28 / 04 / 2024

Yabancılar Türkiye'de en çok gayrimenkul yatırımı yapıyor!

Yabancılar Türkiye'de en çok gayrimenkul yatırımı yapıyor!

Türkiye’nin büyümesinde önemli etken şeklinde gördüğü ve artırmaya çalıştığı yabancı doğrudan yatırımlar son zamanlarda yatay seyrediyor. Yabancıların yaptığı yatırımların büyük kısmını gayrimenkul yatırımları oluşturuyor.



Türkiye’nin büyümesinde önemli etken şeklinde gördüğü ve artırmaya çalıştığı yabancı doğrudan yatırımlarda son zamanlarda yatay seyir, hatta düşüş yönünde eğilim görülüyor. 

Dünya Gazetesi'nden Mehmet Kaya'nın haberine göre; gelen yatırımların önemli bir bölümünü de gayrimenkul yatırımlarından meydana getiriyor. Öte taraftan, Türkiye’den, yurt dışına giden doğrudan yatırımlar ise artıyor. 

 Yabancılar Türkiye de en çok gayrimenkul yatırımı yapıyor!

Bir ülkeden yurt dışına yapılan doğrudan yatırımın, o ülkeye gerçekleştirilen doğrudan yatırıma oranına ilişkin basit hesaplama, ülkenin yatırım ortamıyla ilgili göstergelerden biri şeklinde görülüyor. 

Giden yatırımın gelen yatırıma oranı yükseliş eğiliminde

 Yabancılar Türkiye de en çok gayrimenkul yatırımı yapıyor!

2006 sonrasındaki veriler değerlendirildiğinde, Türkiye’de küresel krizde artsa da giden yatırımın, gelen yatırıma oranının yüzde 10 oranlarında olduğu belirlendi. Türkiye’nin ciddi bir siyasi krizde olduğu 2013 sonu ve 2014, bu oranda yüzde 50’nin üzerine ulaşıldığı tek sene olarak ön plana çıkıyor.

Türkiye’de ekonomik performansın yüksek seyrettiği 2002 ile küresel kriz arasındaki süreçte giden yatırım, gelen yatırım oranı ortalaması yüzde 10’lu seviyelerde kaydedilmişti. TEPAV daha önce gerçekleştirdiği çalışmalarda yüksek ekonomik performans kaydedilen 2002-2007 döneminde ortalamada yüzde 15,7’lik oran olduğuna dikkat çekmişti. Küresel krizle görülmeye başlanan siyasi sorunların da yaşandığı süreç olan 2008-2019 döneminde ise ortalama yüzde 24’lü seviyelere ulaşıldı.

 Yabancılar Türkiye de en çok gayrimenkul yatırımı yapıyor!

Son dönemde ise istisna sayılabilecek 2014 yılı dahil olmayacak şekilde, giden yatırımların, gelen yatırımlara oranı sürekli şekilde yükseldi. Nihayet 2019 yılında yüzde 40’ı aştı. 2021'nin ilk döneminde de yüzde 40’ın üzerindeki seyir sürdü.

Yabancı yatırımcıların gayrimenkulde ilk tercihi Türkiye!


Geri Dön