30 / 09 / 2024

Yabancılara tapu izni 10 milyar dolar getirecek!

Yabancılara tapu izni 10 milyar dolar getirecek!

İnşaat şirketleri yabancıya emlak satışına izin verilmesini istedi. Şirketler “Dünyanın her yerinden büyük talep var. Bireysel alıcılara tapu verilirse, iki-üç yıl içinde 10 milyar dolarlık satış yapılabilir”




İnşaat sektörünün duayenleri yabancılara Türkiye’de emlak satışının yasak olmasının hem sektörün önünü tıkadığını hem de istihdamın artmasını engellediğini belirtiyorlar. Karşılıklılık ilkesi gereği özellikle Arap ve Körfez bölgesi ülkelerinde Türkler’e mülk satışı olmadığı için Türkiye de yabancılara emlak satışı yapmıyor. Bu durum, yabancıların şirket kurarak ev almalarıyla aşılıyor. Ancak şirket üzerinden ev alımlarında bürokrasinin uzun olması ve izinlerin geç verilmesi emlak satışında istenilen hıza ulaşmaya imkan vermiyor.

TALEP BÜYÜK İZNİN VERİLMESİ ÖNEMLİ

Dumankaya Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, Türkiye’de yabancıya konut satışına izin verilmediği için şirketlerin de bu konuya fazla kafa yormadığını, planlarında bu konunun yer almadığını söyledi. Dumankaya “Türkiye, karşılıklılık ilkesi gereği yabancılara bireysel alımlarda tapu vermiyor. Bu ancak şirket üzerinden mümkün. Oysa, bireysel alıcılara da konut satışı gerçekleştirilirse satışlar önemli oranda artar. Çünkü büyük talep var” diye konuştu. Türk şirketlerin yurt dışı konut fuarlarına katılması için KOSGEB’in yaptığı fuar desteğinin inşaat şirketlerine de verilmesi gerektiğini belirten Dumankaya “Londra, New York özel standlar kuruyor. Bizim de bunu yapmamız lazım” diye konuştu. Körfez bölgesinden yatırımcıların İstanbul’un giriş noktaları olan Yalova gibi yerlerden yazları kalmak üzere ev almak istediklerini söyleyen Dumankaya “Bunlara izin verilmesi gerekir. Bir yabancıya konut satışı ihracat anlamına gelir. Üstelik yabancının Türkiye’de yaşaması aldığı her ürün ihracat gibi Türkiye’ye döviz bırakıcı etki sağlar. Yerinden ihracat olur” diye konuştu. Hektaş Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ekşi de, başta Körfez ve Suudi Arabistan olmak üzere tüm ülkelerden ilginin olduğunu belirterek “Şirket üzerinden satışlar yapıyoruz. Ama bürokrasi 2.5 ay sürüyor. Gerçek kişilere tapu verilirse 2-3 yılda 10 milyar dolarlık emlak satılır” dedi.

Ruslar deli gibi ev alıyor biz sadece bakıyoruz

Rusya’da emlak sektörüne yön veren ilk 10 kişi arasında gösterilen Acre Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Yıldırım da “Türkiye’de yabancılara emlak satışını durdurduk ve sadece yabancılara şirket kurup emlak alabilecekleri bir ortam oluşturduk. Örneğin Bodrum bir Cannes’dan çok daha fazla potansiyele sahipken ne acıdır ki değerlendiremiyoruz” dedi. Türkiye’nin Rus pazarında emlak sektörünün sahip olduğu katma değeri kaçırdığını belirten Yıldırım “Ruslar krize rağmen emlak almaya devam etti ve ediyorlar. Bugün Nice’de 2 ile 20 milyon Euro arasında satılan her 3 emlaktan birini Ruslar satın alıyor. Fransa ve İtalya da 20-100 milyon Euro arasında ev ve villa almaya devam ediyorlar” dedi. Yıldırım “S.Tropez’de emlak sektöründe milyar dolarlık katma değer yaratılıyor. Ülkemizde emlak yabancılar için cazip hale getirilmeli” dedi.
Star/İbrahim Acar

 


Geri Dön