27 / 12 / 2024

Yabancılar için tapu evrakları!

Yabancılar için tapu evrakları!

Yabancı uyruklu vatandaşlar, 2012 yılından beri karşılıklılık şartı olmadan Türkiye'den taşınmaz satın alabiliyor. Peki, yasal sınırlamalar uyan yabancılardan tapu devri için neler istenir? İşte yabancılar için tapu evrakları..



Yabancılar için tapu evrakları!

Yabancı uyruklu vatandaşlar, 2012 yılından beri karşılıklılık şartı olmadan Türkiye'den taşınmaz satın alabiliyor. Gayrimenkul alım satımlarında yabancıların tek yapmaları gereken şey yasal sınırlamalara uymak.


Ayrıca alıcının "Ülkemizde Taşınmaz ve Sınırlı Ayni Hak Edinebilen Ülke Vatandaşlarından olması ve Edinim Şartları"nı taşıması gerekiyor.


Yabancı uyruklu bir gerçek kişi en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor. Bunun üzerinde bir taşınmaz mal satın alamıyor.


Ayrıca yabancıların askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinimi mümkün olmuyor. Peki, bu yasal sınırlamalar uyan yabancılardan tapu devri için neler istenir? Yabancılar için tapu evrakları nelerdir?


Yabancılar için tapu evrakları nelerdir?

a)Taşınmazın Tapu Senedi Belgesi veya köy/mahalle, ada, parsel, bina, bağımsız bölüm bilgisi,


b)Kimlik belgesi veya pasaport (Gerektiğinde tercümesi ile birlikte),


c) İlgili Belediyeden, taşınmazın ''Emlak Rayiç Değeri Belgesi''nin alınması,


d)Binalar için (konut, işyeri… vb.) zorunlu deprem sigortası poliçesi,


e)Satıcının 1 adet, alıcının 2 adet fotoğrafı (son 6 ay içinde, 6x4 ebadında).


f) Türkçe bilmeyen taraf varsa yeminli tercüman,


g)Yurt dışında düzenlenen vekaletname ile işlem yapılması halinde, tercümesiyle beraber vekaletnamenin aslı veya onaylı örneği.


Yurt dışında düzenlenen vekaletnamelerin özellikleri:


- Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiği veya Konsolosluğunca düzenlenen vekaletnameler.


- Yabancı ülke noterlerince ülke lisanında ilgilinin fotoğrafını da içerir şekilde düzenlenen vekaletnameler, 5 Ekim 1961 tarihli Lahey Sözleşmesine göre tasdik edilip, tasdik şerhinin ülke lisanı yanında Fransızca “Apostille (Convention de La Haye du Octobre 1961)” ibaresini de taşıması halinde bu tür belgeler ve vekaletnameler ile Türkçe tercümelerinde ayrıca o yerdeki Türk Konsolosluğunun tasdiki aranmaz.


- Ayrıca 5 Ekim 1961 tarihli Lahey sözleşmesine taraf olmayan yabancı ülkelerin noterlerinin ülke lisanında ilgilinin fotoğrafını da içerir şekilde düzenlediği vekaletnamelerdeki noterin imzasının bağlı bulunduğu makam tarafından, bu makamın imza ve mührü o yerdeki Türk Konsolosluğunca onaylanır.



Yabancıların tapu alırken dikkat etmesi gerekenler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön