27 / 04 / 2024

Yabancılar Kasım ayında 395 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi!

Yabancılar Kasım ayında 395 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi!

Yabancılar Kasım ayında 395 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi ve endeks yüzde 2,41 düştü. BİM, 36 milyon dolar ile yabancı yatırımcıların en çok alım yaptıkları hisse senedi olurken, BİM'i, Verusa Holdüıg ve Enka İnşaat takip etti...



Yabancılar Kasım ayında 395 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi ve endeks yüzde 2,41 düştü. BİM, 36 milyon dolar ile yabancı yatırımcıların en çok alım yaptıkları hisse senedi olurken, BİM'i, Verusa Holdüıg ve Enka İnşaat takip etti. Satışta ise THY, İş Bankası ve Halkbank öne çıktı. 


Borsa istanbul'da en büyük ağırlığı olan yabancı yatırımcıların hisse alım ve satımları yakından takip ediliyor. Her ay açıklanan net alım-satım değerleri borsanın seyrinin de en büyük göstergelerinden birini oluşturuyor. 


Son açıklanan Kasım ayı verilerine göre ise yabancı yatırımcılar satış yönünde eğilim gösterdi. BİST'te Kasım ayında 34 milyar dolar işlem hacmi gerçekleşti. Hacmin 13 milyar dolarlık kısmını yabancılar gerçekleştirirken, toplam işlem hacmi içindeki yabancı payı ise yüzde 19'a geriledi. 



HİSSELERE DİKKAT 


Defansif yapısıyla öne çıkan perakendenin lider şirketi BlM, 36 milyon dolar ile yabancı yatırımcıların en çok alım yaptıkları hisse senedi olurken, BÎM'i, Verusa Holding (26 milyon dolar) ve Enka İnşaat (23 milyon dolar) takip etti. Yabancı yatırımcıların en çok satış yaptıklan hisse ise 80 milyon dolar ile Türk Hava Yollan olurken, bu hisseyi İş Bankası (65 milyon dolar) ve Halkbank (53 milyon dolar) izledi. THYde tavan fiyat haberleri yakından izleniyor. Bankacılık sektörüne yönelik regülasyonlar, sektör temsilcilerinde kârlılığın düşeceği beklentilerini beraberinde getiriyor. 


DİKKAT ÇEKEN SEKTÖRLER 


Gedik Yatırım'ın hazırladığı yabancı işlemleri raporuna göre, yabancı yatırımcılar inşaat&bayındırlık ve perakende ticaret şirketlerde Kasım ayında 40,7 milyon dolar ile en yüksek net alım yaptı. Ulaştırma ve bankacılık sektörleri ise Kasım ayında 357,6 milyon dolar ile en yüksek net satım yapılan sektörler olarak öne çıktı. Gedik Yatınm analistleri, "BIST100 endeksi Kasım ayını, ay başına göre 1.872 puan düşüşle kapattı. 29 Kasım itibariyle BIST-100 Endeksi'nin aylık kaybı yüzde 2,41 olarak gerçekleşti. Böylece yılbaşından Kasım sonuna kadar borsa yüzde 3,15 kaybettirdi. BIST'de Kasım aynıda toplam 34,4 milyar dolar hacim gerçekleşti. 


Gerçekleşen hacmin 6,5 milyar doları yabancı yatırımcılar tarafından yapılan işlemler olurken, toplam işlem hacmi içindeki yabana payı yüzde 19 oldu" yorumunu yapıyor. 21 Kasım 2013 itibariyle MKK tarafından açıklanan verilere göre yabancı yatırımcıların hisse portföy büyüklüğü 67,4 milyar dolara gerilerken, yabancı payı yüzde 62.65'e düştü.


EKONOMİST



Geri Dön