28 / 04 / 2024

XXI Mimarlık Tasarım ve Mekan Dergisi Sosyolog Saskia Sassen İstanbul'da ağırladı!

XXI Mimarlık Tasarım ve Mekan Dergisi Sosyolog Saskia Sassen İstanbul'da ağırladı!

1990'ların başında yayınladığı Küresel Kent kitabıyla küreselleşmenin şehirlere etkisini öngören Saskia Sassen, XXI Mimarlık, Tasarım ve Mekan dergisinin Nisan sayısında yer aldı



Sosyolog Ayşe Öncü ve şehir plancısı Asuman Türkün ile bir araya gelerek görüşlerini paylaşan Saskia Sassen, Arap Baharı’ndan İşgal hareketine, sosyal medyanın rolünden yaşanabilir kentlere dek birçok konudan dem vurdu.

Sassen küresel kentlerin daha yaşanabilir olması için sürdürülebilirliğin önemine değindi. Çevresel sorunların diğer tüm sorunların ötesinde hayatın sonlanmasına dair bir korku salıyor olmasını ortak hareket etmeye yönelik bir fırsat olarak görüyor Sassen ve şöyle diyor:

"Çevre sorunlarına çözüm arayışında çeşitli mahalleler, toplumsal sınıflar ya da dinlerin ötesinde bazı değerler üretilebilir ve ondan da bir kentsellik doğabilir. Bu yüzden, yaşanabilir kentlerin öncelikli olarak bu yolla, yani herkesin üzerinde mutabık olduğu bazı değerlerle yaratılabileceğini düşünüyorum." Ünlü sosyolog bu noktadan hareketle gerçek anlamda yaşanabilir kentlerin doğabileceğini söylüyor. Sassen’e göre yaşanabilir kent, herkesin kentidir, insanın yaşadığı kentin kendi kenti olduğunu söyleyebilmesidir.

 

 


Geri Dön