geçirilen ‘Vizyon Atölyesi’nin hazırladığı projeye göre, TEM ve E5 arasında, Küçükçekmece’den Pendik’e kadar olan 50 kilometre uzunluğunda ve 200 metre genişliğinde yaklaşık 10 milyon metrekarelik alanda 5 milyon metrekarelik yeşil alan oluşturulacak. 


17 ilçeyi birbirine bağlayacak ‘Yeşil Yol’, 16 bin yapı, yani yaklaşık 56 bin konut yıkılarak oluşturulacak. 56 bin ev yıkılarak oluşacak alanın yarısı yeşil alan, diğer yarısı da yapılaşma için kullanılacak. Yıkılan evler yine aynı güzergâhta bulunan bu yapılaşma alanına transfer edilecek. Bunun da yüzde 25 ilave imar hakkıyla gerçekleştirilmesi düşünülüyor. 10 milyon metrekare inşaat yapılacak ve projenin mali büyüklüğü 7 milyar doları bulacak.


Omurga oluşturacak


Proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere 17 ilçe belediyesiyle paylaşılacak. Ayrıca finansman modelleri için yatırımcılar ve üniversitelerle ekonomik modeller tartışılacak. Yeşil Yol hayata geçerse, İstanbul’da şu anda bulunan 2 bin hektarlık aktif yeşil alana, 500 hektar daha eklenmiş olacak.


Vizyon Atölyesi kurucusu Faruk Göksu, İstanbul’un 3 temel sorununun güvenlik (afet riski), ulaşım ve kamusal alan azlığı olduğunu belirtirken, “Yeşil Yol, bütün İstanbul’u birbirine bağlayacak bir proje. İstanbul’un yeşil bir omurgasını oluşturuyor. Yeni dönüşüm modelleri geliştirmek, ulaşımı kolaylaştırmak, olası deprem için toplanma alanları ve tahliye koridorlarını oluşturmayı hedefleyen Yeşil Yol, İstanbul’a 5 milyon metrekarelik bir yeşil alan kazandırmayı hedefliyor” dedi. 


‘Değeri fark edilir’


Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, ‘en fazla kentsel dönüşüm anlaşması yapmış firma olarak’ vatandaşların ve yatırımcıların ‘Yeşil Yol’un değerini anlayacağını kaydetti. 


Timur, “Mesela Ataşehir... Boş bir araziydi ama bu fiyatlara yapıldı ve çok daha üstüne satıldı. Yeşil bir alanda eviniz var, iki önemli ulaşım hattının ortasında, her şey ayağınızın altında” dedi. Vizyon Atölyesi’nin devlet kurumları ve yerel yönetimlerle görüşmelere devam ettiğinin bilgisini veren Timur, bu konuda her türlü işbirliğine açık olduklarını ifade etti.


‘Aktif yeşil alan 2 bin hektar...’


İstanbul’da 100 bin hektar yapılaşma alanı bulunduğunu anlatan Faruk Göksu, “Knette 2 bin hektarlık aktif yeşil alan var. Kişibaşına 1.5 m2 yeşil alan düşüyor. Bu projeyle 500 hektar sağlanmış olacak” dedi. Göksu, kentte 1 metrekare yeşil alan yaratabilmenin maliyetinin 1.300 dolar olduğuna dikkati çekti.


Milliyet


Geri Dön