Genel

Yabancılara satılan konutlar otellerin en büyük rakibi!

Alkaş’ ın Türkiye temsilciliğini yaptığı CATHIC’ in ( Türkiye ve Komşu Ülkeler Otel Yatırım Konferansı ) ikinci gününde de ( 10 Haziran ) Türkiye turizmi tartışıldı...

Alkaş’ın Türkiye temsilciliğini yaptığı CATHIC’in ( Türkiye ve Komşu Ülkeler Otel Yatırım Konferansı) ikinci gününde de ( 10 Haziran) Türkiye turizmi tartışıldı.


Konferansta "Gelişimde devletlerin rolü" başlıklı panelde konuşan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum’da turizm tahsislerinin yatırımcı ile yerel halkı karşı karşıya getirdiğini söyledi. Mehmet Kocadon, “15-20 yıl önce tahsis yapılıp hala başlamayan otel projeleri var ” dedi. Bodrum’un bugüne kadar kendi öz sermayesi ile oteller  yaptığını, devlet teşvikinin çok az olduğunu belirten Kocadan, ‘’Tahsisler yapılırken yerli halkın görüşü alınmadı. 15-20 yıl önce tahsis yapılıp hala başlamayan otel projeleri var. Burada yatırımcının fazla suçu yok. İdare kaynaklı sıkıntılar var. Tahsisli bir yere bakıyorsunuz ya  fokların yavrulama  yeri ya da çevreye duyarlı bir nokta  oluyor. O zaman da yatırımcı ile yerel halk karşı karşıya geliyor. İmar konusunda yetki kargaşasından kaynaklı sorunlar yaşanıyor. Bu tahsisler yapılırken gelip araştırma yapılsın. Doğa ile barışık bütün yatırımcıların yanındayız’’ dedi. 


Konferansta konuşan Extensa İstanbul Emlak Yatırım Genel Müdürü Özlem Gökçe, konut sektöründeki gelişmenin otelciliği tehdit ettiğini belirtti. Gökçe, devletin bu konuya dair düzenleme yapması gerektiğini kaydetti. 2012 yılında mütekabiliyet yasasında bir değişiklik yapılarak 182 ülke vatandaşına gayrimenkul satışının önünün açıldığını belirten Gökçe, ’’ Özellikle Ortadoğu ülke vatandaşlarına ciddi konut satışları yapıldı. Ancak yabancılar bu konutlarda yaşamıyorlar. Ya kiraya verecekler, ya da boş duracak. Bir süre sonra bu konutlarda kısa dönemli kiralama segment oluştu. Bunun dile getirilmesi lazım. Otellerin rakipleri diğer oteller değil, bu konutlar rakip olmaya başladı. Bu konuda devletin bir irade göstermesi, kendi haline bırakılmaması gerekiyor" dedi. 


 Türkiye turist başına 1.500 dolar kazanabilseydi cari açık yüzde 4.1'e düşecekti


CATHIC’de ’’Finans Forumu’’ başlıklı oturumda konuşan Denizbank CEO’su Hakan Ateş sektörle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Hakan Ateş  "Türkiye turist başına 1.500 dolar kazanabilseydi cari açık yüzde 4.1'e düşecekti. Turizmi daha çekici hale getirmek lazım. Örneğin golf üst düzey segment bir turizm ürünü. Yine sağlık turizmi oldukça önemli. Yüzde 38 büyüme ile 270 bin sağlık turisti çekebilmişiz. Bu konuda daha başka çalışmalar yapılabilir. Kongre turizminde İstanbul 300'ün üzeri katılımlarda dünyada ilk sırada. 2023 yılında yatak kapasitesi yüzde 7 büyüme ile 1 milyon 500 binlere ulaşabilir. Turist sayısı 63 milyona, kişi başı harcama 1.300 dolar ve toplam gelir 63 milyar dolara çıkartılabilir. Bütün hadise malınızı daha değerli satmak. Ülkedeki oda satışları fiyatı dünyanın belli bölgelerinin altında. Ne kadar nakit akımı sağlayacaksak o kadar değerleme oluyor. Tur operatörüyle, hava yolları ve tüm alt yapıyla turiste üst düzey hizmeti kabul ettirmek fiyatı yukarıya çekecektir’’ dedi.