26 / 11 / 2024

Yabancı yatırımcı Türkiye'den ne bekliyor?

 Yabancı yatırımcı Türkiye'den ne bekliyor?

Yeni Birlik gazetesi yazarı Yıldıray Gökkaya bugünkü yazısında yabancı yatırımcının Türkiye'den beklentilerini kaleme aldı. İşte o yazı...





Yeni Birlik gazetesi yazarı Yıldıray Gökkaya bugünkü yazısında yabancı yatırımcının Türkiye'den beklentilerini kaleme aldı. İşte o yazı... 


Gayrimenkul zirvesinin önemli konularından biri yabancı yatırımcıların Türkiye'den beklentilerine ilişkindi. Son zamanlarda iç piyasadaki boşluğun yabancı alıcılarla kapatılmaya çalışıldığı herkesin malumu. 

Ama hem herkes yabancıya satışı o kadar kolay yapamıyor, hem de piyasanın kendi handikapları satışların istenilen düzeyde olmasını engelliyor. Bu konuda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in açıklamaları piyasaları umutlandırdı. 

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye'den belli bir ölçeğin üzerinde ev alanlara oturma izni ve çalışma izni verileceğini açıkladı. 

Peki yabancı yatırımcı tam olarak Türkiye'den ne bekliyor? 

işte zirvedeki tartışmalardan edindiğimiz izlenimler: 


10 YIL İMAR GARANTİSİ


 Akzirve Gayrimenkul CEO'su İbrahim Ali Ahmad Maasfeh 25 yıldır Türkiye'de olduklarını belirterek, yatırımcının Türkiye'de garantici olduğunu söyledi. 

Maasfeh,'Yabancıların diğer ülkelerde yaptıklan yatırımlar için en büyük güvenceleri yasalardır. 

Yabancıların yatırımı yasalarla koruma altına alınmalıdır. 

Ben Türkiye'de arsa yatırımı yapıyorsam bunun 10 yıl imar garantisi olmalıdır' dedi. 


GÜVEN ARAYIŞI 


Yabancıların, bazı kötü tecrübeler yaşadığını hatırlatan sektör temsilcileri, yatırımcının güven arayışında olduğunu belirtiyor. En büyük sorun ise "yerli ve yabancı alıcıya farklı fiyat uygulanması". Geçtiğimiz yıllarda sorunlu projelerden ev alan ve tapusunu alamayan çok sayıda Körfez ülkelerinden yatırımcı olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, "Bindiğimiz dalı kesmeyelim ve yabancının güvenini kırmayalım" mesajı veriyor. 


ACENTELER AYRI BİR SORUN 


Yabancıya satışta en önemli sorun, sorunlu acenteler gösteriliyor. Piyasada bu işi yapanların büyük çoğunluğu eğitimsiz ve tecrübesiz kadrolardan oluşuyor. "Eskiden turizm rehberliği, şoförlük yapanlar bu işe girdi ve yüzde 10-15 komisyon istiyor. Şirketler de bu komisyonu fiyata yansıtıyor" yorumu yapılıyor. 


YİNE BÜROKRASİ SORUNU


Yabancılar da bürokratik engellerden yakınıyor. Geçici oturma izni için Emniyet Müdürlüğü'ne başvuruda bulunup 2-3 ay beklemek durumunda kalıyorlar. İşlemlerin uzun olması ve uzun süreli oturum hakkı verilmemesi ciddi kayıplara yol açıyor. 

Özetle çalışma izni vs piyasanın yabancılar nezdinde elini güçlendirecek ama bu piyasayı daha cazip hale getirmek için alınacak yol var. Tabii bir de bir detaya daha dikkat etmek gerekiyor. Herkes Ortadoğu ve Körfez bölgesine yöneldi, Pasta aynı ve satıcı çoğaldı. Şirketlerin artık yeni pazarlar da bulma zamanı. 

Yabancılar da bürokratik engellerden yakmıyor. Geçici oturma izni için Emniyet Müdürlüğü'ne başvuruda bulunup 2-3 ay beklemek durumunda kalıyorlar. 



Yeni Birlik


Geri Dön