01 / 01 / 2025

Wam Asansör, Arap Baharı'yla büyümesini sürdürecek!

Wam Asansör, Arap Baharı'yla büyümesini sürdürecek!

Wam Asansör Fabrika Müdürü Hani Keshta, firmalarının bu yıl yeni makine ve personel alarak, yüzde 35 oranında büyüdüğünü kaydetti



Wam Asansör Fabrika Müdürü Hani Keshta, firmalarının bu yıl yeni makine ve personel alarak, yüzde 35 oranında büyüdüğünü kaydetti. Yaptıkları analizler doğrultusunda önümüzdeki yılın daha da parlak geçeceğini öngören Keshta, Arap Baharının ardından Ortadoğu ülkelerinin yeniden yapılanmaya gitmesinin sektöre destek olacağını dile getirdi.

Tüm dünyaya asansör ve yürüyen merdiven üretmek amacıyla Türkiyede yatırım yapan ve bugün gelinen noktada bir asansörü oluşturan parçaların yüzde 80ini üretir hale gelen Wam Asansör, artan talebi göz önüne alarak, yeni makine ve personel alımına hız verdi. Bu yıl üretim kapasitesini arttıran ve yüzde 35 büyüme sağlayan firma, 2012de özellikle Ortadoğuda yaşanan Arap Baharı sonrası yeniden yapılanma sürecinden ve inşaat sektörünün gelişim hızından faydalanmayı ve büyüme ivmesini yükseltmeyi planlıyor.

Asansör, sağlık, eğitim, inşaat ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren ve dünyanın değişik ülkelerinde yatırımları olan Suudi Arabistan merkezli Abdulghani Hussain Group, 2003 yılında Bursa Akçalar Sanayi Bölgesindeki üretim tesisini hayata geçirerek, Türkiyedeki ilk yatırımını gerçekleştirmiş oldu. İlk kurulduğunda bir asansörün en önemli parçalarını üreterek işe başlaya, bu doğrultuda kabin ve otomatik kapı üretimine ağırlık veren Wam Asansör, zamanla kumanda panosu ve diğer ürünleri de üretmek üzere planlamalar yaptı. Ürünleri üzerindeki iyileştirme ve geliştirme çalışmalarını sürdüren firma, sekiz yıllık süreçte bir asansörün yüzde 80sini üretir hale geldi.

AB standartlarında imalat yapıyoruz

Wam Asansör Fabrika Müdürü Hani Keshta, 12 bin metrekarelik alan üzerinde kurulu 9 bin metrekare kapalı alanda asansör yönetmelikleriyle kalite belgeleri ışığında ve AB standartlarına göre üretim yaptıklarını belirtti. Keshta, yaptıkları özel anlaşmalarla yakın zamanda asansörün geri kalan yüzde 20lik bölümünü de üreterek, firmalara komple hizmet vereceklerini söyledi. Bir asansörün dışını oluşturan en önemli parça olan kabin üzerinde özellikle durduklarını belirten Keshta, standart kabinler dışında paslanmaz, cam, panoramik, sedye asansörü ve servis kabinleri gibi ürünler ürettiklerini ve otomatik kapılar geliştirdiklerini ifade etti. Keshta, kumanda panosuyla asansörün yedek parçalarını da ürettiklerini dile getirerek, tüm bunların asansörün yüzde 80ini oluşturduğunu kaydetti. Motor, çelik halat, raylar, kablo kanalları ve elektrik kablolarını üretmediklerine değinen Keshta, bu tür donanımları üretmek için çok daha büyük bir tesis yatırımı gerektiğini anlattı.

2012de daha büyük bir taleple karşılaşacağız

Yaşadıkları üretim artışına paralel olarak 2011 yılında yüzde 35 büyüme kaydettiklerini söyleyen Keshta, yeni makineler alarak personel sayısında da artış yaşadıklarını dile getirdi. Keshta, sektörde oluşan talebin 2011 yılında önemli bir noktaya geldiğini ve kendilerini oluşan bu tabloya göre ayarladıklarını kaydederek, 2012de talepte daha fazla büyüme beklediklerine değindi. Keshta, şöyle devam etti:

Suudi Arabistanda 14 satış şubemiz var. Bu şubelerden gelen bilgilere göre, yıllık satış hedeflerimize 2011in ortasında ulaştık. Suudi Arabistan en büyük müşterimiz. İhracat yaptığımız Suriye, Mısır, İran, Ürdün, Özbekistan, Kırgızistan, Tunus, Cezayir, Fas, Sudan ve Libya gibi diğer 14 ülkede de temsilciliklerimiz bulunuyor. Özelikle Ortadoğu ülkelerinden aldığımız bilgilere göre, önümüzdeki yılın oldukça parlak geçeceğini düşünüyoruz. Bu coğrafyada yaşanan Arap Baharından sonra ülkelerde yeniden kalkınma süreci ve ekonomik destek programları olacak. Ülkelerdeki yeni rejimler, parlak bir gelecek için farklı projeler ortaya koyma hedefinde. Bu anlamda büyük inşaat projeleri gündemde. Biz de oluşacak bu taleplerden faydalanmak istiyoruz.

Ar-Geye önem veriyoruz

Üretimde kullandıkları ham maddenin yüzde 95ini Türkiyeden temin ettiklerini dile getiren Keshta, yolcu, yük ve servis asansörü ürettikleri için her türlü sektöre hitap ettiklerini ve özellikle AVMler, oteller, hastaneler, fabrikalar, özel projeler ve inşaat sektörünün her alanına ulaşabildiklerini kaydetti. Dünyanın değişik ülkelerindeki kule projelerinde görev aldıklarını dile getiren Keshta, Körfez Arap ülkelerindeki büyük projelere de asansör verdiklerini söyledi. Çinlilerin Ortadoğudaki en büyük alışveriş merkezi yatırımı olan Ciddedeki Çin Merkezinin uzay kapsüllerine benzeyen panoramik kabinlerini de imal ettiklerini kaydeden Keshta, şöyle devam etti:

Bir asansör firması olarak Ar-geye çok önem veriyoruz ve net karımızın yüzde 25ini Ar-geye ayırıyoruz. Dünyadaki asansör teknolojilerini takip etmek ve bu gelişmeleri müşterilerimizle paylaşmak adına bu şart. İnsanların asansörü rahat kullanabilmeleri adına daha güçlü, konforlu ve tasarruflu ürünler üretmek istiyoruz. Ürettiğimiz asansörlerin denemelerini test kulelerinde yapıyoruz ve onay aldıktan sonra piyasaya sunuyoruz. Yeni geliştirdiğimiz çok sayıda malzeme var. Sürekli gelişim ve iyi hizmet amacındayız. Kaliteyi ve insanın can güvenliğini korumayı esas alıyoruz.

Dünya


Geri Dön