30 / 04 / 2024

Vural Öger, Türkiye´de 1 yılda 3 otel açacak!

Vural Öger, Türkiye´de 1 yılda 3 otel açacak!

Alman tur operatörleri arasında 6´ncı sırada yer alan Öger Tur GmbH, Avrupa´nın ikinci büyük tur şirketi Thomas Cook grubuna satılıyor



Vural Öger, satış için yapılacak toplam ödemenin 90 milyon euro´yu bulabileceğini, grubun kasasına girecek kaynakla Türkiye´de 1 yılda 3 otel açacağını söyledi

1970´li yılların sonunda Türkiye´ye ilk Alman turistleri getiren Öger Tur GmbH, Thomas Cook´a satıldı. Thomas Cook bu satın almayla Türkiye´ye yılda 1.5 milyon turist getirecek ve bu alanda pazarın lideri olacak.

Öger Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger Thomas Cook´un satın alma için yapacağı toplam ödemenin 85-90 milyon euro´yu bulacağını belirterek, "Çok iyi bir fırsat yakaladık iyi fiyata sattık. 35 milyon euro oteller için veriyorlar. Bir 30 milyon da Öger Tour´un şirket hisseleri değeri. Biz daha önce otellere 20 - 22 milyon euro civarında teminat ödemesi de yapmıştık. 5 milyon euro teminatları üstüne alıyor. Sonuçta ortaya 85 - 90 milyon euro´luk bir angajman çıkıyor" dedi.

Thomas Cook ise yaptığı yazılı açıklamada, Öger Tur´u yıl sonu kapanışında belirlenecek olan nakit karşılığı ile son 12 aylık net borç ve benzeri borçlar toplamına dayanarak yaklaşık 30 milyon euro´ya satın almayı planladığını duyurdu. Ayrıca, Öger Tur bünyesindeki diğer firmalar, Türkiye´de 2.5 milyon euro değerinde acente ve konaklama hizmetini Thomas Cook´a karşılıksız sağlamayı kabul etmiş bulunuyor.

Öger Tur´un yıllık cirosu 773 milyon euro ve Alman tur operatörleri arasında 6´ncı sırada yer alıyor. Thomas Cook, bu satın almayla işletme giderlerindeki azalma, Condor ile daha fazla firma içi uçuş, uçakların daha verimli kullanımı, otel ve tesis içi hizmetlerinin toplu alımı sayesinde de yıllık 8 milyon euro´nun üzerinde tasarruf sağlamayı hedefliyor. Yaratılacak sinerjinin tam etkisini ikinci yılda görmeyi hedefleyen Thomas Cook, Türkiye ve diğer civar güzergâhlara hizmet veren Öger markasını ve firmanın Hamburg´daki ofislerini kullanmaya devam edecek.
Thomas Cook CEO´su Peter Fankhauser, "Bu satın alma ile Almanya´daki konumumuzu daha da güçlendireceğiz. İki şirketin güçlerinin birleşmesiyle, Türkiye´de daha da büyüyeceğimize, müşterilerimize geniş bir yelpazede mükemmel ürünler sunacağımıza ve Türkiye´deki tedarikçilerimiz için güçlü ve güvenilir bir ortak olmaya devam edeceğimize inanıyorum" dedi.

Avrupa Komisyonu´ndan rekabet izninin çıkması koşuluna bağlı olan satın alma sürecinin en geç Eylül 2010´da tamamlanması bekleniyor.

`Aldığımı Türkiye´ye yatıracağım´
Öger Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger tüm şirketi satmadığını belirterek şöyle konuştu:
"Türkiye´de 4 bin yatak kapasiteli 7 otelim var. Bir sene içinde bu sayıyı 10´a çıkaracağım. Ege´de butik otel, Antalya´da büyük oteller yapacağım. 1.500 yatak ekleyeceğim. Tüm şirketimi satmadım. Uçak şirketi Öger Türk Tur, Türkiye´deki otel grubu Majesty Hotels & Resorts´un 7 oteli ve Öger Tur´un Türkiye´deki servislerini yapan Holiday Plan Otelcilik yüzde yüz benim elimde kalarak faaliyetine devam edecek. Satışla kazandığımı Türkiye´ye yatıracağım."

Öger, "Benim bu yaştan sonra Monte Carlo´da sabahlara kadar eğlenip bu parayı yiyecek halim yok, doyduk tüm bunlara" dedi.

Avrupa Parlamentosu Almanya Milletvekili olan ve çift pasaportu bulunan Vural Öger bundan sonra politikaya mı ağırlık vereceksiniz sorusuna ise yanıtı verdi: "Türkiye´den de Almanya´dan da teklifler var. Ben Türkiye´yi çok seviyorum. Ancak politika deyince kafamda soru işareti oluşuyor."

"Bundan sonra rahat bir hayat yaşamak istiyorum. 41 yıldır yoğun bir tempoda çalışıyorum. Tarafımdan kurulan şirketimi Thomas Cook markasının güvenilirliğine devretmeyi kızım Nina Öger ve şirketimin yönetim ekibi ile birlikte kararlaştırdık. Turizmdeki şartlar gitgide ağırlaşıyor" diyen Öger, gelecekte Öger Tur´un denetim kurulunun bir üyesi olarak stratejik kararlarda etkin olmaya devam edeceğini de belirtti.

`Anlaşamadık, tekrar geldiler´
Öger, daha önce de Thomas Cook ile satış için görüştüklerini doğrularken, "Geçtiğimiz aylarda ayrıntılı bir şekilde olası bir devir konusunda görüşmelerimiz olmuştu. Mutabık kalamadığımız konular sebebiyle görüşmeleri askıya almıştık. Kısa süre önce Thomas Cook tekrar bizimle bağlantı kurdu. Yapılan görüşmeler sonucunda önemli stratejik konular ve rakamlar üzerinde anlaşma sağlandı" dedi.

4 ay önce `satış yalan´ demişti
Avrupa´nın önde gelen tur operatörlerinden Thomas Cook´un, Alman turizm şirketi Öger´i satın almak isediğini Milliyet gazetesi 4 ay önce yazmıştı. Financial Times Deutschland gazetesinin haberine göre iki şirketin satış detayları üzerine konuştuğu ve satışın 2010 yılının ilk çeyreğinde yapılacağı belirtilmişti. Çıkan haberleri spekülasyon olarak nitelendiren Öger Tur Yönetim Kurulu Başkanı Öğer satışı yalanlayarak şöyle demişti: "Tüm bunlar spekülasyondur. Yalandır. Thomas Cook´un şirket satın almak istediğine dair haberler çıkmıştır ancak biz kendileriyle görüşmediğimiz gibi şirketimizi de satmak niyetinde değiliz."

Thomas Cook´un cirosu 11.1 milyar euro
Thomas Cook bu satın almayla 1.5 milyon turisti Türkiye´ye getirecek. Böylece Türkiye´de faaliyet gösteren en büyük tur şirket olacak. İngiliz tur operatörü Thomas Cook, eski bir vaiz olan marangoz Thomas Cook tarafından 1841 yılında kuruldu. Thomas Cook, ilk turunu 500 kişiyi içkiyle savaşanlar derneği toplantısı için trenle günü birlik taşıyarak yaptı. Yıllar içinde dev bir şirket haline gelen Thomas Cook, bugün TUI Travel´ın ardından 22.1 milyon müşterisi ile Avrupa´nın en büyük ikinci tur operatörü. Thomas Cook, 2007´de tur operatörü MyTravel ile birleşti.
İngiliz borsasında işlem gören şirketin yüzde 52´si Alman perakendeci Arcandor, yüzde 48´i MyTravel´a ait. Arcandor bu yıl haziranda iflas başvurusunda bulundu. Thomas Cook geçen yıl vergi öncesi kârını 308.2 milyon pound olarak açıkladı. Şirket durgunluk ve domuz gribinin etkilerini zararsız bir biçimde atlattığını ve beklenenden iyi gelen kârında Mısır ve Türkiye turlarının büyük katkısı olduğunu söyledi. Bu geçen yıl şirket toplam gelirini de yüzde 6 artırarak 11.1 milyar euro´ya taşıdı. Şirketin şu anki piyasa değeri 1.9 milyar euro. Şirkette 30 binin üzerinde kişi çalışıyor. 21 ülkede, 5 coğrafi birim halinde faaliyet gösteren Grup, doğrudan faaliyet gösterdiği tüm pazarlarda birinci ya da ikinci sırada. 94 uçaklık filosu ile kendisine ve bayilerine ait 3 bin 400´ün üzerinde ofisiyle hizmet veriyor.
Milliyet/Nevin Donat

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

30 milyon Euro´ya `Öger´i verecek Thomas Cook´un yönetimine girecek

Vural Öger tarafından 1969 yılında kurulan ve Almanya´da özellikle Türkiye tatil paketleri alanında faaliyet gösteren tur operatörü Öger Tours, `Ruslarla görüşüyor" denilirken, İngiliz turizm devi Thomas Cook´a satıldı.

Toplam 21 ülkede 9.3 milyar poundluk satışı ve 22.1 milyon müşterisiyle faaliyet gösteren Thomas Cook, Öger Tours´un yüzde 100´ünü satın alaca-ğını açıkladı. Thomas Cook, bu işlem için yıl sonu kapanışında belirlenecek olan nakit karşılığı ile son 12 aylık net borç ve benzeri borçlar toplamına dayanarak yaklaşık 30 milyon Euro ödemeyi planlarken, Avrupa Komisyonu´ndan rekabet izninin çıkması halinde sürecinin eylülde tamamlanması bekleniyor.

Öger bünyesindeki diğer firmalar da, Türkiye´de 2.5 milyon Euro değerinde acente ve konaklama hizmetini Thomas Cook´a karşılıksız sağlamayı kabul etti. 31 Ekim 2009 itibariyle 400 binin üzerinde yolcu taşıyan ve 256 milyon Euro brüt gelir ile 3.3 milyon Euro işletme kârı bildiren Öger Tours´u satın alan Thomas Cook, bu satın almayla Almanya´nın ikinci büyük turizm grubu olarak konumunu sağlamlaştıracak. Vural Öger ve kızı Nina Öger, devir tamamlandıktan sonra yönetimden çekilecek. Ancak Vural Öger, Thomas Cook Şirketler Grubu Yönetim ve Denetleme Kurulu üyeliğine atanacak. Bu satışın 6 ay süren görüşmelerin sonunda gerçekleştiğini belirten Vural Öger, "Öger Tours, Thomas Cook ve benim için çok iyi bir anlaşma oldu. Dünyanın en büyük şirketlerinden birinin yönetim ve denetleme kuruluna getirilmek benim için çok önemli. Bu, aynı zamanda bana olan güvenin de bir kanıtı" dedi.

Vural Öger, "Öger Tours bir Türk markası olarak Avrupa´da daha güçlü bir şekilde faaliyetine devam edecek. Thomas Cook, Öger sayesinde Türkiye´de 1 numara olacak" derken, Öger Türk Tur´un ve Türkiye´deki otelcilik şirketlerinin yine kendi hissesinde kalmaya devam edeceğini belirtti. Öger, şu bilgileri verdi: "Öger Türk Tur, Türkiye´deki otelcilik şirketi, Türkiye´deki 7 otel ve Öger Tours´un Türkiye´deki servislerini yapan Holiday Plan Otelcilik şirketi yüzde 100 benim elimde kalarak faaliyetine devam edecek. Öger Tours, yine aynı şekilde Hamburg merkezli olarak çalışmalarına devam edecek. Personel açısından herhangi bir değişme olmayacak. Kızım Nina Öger de Türkiye´deki şirketlerin ve otellerin başında ve şu an Türkiye´de. Türkiye´yi de çok seviyor ve orada kalmak istiyor. Tabii kararı kendisi verir."

Ege´ye butik otel
Öger´in, butik otel yatırımı Marina Vista Bodrum´dan sonra bir zincir oluşturmak istediği de biliniyor. Bu yıl Türkiye´ye 1.2 milyon turist getirmeyi planlayan Öger, Ege Bölgesi´nde yeni butik otel projeleri geliştirmek istediğini belirterek, İstanbul´da butik otel sahibi olmayı düşündüğünü açıklamıştı.

Türkiye´deki varlığımız güçlenecek

THOMAS Cook Grubu CEO´su Manny Fontenla-Novoa, "Thomas Cook Grubu´nun en büyük ve en önemli faaliyet alanlarından biri olan Almanya´daki güçlü konumunu daha da sağlamlaştıracak fırsatlar araştırıyorduk. Öger Tour´u satın almamızın bu hedefimizi gerçekleştirme stratejimizde önemli bir adım olacağına inanıyorum. Bu satın alma, Avrupa´daki tüm pazarlarımız için önemli bir güzergâh olan Türkiye´deki varlığımızı da güçlendirecek" dedi. "Bu satın alma ile Almanya´daki konumumuzu daha da güçlendireceğiz" mesajı veren Thomas Cook CEO´su Peter Fankhauser de, "İki şirketin güçlerinin birleşmesiyle, Türkiye´de daha da büyüyeceğimize, müşterilerimize geniş bir yelpazede mükemmel ürünler sunacağımıza ve Türkiye´deki tedarikçilerimiz için güçlü ve güvenilir bir ortak olmaya devam edeceğimize inanıyorum" diye konuştu. Thomas Cook Grubu´ndan yapılan açıklamada ise, bu satın almayla ciddi bir sinerji yaratılmasının yanı sıra işletme giderlerindeki azalma, bünyesindeki Condor şirketiyle, daha fazla firma-içi uçuş, uçakların daha verimli kullanımı ile uçuş, otel ve tesis içi hizmetlerinin toplu alımı sayesinde yıllık 8 milyon Euro´nun üzerinde tasarruf sağlanması bekleniyor.
Hürriyet

Öğer: Tur işinden kâr edemedim otel ve villada büyüyeceğim

İşadamı Vural Öğer, tur operatörü Öger Tur'u 30 milyon euroya İngiliz turizm devi Thomas Cook'a sattı. Öğer, daha kârlı olan otelcilik ve yazlık villalar ile büyümek istediğini söyledi

Türk turizminin yurtdışındaki en önemli isimlerinden Vural Öğer, Almanya'da kurduğu Öger Tur'un yüzde 100 hissesi İngiliz turizm devi Thomas Cook'a 30 milyon euroya sattı. Öğer, tur operatörlüğünde çok büyük rekabet olması ve kârlılıkların düşmesi nedeniyle Almanya'daki operasyonlarından çıktığını, bundan sonra ise otelcilik ve yazlık villa alanında büyümek istediğini söyledi. Öğer, 5 yıldızlı otelcilikte bünyesinde 7 otelibulunan Majesty Otelleri ve butik otelcilikte ise Vista markasıyla büyüyeceklerini söyledi. Öğer, Majesty Otellerini yıl sonuna kadar 10'a çıkaracaklarını, anlattı. Öğer ayrıca yeni kurdukları ATE İnşaat aracılığıyla Bodrum gibi yerlerde yazlık villalar yapacaklarını da söyleyerek 'Türkiye'de yazlık bölgelerde gayrimenkul alanında büyük potansiyel görüyorum. Bu alanda da büyüyeceğim' diye konuştu.

LEBEDEV ALAMAMIŞTI
Bu arada Thomas Cook tarafından yapılan açıklamada Öger Tur'un yıl sonu kapanışında belirlenecek olan nakit karşılığı ile son 12 aylık net borç ve benzeri borçlar toplamına dayanarak 30 milyon euroya satın alınacağı bildirildi. Öger Tur bünyesindeki diğer firmaların da Türkiye'de 2.5 milyon euro değerinde acente ve konaklama hizmetini Thomas Cook'a karşılıksız sağlamayı kabul ettiği bildirildi. Öğer'in uzun zamandan bu yana şirketi satmak için görüşmeler yaptığı biliniyordu. Rus oligark Alexander Lebedev ile geçen sene görüşmeler sürdürmüş ancak Lebedev'in ekonomik krizden etkilenmesi ve kredi bulamaması üzerine satış iptal olmuştu. Öger Tur, geçen sene 400 binin üzerinde yolcu taşımış ve 256 milyon euro brüt gelir ve 3.3 milyon euro işletme kârı elde etmişti. Avrupa Komisyonu'ndan rekabet izninin çıkması halinde satın alma sürecinin Eylül 2010'da tamamlanması bekleniyor. 22.1 müşteri taşıyan Thomas Cook ise geçen yıl 9.3 milyar poundluk gelir elde etmişti.

Thomas'ta 3 tepe yöneticiden biri oldu
ÖĞER, satış işleminin ardından Thomas Cook'tan Yönetim Denetleme Kurulu'na girmesi için teklif geldiğini ve kabul ettiğini söyledi. Böylece Öğer, Thomas Cook'un üç tepe yöneticisindeni biri konumuna geldi. Öğer, "Turizmden kesinlikle çekilmiş değilim. Aksine Türkiye'de daha da büyüyeceğim. Tur operatörlüğü bizim içi kârlı bir iş değildi.Şimdi 5 yıldızlı otelcilikte Majesty, butik otelcilikte de Vista markası ile büyüyeceğim. Ayrıca gayrimenkaul alanına da Bodrum'un Hebil Koyu'nda yaptığım 10 lüks villa ile girdim. Yazlık yerlerde villa işinde de büyümeli planlıyorum' dedi.
Sabah/Dilek Taş


Geri Dön