Sektörel

Yabancılar aldığı iki daireden birini sattı, konutta fiyat artışı yavaşladı!

Konut satışları düştü, fahiş fiyat artışları duruldu. Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan sektör temsilcileri, vatandaşlık için konut alıp, yasal süre dolduranlar satışa başladığını söyledi. 


Son beş yılda senede sürekli olarak artış gösteren konut fiyatları, satışların düşmesiyle yerini de yavaşlamaya bıraktı. Yükseliş gösteren kredi faizleri ve nakiti olanların birikimlerini mevduat faizine yatırması söz konusu bu durgunluğun başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre İnşaatçıların ve mülk sahiplerinin umutlarını bağlamış olduğu yabancıya konut satışının da son dö­nemde gerilemesi de yaşanan bu düşüşte etkili oldu.

Dünya'dan Hamide Hangül imzalı habere göre konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan sektör temsilcileri, merakla beklenen haziran ayı enflasyonunun yüzde 70,4, konut fiyatlarının da ortalama yüzde 30 arttığına değinerek, “Satılık fiyatlarında yüzde 40’lık bir değer kaybı yaşanıyor” dedi. Vatandaşlık için konut alanların da üç senelik yasal süreyi doldurunca satışa başladığına değinen sektör temsilcileri, "2020 yılında alanlar karlı, o zaman 1 milyon TL'ye alanlar şimdi 4-4,5 milyon TL'ye satıyor” ifadelerini kullandı.


400 BİN DOLARA ÇIKMIŞTI

Ülkemizde yabancıların gayrimenkul satın almasının önündeki sınırlamaları kaldırmış olan Mütekabiliyet Yasasına ilişkin düzenleme 3 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe girerken, başlangıçta vatandaşlık için konut yatırım fiyatı 1 milyon dolar şeklinde belirlenmişti. Fakat söz konusu fiyatın yüksek bulunmasıyla 2028 yılının Eylül ayında bu rakam 250 bin dolara indirildi. Bu kez fiyatın çok düşük kaldığı tepkileri üzerine 2022 yılının Haziran ayında da 400 bin dolara yükseltildi.

IRAKLILAR İLK SIRADA


Söz konusu yasa sonrası 2013'ten Mayıs 2024’e kadar geçen 11 senede ülkemizde satılan toplamda 15,3 milyon konutun 390 bin 443 tanesi yabancılara satıldı. En yüksek satış ise 67 bin 490 adet ve yüzde 4,5’lik pay ile 2022'de gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumunun 2015-2024 aralığını kapsayan resmi verilerine göre, ülkemizde en fazla konut alan yabancılar arasında Irak vatandaşları 50 bin 796 adetle başı çekerken, bunu İran, Rusya, Suudi Arabistan vatandaşları takip etti. Bu senenin ilk 5 ayında konut satışları yüzde 3,4, ipotekli satışlar yüzde 58,7, yabancıya satışlar da yüzde 45,8 düşüş gösterdi.

PASAPORT ALINCA SATIYOR

-Master Türk Grubu Kurucusu Gökhan Taş konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Fiyatları 15 milyon TL'nin üzerindeki konut satışlarında durgunluk var. Konut fiyatlarında bir gerileme yok fakat artış da yok, o sebeple enflasyon karşısında gerilemiş oluyor. Enflasyon yüzde 70,4, gayrimenkul fiyatlarındaki artış ortalama yüzde 30, o sebeple de yüzde 40 değer kaybından söz edilebilir. Yabancıya satış aşırı düşüş gösterdi, toplam pazardaki payı geriledi.

O sebeple yaşanan bu durgunlukta yabancılar etkili değil, fakat Antalya pazarı yabancı üzerine kuruluydu, örnek vermek gerekirse, 5 milyon Türk Lirası ise bir konut 3 milyon Türk Lirası'na indi. Yabancılar da konutlarını satıyor, çünkü pasaport için almış, aldıktan sonra da konuta ihtiyacı kalmıyor. Gayrimenkulde 2021 yılı başlarına kadar alanlar kar etti. Yabancıların yüzde 25’i evlerini satıyor.”

FİYATLAR YÜZDE 10-15 DÜŞER

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Satılık konut piyasası düşük, alım satım çok yapılmıyor. Yüksek bedelli, sıfır konutlarda neredeyse durdu. Nakit parası olan ancak konut alabiliyor, yüksek bedelli olanlara çok yetişemiyorlar.

O sebeple de bazı inşaat firmaları, kampanyalar yapıyorlar. Çok düşük faizle veya faizsiz belli bir peşinatla satış yapıyorlar. 2. elde fiyat seviyesi düşük olanlar talep görüyor, onlar da 2-3 milyon Türk Lirası seviyesinde olanlara talep var, satılanlar onlar. Fiyatlara baktığımız zaman son iki seneye göre ciddi bir gevşeme var. Beşiktaş’ta iki sene önce 4-4,5 milyon Türk Lirası seviyesinde olan konutlar şu anda 3-3,5 milyon Türk Lirası seviyelerinde ve alıcı bulamıyor. Özellikle merkez ilçelerde eski binaların olduğu semtlerde bu tablo yaşanıyor. Fiyatlarda ortalama yüze 30 düşüş var. Fiyatlardaki köpük gitti fakat  bir miktar daha gitmesi lazım.

Biz yüzde 10-15 daha geri gitmesini bekliyoruz. Sene sonuna kadar da satışlardaki bu tablonun değişeceğini düşünmüyorum, yatay olarak seyreder. Yabancılardaki o eski alım da kalmadı. Zamanında vatandaşlık potasını doldurmak için 2-3 konut alanlar oldu. Burada 3 sene satmama koşulu vardı. Şimdi alanlar konutları satıyorlar. 2-3 konut alanlar oldu, biri ucuz kaldıysa 3 tane, 4 tane aldı. Birini satıyor şu an. O da bir etken. Yani, yabancıların eskisi kadar alım yapmaması da satılık konut piyasasında satışların yavaşlamasında bir etken.”

İLANDA KALMA SÜRESİ 90 GÜNE YÜKSELDİ

Emlakjet CEO su Tolga İdikat konu ile ilgili olarak şunları dile getirdi: “2024 yılının 2. çeyreğinde satılık konut ilanlarına baktığımız zaman ilan sayılarının arttığını ve ilanda kalma sürelerinin uzadığını görüyoruz. Geçen senenin aynı döneminde satılık konutların ortalama ilanda kalma süresi 75 günken, söz konusu bu süre şu an için yaklaşık olarak 90 güne çıktı. Ayrıca, satılık konut ilan adetlerinde yüzde 10’a yakın bir artış da söz konusu. Yıllık bazda satılık konut fiyatlarında yaklaşık yüzde 43’lük bir artış görülmekle beraber kısa vadede fiyatlarda önemli bir değişiklik gözlemlemiyoruz.”
 

Dolar 41 TL olacak. Flaş tarih verildi

Akbank'tan flaş zam... 15.000 TL'ye kadar yükseldi

Dolar içim 38 TL flaş gelişmesi. Acil gelip bakın