27 / 04 / 2024

Yabancılar Türkiye'ye yatırım yapıyor!

Yabancılar Türkiye'ye yatırım yapıyor!

Türkiye’de gelişen gayrimenkul piyasası, konut satışlarının çeşitli bölgelerde sürekliliğini devam ettirmesini sağlıyor. Türk vatandaşların yanı sıra yabancılar da Türkiye'ye yatırım yapıyor. Yatırımda en çok kamu projelerine olan yakınlığa dikkat ediliyor..



Geçtiğimiz sene yabancılar Türkiye’den 22 bin 234 konut satın aldı. En çok İstanbul, Antalya, Bursa, Yalova ve Trabzon’dan ev alan yabancılar tercihini ulaşım, deniz ve ormandan yana kullandı.

Milliyet Gazetesi'nden Duygu Erdoğan'ın haberine göre, Türkiye’de gelişen gayrimenkul piyasası, konut satışlarının sadece İstanbul’da değil, çeşitli bölgelerde de sürekliliğini devam ettirmesini sağlıyor. Gayrimenkul yatırımı Türk vatandaşlarının yanı sıra dünyanın pek çok ülkesinden yabancı yatırımcının da ilgisini çekiyor. 

Yerli alıcı başta konut ihtiyacına göre alım yaparken, bölgedeki kamu yatırımlarına bakıyor. 2013 yılından bu yana verilerle ortaya konulan satış rakamlarına göre, 5 yıldır arka arkaya satış rekorları kırılıyor. 

2016’da sekteye uğrayan yabancıya konut satışı ise 2017’de eski günlerine döndü.

Geçtiğimi sene yabancı yatırımcılar Türkiye genelinde 22 bin 234 konut satın aldı. Yabancılar en çok yatırımı İstanbul'da yaptı. İstanbul’dan yıl içinde alınan toplam konut sayısı ise 8 bin 182 olarak kayıtlara geçti. İstanbul’u 4 bin 707 toplam konut satışıyla Antalya, Antalya'yı 1.474 konut satışıyla Bursa takiğ etti. Yalova 1.079, Trabzon da 978 toplam satış gerçekleşti.

Çeşitli ülke ve kıtalardan yapılan yabancı alımların, gelecek dönemde artarak sürmesi bekleniyor.

Taşı toprağı altın

Tüm ilçeleriyle ayrı ayrı yatırımcı için dünya başkentlerinden olan İstanbul, yatırımın da gözdesi. Avrupa yakasında Başakşehir’den Zeytinburnu’na, Kağıthane’den Küçükçekmece’ye kadar, Anadolu yakasında Çekmeköy’den Pendik’e, Kadıköy’den Kartal’a kadar her nokta konut alıcısının radarında. 

Bunun temelinde ise son yıllarda ‘kamu yatırımları’ önemli yer almaya başladı. Yerli ve yabancı alıcı, 3. köprüden yeni havalimanına, İzmir-İstanbul Otoyolu’ndan Kanal İstanbul projesine kadar pek çok yatırımın geçişinde olmaya bakıyor.

 


Geri Dön