11 / 01 / 2025

Yabancılara mülk yasası yılsonuna çıkıyor!

Yabancılara mülk yasası yılsonuna çıkıyor!

Yabancıların Türkiye"den mülk edinimi konusunda kapsamlı bir çalışma yürüten Bayındırlık ve İskan Bakanlığı"nın tasarısı yasalaşırsa Türkiye"de yabancılar kolayca gayrimenkul edinebilecek



Yabancıların Türkiye"den mülk edinimi konusunda kapsamlı bir çalışma yürüten Bayındırlık ve İskan Bakanlığı"nın tasarısı yasalaşırsa Türkiye"de yabancılar kolayca gayrimenkul edinebilecek.
Türkiye'nin gündemini uzun bir süreden beri işgal eden yabancılara mülk satışında sona geliniyor. 2B Yasası"nın ardından, yabancıların Türkiye"de gayrimenkul sahibi edinmesini kolaylaştıran yasa için de düğmeye basıldı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarı, yasalaşırsa Türkiye yabancıların dünyada en kolay gayrimenkul sahibi olabildiği ülkelerden biri haline gelecek.

Tasarıya göre Yunanistan ve İsrail de dahil dünya genelindeki tüm ülkelerin vatandaşları sadece pasaport ve fotoğraf ile Türkiye"de ev sahibi olabilecek. Ev ve arsa satılırken, alıcının pasaportunu taşıdığı ülke ile Türkiye"nin mütekabiliyet yani karşıklılık anlaşmasının olup olmadığını bakılmayacak.

Yasadaki tek sınırlama konusunu ise arsa ve araziler oluşturuyor. Arsa ve arazi yatırımları İsrail ve Yunan vatandaşlarına yasaklanırken bunun dışındaki ülkelerin vatandaşları 99 bin metrekareye kadar arsa yada arazi sahibi olabilecek. İran, Suriye, Suudi Arabistan ile Körfez ülkelerinin vatandaşlarına ise arsa ve arazi alımında sınır tanımayacak. Bu ülkelerin vatandaşları istediği genişlikte arsa yada arazi satın alabilecek.

Süre yok
Daha önce gündeme gelen yabancıların Türkiye"de satın aldıkları gayrimenkulde intifa yani kullanım hakkını 99 yıl süre ile sınırlama ise rafa kaldırıldı. Türkiye"de gayrimenkul sahibi olan yabancılar süresiz olarak kullanım hakkına sahip olacak.

Askerden görüş süresi 1 ay
Askeri alanlara komşu olan arsa ve arazilerde satış işleminin gecikmesine tasarıda çözüm bulundu. Genel Kurmay askeri alanlara komşu arsa ve arazilerde komşu alanlarda satılamayacak parseller için harita hazırlayacak. Harita hazırlanıncaya kadar, tasarıya koyulan geçici madde ile askeri makamlardan 1 ay içinde olumlu yada olumsuz görüş bildirmesi zorunlu olacak.

Tasarıyı Bayındırlık Bakanlığı hazırladı
Tasarıyı Başbakanlığın talimatı üzerine Bayındırlık Bakanlığı hazırladı. Tasarıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörden tasarı ile ilgili görüş alındı. Gelen görüşlere göre düzenlemeler yapılacak. Ardından TBMM"ye gönderilmek üzere Başbakanlığı iletilecek.

Yılsonuna yetiştirilmesi gündemde
Başta Arap ülkeleri olmak üzere dünya genelinde 100 binlerce yabancının Türkiye"de gayrimenkul edinmek istemesi hükümeti harekete geçirdi. Buradan gelecek para ile cari açığın kapatılması planlanıyor.   Öncelikli gündemi 2B Yasası olan hükümet hemen ardından yabancılarla ilgili yasa için düğmeye basacak.

Karşılıklılık anlaşması bulunan ülkeler
Vatandaşları Türkiye'den mülk edinebilen ülkeler; 'Almanya, ABD, Andorra, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Bahamalar, Bangladeş, Barbados, Belçika, Belize, Benin, Bolivya, Bosna-Hersek, Botswana, Brezilya, Danimarka, Dominik, Ekvador, El Salvador, Estonya, Fildişi Sahili, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Gabon, Gana, Gine, Grenada, Guatemala, Guyana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Haiti, Hırvatistan, Hollanda, Honduras, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Jamaika, Japonya, Kamerun, Kanada, KKTC, Kolombiya, Güney Kore, Kosta Rika, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malawi, Malezya, Mali, Malta, Mauritius, Meksika, Monako, Moritanya, Mozambik, Nijerya, Nikaragua, Norveç, Orta Afrika Cumhuriyeti, Panama, Paraguay, Peru, Polonya, Portekiz, San Marino, Senegal, Sırbistan, Singapur, Somali, Sri Lanka, Swaziland, şžili, Tanzanya, Uruguay, Venezuela, Yeni Zelanda, ve Yeşilburun Adaları.

Sadece bina edinebilenler:
Bunun yanında vatandaşları ülkemizde sadece bina mülkiyeti edinebilen ülkeler de şöyle: 'Azerbaycan, Bahreyn, Belarus, çad, çin, Fas, Gürcistan, İran (5 yıl ikamet şartı ve bakanlık izni ile), Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Makedonya, Mısır, Moldova, Namibya, Özbekistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Slovenya, Tacikistan, Türkmenistan, Uganda, Ukrayna ve Ürdün.'

Mütekabiliyet: Türkiye'de yabancılara taşınmaz mal satışında mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesi uygulanıyor. Bu ilke, en az iki devlet arasında uygulanan ve her birinin ülkesinde diğerinin vatandaşlarına aynı nitelikteki hakları karşılıklı olarak tanımalarını öngörüyor. Bir yabancının Türkiye'de taşınmaz satın alma hakkından yararlanabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da o yabancının ülkesinde aynı haktan yararlanabilmesi gerekiyor.


Geri Dön