28 / 04 / 2024

Yabancıların alıma uygun gördüğü hisseler arasında Saf GYO var!

Yabancıların alıma uygun gördüğü hisseler arasında Saf GYO var!

Borsa İstanbul'un yönünü belirleyen yabancıların bu yıl alımlarına devam etmesi bekleniyor. Yabancılar hisse seçerken karlılığı, verimliliği ve likiditesi yüksek kağıtları tercih ediyor. Analistler bu kriterlere uygun "al" veren hisseler belirlendi



AMERİKA Birleşik Devletleri'nde beklentileri aşan büyüme, istihdam, konut ve enflasyon verileri ile Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) varlık alımlarını sonlandırmasının bu yıl en fazla gelişmekte olan ülke ekonomilerini etkilemesi bekleniyor. Analistlere göre, bunun dışında Türkiye'nin 2015 için kendi riskleri de mevcut. Genel seçimlerin yapılacak olması dışında, yapısal ve jeopolitik risklerin FED etkisiyle birlikte bu yıl piyasalardaki volatiliteyi (oynaklık) yükseltmesi bekleniyor. 



Öte yandan Türkiye'nin cari açık, enflasyon gibi sorunlarının yanı sıra sermaye akımı kanalındaki daralmanın yalnızca ülke ekonomisinde değil sektör ve şirketler bazında da mikro riskleri yükselteceği öne sürülüyor. Ancak bütün bunlara rağmen analistler 2015'te yabancıların Borsa İstanbul'a ilgisinin artarak devam edeceği kanısında.Nitekim Ocak ayı ile birlikte yabancıların alımları da hız kazandı ve BIST-100 geçen hafta 88 bin sınırını aşarak yükseliş trendini kanıtladı. 


"ALIMLAR YAKINDAN İZLENMELİ"

Bu nedenle yabancıların alım satım yaptıkları sektör ve şirketlerin yakından izlenmesi gerektiğini belirten Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Osman Kadri Koca, şunları belirtiyor: "Yabancılar hisse senedi seçiminde karlılığı, temettü verimliliği ile likiditesi yüksek, tüm piyasa koşullannda alıcı ve satıcı ile karşılaşabilecek, derinliği olan, büyük ölçekli ve kurumsal yönetime sahip olanları tercih ediyor. Yabancı yatırımcıların en çok işlem hacmi gerçekleştirdikleri, takaslarında en fazla sakladıkları ve en uzun süreli yatırım yaptıkları hisseler genel olarak Borsa İstanbul'un yönünü belirleyenler." Mevcut koşullar kapsamında bankacılık sektörünün yılın geri kalanında düzenleyici otoritelerin kredi sınırlamalarına rağmen karlılığını artırarak devam ettireceğini düşünen Koca'ya göre, artan nüfus ve geçiş alanı olması açısından ulaştırma, eneıji, iletişim ve devam eden büyük projeler kapsamında inşaat, çimento sektörleri ön plana çıkarak yabancı yatırımcıların radarında olacak. 



"BANKA, HOLDİNG, ULAŞTIRMA" 

ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eda önder ise, seçimlerin ardından piyasaların stabil hale gelmesiyle Borsa İstanbul'da yabancı işlemlerinin daha yoğun olacağı bir dönem görebileceğimizi düşünüyor. Geçen yıl diğer gelişmekte olan ülke piyasalarına göre daha ucuz kalan Borsa İstanbul'un 2015'te yabancılar tarafından fırsat olarak algılanacağını tahmin eden önder, yabancıların hisse seçim kriterleri hakkında ise şunları söylüyor: "Bu kapsamda yabancılar için en önemli kriter likidite. Yabancılar işlem yapmak istediklerinde buna olanak sağlayacak likit hisseleri ön planda tutuyor. 


Saf GYO: Geçen yıl tamamladığı Akasya projesinden senelik 45 milyon dolar net kira geliri elde etmesi bekleniyor. 2014'te yüzde 9.19 brüt temettü ödemesi gerçekleştiren şirketin aldığı kira gelirlerini dağıtacağını ve düzenli bir temettü şirketi olacağını öngörüyoruz. Kısa vadeli borçların toplam pasif içindeki oranı bir önceki dönemde yüzde 45.48 iken 2014 üçüncü çeyrekte yüzde 9.49'a düştü. Bu bize şirketin borçlarını ödediğini gösteriyor. Sektörün öz sermaye karlılığı ise yüzde 15.16. Saf GYO'da fiyat/kazanç oranı 1.02, piyasa değeri/ defter değeri ise 0.87. Buna göre şirket hisseleri sektöre göre oldukça iskontolu görünüyor. Saf GYO hisseleri için 1.15 TL hedef fiyatla yüzde 7 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz. 



İndeks Bilgisayar: Apple ile yapılan anlaşmanın ciroya etkisi görülmeye başladı. Ayrıca Lenovo akıllı telefon distribütörü olarak İndeks ve KVK ile anlaşma imzalandı. İndeks Bilgisayar bu sözleşemeden yılda 100 milyon TL ilave ciro bekliyor. Datage'in, Avea ile İnd6kS* distribütörlük anlaşması yapmasının etkisinin ise bilançoya bu yıl yansımasını bekliyoruz. İndeks Bilgisayar, Datagete'in yüzde 59'u sahip. Şirketin 27 milyon 300 bin TL de net döviz fazlası bulunuyor. Etkileyici net kar büyümesinin devam edeceğini düşünüyoruz. İndeks Bilgisayar hisseleri için 6.12 TL hedef fiyatla yüzde 5 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz. 


Turkcell: Çukurova Grubu, Alfa Grubu'na ödeme yaparak ortalık yapısıyla ilgili sorunları çözdükten sonra temettü beklentisi ortaya çıktı. 2010 ile 2013 arasındaki temettülerin büyük olasılıkla bu yıl ödenmesi bekleniyor. Böyle bir durumda temettü veriminin yüzde 10 ile 15 arasında olacağını tahmin ediyoruz. Nisan 2015'e kadar süresi olan şirketin bu tarihe kadar açıklama yapması bekleniyor.  Güçlü imajı, her sene artan satış gelirleri ile bilançosunun iyi sonuçlar vermeye devam edeceğini düşünüyoruz. Turkcell hisseleri için 14.85 TL hedef fiyatla yüzde 4 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz. 


TAV Havalimanları: Büyüme politikasını başarılı şekilde Havalimanları sürdüren şirket, bünyesine kattığı Milas Bodrum Havalimanı İç Hatlar Terminali ve aynı havalimanının Ekim 2015'te devralacağı dış hatlar terminali ile büyümesini sürdürüyor. Şirket, ATÜ, Umman Salalah ve Tunus'ta beş havalimanındaki gümrüksüz satış alanlarının işletme imtiyazını da kazanarak yedi ülkede 19 havalimanında hizmet verecek. 


PARA 


Geri Dön