28 / 12 / 2024

Belediye hizmetlerine gönüllü katılımcıların çalışma alanları!

Belediye hizmetlerine gönüllü katılımcıların çalışma alanları!

İl Özel İdaresi ve Belediye Hizmetlerine Gönüllü Katılım Yönetmeliğine göre gönüllüler hangi alanlarda çalışıyor? İşte belediye hizmetlerine gönüllü katılımcıların çalışma alanları ile ilgili yasal hükümler...



Belediye hizmetlerine gönüllü katılımcıların çalışma alanları!

Bilgi, beceri ve yeteneğini, her türlü ortak çalışma, imkan ve zamanını ortaya koyarak çalışma alanı konusunda maddi bir kazanç beklemeksizin yerel yönetim hizmetlerine katılan gerçek ve tüzel kişiler ile bünyesindeki gönüllüleri bu hizmetlerde görevlendirecek kamu kuruluşları belediye hizmetlerine gönüllü olarak katılabiliyor.


Belediye hizmetlerine gönüllü katılımcıların çalışma alanları ve çalışma usul ve esasları İl Özel İdaresi ve Belediye Hizmetlerine Gönüllü Katılım Yönetmeliği kapsamında düzenleniyor. Yönetmeliğe göre, gönüllüler trafik, itfaiye, arama-kurtarma gibi denetim ve acil yardım hizmetlerinde; her türlü spor hizmetlerinde; kütüphane, tiyatro, sinema gibi kültür hizmetlerinde çalışabiliyor.


Belediye hizmetlerine gönüllü katılımcıların çalışma alanları

Madde 5 — İl özel idaresi veya belediye görev ve sorumluluklarına bağlı olarak yetki alanlarında;

             

a) Özürlülere, çocuklara, kadınlara, gençlere, yaşlılara, yoksullara, kimsesizlere ve düşkünlere yönelik eğitim, kültür, sağlık ve sosyal hizmetleri,

             

b) Kütüphane, tiyatro, sinema gibi kültür hizmetleri,

             

c) Bilişim, meslek edindirme kursları, kreş gibi eğitim hizmetleri,

             

d) Park, bahçe, kent estetiği, çevre düzenlemeleri ile katı atık gibi çevre kirlenmesinin önlenmesine yönelik hizmetleri,

             

e) Başıboş ve sahipsiz hayvanlara yönelik hizmetleri,

             

f) Trafik, itfaiye, arama-kurtarma gibi denetim ve acil yardım hizmetleri,

             

g) Tüm yaş gruplarını içine alan her türlü spor hizmetleri,

             

h) Tarihi, kültürel mirasın ve tabiat varlıklarının yaşatılarak korunması hizmetleri yapmak üzere gönüllü çalıştırabilir.


Belediye hizmetlerine gönüllü katılımcıların çalışma usul ve esasları

Madde 6 — Çalışma alanlarına ilişkin detayları ilgili il özel idaresi veya belediyece tespit edilmek şartı ile;

             

a) Gönüllüler çalışacakları alanları belirtmek sureti ile ilgili il özel idaresi ve belediyeye müracaat ederler. Müracaatları uygun bulunanlar, ilgili birimin gözetim ve bilgisi dahilinde sorumluluk alanlarında taraflarca belirlenecek usûl ve esaslar çerçevesinde çalışırlar.

             

b) Gönüllülerin, çalışma süreleri içinde çalışma alanlarına gidiş ve gelişleri ilgili il özel idaresi ve belediyece sağlanabilir.

             

c) Belirlenen usul ve esaslara aykırı davranışlarda bulunulması halinde gönüllülük ilişkisi sona erer, verilen kimlik kartları geri alınır.

             

d) İl özel idaresi ve belediye, gönüllülere faaliyet alanına göre, gerekli kıyafet, araç, gereç, mekan sağlayabilir ve eleman tahsis edebilir.

             

e) Gönüllünün çalışacağı alan kent konseyinin oluşturduğu çalışma alanları içinde ise, bu çalışma kent konseyi çalışmaları ile birlikte değerlendirilir.

             

f) Faaliyetlerin bitiminde gönüllülere teşekkür belgesi verilebilir.



İl Özel İdaresi ve Belediye Hizmetlerine Gönüllü Katılım Yönetmeliği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön