22 / 11 / 2024
fuzul

Yabancıların Türkiye'deki gayrimenkul yatırımları ikiye katlandı!

Yabancıların Türkiye'deki gayrimenkul yatırımları ikiye katlandı!

Yabancıların Türkiye'de gayrimenkule yaptığı yatırımlar son 3 yılda 2 milyar 621 milyon dolardan 5 milyar doların üzerine çıkarak 2'ye katlandı.




Yabancıların Türkiye'de gayrimenkule yaptığı yatırımlar son 3 yılda 2 milyar 621 milyon dolardan 5 milyar doların üzerine çıkarak 2'ye katlandı.


Sektör temsilcileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamalarda, yabancıların gayrimenkul yatırımlarının artmasının başlıca sebepleri arasında "Mütekabiliyet Yasası'nın çıkması, Türk müteahhitlerin yabancıların isteğine göre konut üretmesi, yurt dışında yapılan tanıtımlar, uluslararası fuarlara daha fazla katılım sağlanması ve yabancı para biriminin TL'ye karşı değerlenmesi" gibi etkenleri gösterdi.


İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 2004 yılında 1 milyar 343 milyon dolar olan yabancı yatırım tutarının, 2015 sonunda 5,5 milyar dolara çıkmasının beklendiğini söyledi.


Yabancıların Türkiye deki gayrimenkul yatırımları ikiye katlandı!

11 yılda yüzde 310'luk artış

Durbakayım, yılın 11 ayında yabancıların 5 milyar 20 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımı yaptığını kaydederek, "Aylık ortalamayı bazı alırsak yabancıları 2015'te 5,5 milyar dolarlık gayrimenkul yatırımı yaptığını tahmin edebiliriz. Yıl sonu için sektörün beklentisi de bu şekildedir" dedi.


2004'te 1 milyar 343 milyon dolar olan yatırım tutarının 2009 ve 2011 yılları hariç her sene yükseldiğini dile getiren Durbakayım'ın verdiği bilgilere göre, yabancıların gayrimenkul yatırımı son 12 yılda şu şekilde gerçekleşti:

"Yabancıların istediği gibi konut ürettik"

Durbakayım, son 3 yılda yabancıların gayrimenkul yatırımının 2 kat artmasının sebeplerine değinerek, özellikle 2 önemli nedenin öne çıktığını aktardı.


"Türk müteahhitleri artık yabancıların nasıl bir konut almak istediğini öğrendi" diyen Durbakayım, müteahhitlerin, Orta Doğulu veya Avrupalı yabancıların istedikleri özelliklere sahip konutları inşa ederek daha kolay ve fazla satış yapmaya başladığını anlattı.


Durbakayım, "Diğer taraftan son bir yılda yabancı para birimlerinin Türk lirası karşısında değer kazanması, yabancıların beklemede olan taleplerini harekete geçirerek daha ucuza konut almalarına yol açtı. Bunlara ek olarak siyasi yönetimin mütekabiliyet konusunda daha somut adım atması ve yabancı yatırımcılara önemli teşvikler sağlaması da bu alımları destekledi. Bu gelişmeleri de yurt dışı fuarlara daha yoğun katılım sağlayan devlet ve özel kurumların dile getirmesi, satış hacminin iki katına çıkmasına neden oldu" diye konuştu.

Dünya gayrimenkul pazarından binde 5 pay alıyoruz

Yabancıların Türkiye deki gayrimenkul yatırımları ikiye katlandı!


Dubai Uluslararası Gayrimenkul Fuarı'nın Türkiye temsilcisi LMG Global Yatırım'ın Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan İlgar, Türkiye'nin dünya gayrimenkul pazarında yeni bir oyuncu olduğunu belirterek, son 3 yılda çok büyük oranda artan yabancı yatırımın henüz yeterli düzeyde olmadığını savundu.


Dünya gayrimenkul piyasasının yıllık hacminin 1 trilyon dolar olduğu bilgisini veren İlgar, Türkiye'nin bu rakamdan ancak binde 5 pay alabildiğini aktardı.


İlgar, yabancı yatırımın, global ekonomide yaşanan olumsuzluklara rağmen artmasının önemli sebeplerine dikkati çekerek, "Başlıca sebep Mütekabiliyet Yasası. Bu yasa 2012'nin ortalarında çıksa da 2013'te anlaşılmaya başlandı ve ilk olarak 2013 yılında etkileri görüldü" dedi.

"Türk firmalar yurt dışı fuarlara daha fazla katılıyor"

Yurt dışındaki uluslararası gayrimenkul fuarlarına Türk firmaların daha fazla ilgi göstermesinin ve bu tarz etkinliklerde kamunun ve özel sektörün etkili tanıtımlar yapması gibi faktörlerin de Türkiye'ye yatırımı teşvik ettiğini vurgulayan İlgar, ayrıca bayilik sisteminin ve emlakçıların bilinçlenmesinin de bu artışta payı olduğunun altını çizdi.


İlgar, "Dubai Uluslararası Gayrimenkul Fuarı (IPS), bu yıl 11-13 Nisan tarihlerinde düzenlenecek. İş hacmi 100 milyar doları bulacağı öngörülen fuara Türkiye'den katılacak firma sayısının, bu yıl yüzde 100 artışla 50'ye yükselmesi bekleniyor. Geçen yıl 25 firma katılmıştı. Körfez sermayesinin Türkiye'de yaptığı yatırımları görenler, oraya giderek yatırım fırsatlarını tanıtıyor" diye konuştu.


Gayrimenkul yatırımı konusunda Türkiye'nin İngiltere, ABD ve Avrupa ülkeleri gibi rakipleri bulunduğunu ifade eden İlgar, bu organizasyonlara katılmanın ve buralarda tanıtım yapmanın önemini vurguladı.


İlgar, Türkiye'nin 5 saatlik uçuş mesafesinde 140 ülkeye hitap ettiğini belirterek, "Dolayısıyla diğer rakiplerimize göre lokasyon avantajımızı çok iyi kullanmalıyız. Üçüncü Havalimanı'nın açılmasıyla yabancı yatırımlar daha fazla artacak. Marka değeri yükselecek. Bu gayrimenkul yatırımlarını da olumlu etkileyecek" görüşünü paylaştı.

"Yabancı yatırımın artması için ticari mülklere ağırlık verilmeli" 

İlgar, yüksek hedef ve cirolara sahip olmak için ticari mülklere ağırlık verilmesi gerektiğini kaydederek, bunların başında alışveriş merkezi, otel ve ofis yatırımlarının geldiğini söyledi.


Büyük montanlı yatırımların ticari gayrimenkul enstrümanları ile çekilebileceğini anlatan İlgar, sözlerini şöyle tamamladı:


"Dolayısıyla Türkiye'nin bundan sonraki hedefi özellikle Arap sermayesi için ticari projelere ağırlık vermek olmalıdır. Özellikle İstanbul'daki oteller yüzde 90 doluluk oranıyla yılı geçiriyor. Ciddi bir otel açığımız var. Büyük şehirlerde yatak sayımızı artırmak için Arap sermayesini yönlendirebiliriz. Bizim 2016 için çalışmalarımız var. LMG global olarak 2017'nin sonuna kadar 1 milyar dolarlık bir yatırımı Türkiye'ye çekmek için çalışıyoruz. Eğer ülke olarak ticari gayrimenkullere daha fazla ağırlık verir ve bu alanda özel çalışmalar yaparsak 2023 hedeflerine doğrudan döviz girdisi adına çok önemli bir katkı sağlamış oluruz."


AA



Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Yabancıların Türkiye'de gayrimenkule yaptığı yatırımlar son üç yılda 5 milyar doları aşarak ikiye katlandı. Yabancı, 2015'in 11 ayında 5 milyar 20 milyon $'lık alım yaptı.


YABANCILARIN Türkiye'deki gayrimenkul yatırımları rekora koşuyor. Bu yatırımlar son 3 yılda 2 milyar 621 milyon dolardan 5 milyar doların üzerine çıkarak 2'ye katlandı. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 2004'te 1 milyar 343 milyon dolar olan yabancı yatırım tutarının, 2015 sonunda 5,5 milyar dolara çıkmasının beklendiğini söyledi. Durbakayım, yılın 11 ayında yabancıların 5 milyar 20 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımı yaptığını kaydederek, "Aylık ortalamayı bazı alırsak yabancıları 2015'te 5,5 milyar dolarlık gayrimenkul yatırımı yaptığını tahmin edebiliriz. Yıl sonu için sektörün beklentisi de bu şekildedir" dedi.


Dünya piyasası 1 trilyon $'ı buldu


DUBAI Uluslararası Gayrimenkul Fuarı'nın Türkiye temsilcisi LMG Global Yatırım'ın CEO'su Gökhan İlgar da, dünya gayrimenkul piyasasının yıllık hacminin 1 trilyon dolar olduğu bilgisini vererek, Türkiye'nin bu rakamdan binde 5 pay alabildiğini aktardı. İlgar, Türkiye'nin 5 saatlik uçuş mesafesinde 140 ülkeye hitap ettiğini belirterek, "Diğer rakiplerimize göre lokasyon avantajımızı çok iyi kullanmalıyız" dedi.



Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Yabancıların Türkiye’de yaptığı yatırımlar son 3 yılda 2 milyar 621 milyon dolardan 5 milyar doların üzerine çıktı. Sektör temsilcileri, talebin artmasında Mütekabiliyet Yasası, yabancıların isteğine göre konut üretimi ve TL’nin değer kaybını gösteriyor.


YABANCILARIN Türkiye’de gayrimenkule yaptığı yatırımlar son 3 yılda 2 milyar 621 milyon dolardan 5 milyar doların üzerine çıkarak 2’ye katlandı. Sektör temsilcileri, yaptıkları açıklamalarda, yabancıların gayrimenkul yatırımlarının artmasının başlıca sebepleri arasında ‘Mütekabiliyet Yasası’nın çıkması, Türk müteahhitlerin yabancıların isteğine göre konut üretmesi, yurt dışında yapılan tanıtımlar, uluslararası fuarlara daha fazla katılım sağlanması ve yabancı para biriminin TL’ye karşı değerlenmesi’ gibi etkenleri gösterdi.


Beklenti 5,5 milyar dolar


İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 2004 yılında 1 milyar 343 milyon dolar olan yabancı yatırım tutarının, 2015 sonunda 5,5 milyar dolara çıkmasının beklendiğini söyledi. Durbakayım, yılın 11 ayında yabancıların 5 milyar 20 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımı yaptığını kaydederek, “ Yabancıların 2015’te 5,5 milyar dolarlık gayrimenkul yatırımı yaptığını tahmin edebiliriz” diye konuştu.


‘Yabancıları öğrendik’


Son 3 yılda yabancıların gayrimenkul yatırımının 2 kat artmasının sebepleri arasında ise özellikle 2 önemli neden öne çıktı. “Türk müteahhitleri artık yabancıların nasıl bir konut almak istediğini öğrendi” diyen Durbakayım, yabancı para birimlerinin Türk lirası karşısında değer kazanması, yabancıların beklemede olan taleplerini harekete geçirerek daha ucuza konut almalarına yol açtı” dedi.


‘Dünya pazarından binde 5 pay alıyoruz’


DUBAI Uluslararası Gayrimenkul Fuarı’nın Türkiye temsilcisi LMG Global Yatırım’ın Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan İlgar, Türkiye’nin dünya gayrimenkul pazarında yeni bir oyuncu olduğunu belirterek, son 3 yılda çok büyük oranda artan yabancı yatırımın henüz yeterli düzeyde olmadığını savundu. Dünya gayrimenkul piyasasının yıllık hacminin 1 trilyon dolar olduğu bilgisini veren İlgar, Türkiye’nin bu rakamdan ancak binde 5 pay alabildiğini aktardı. İlgar, yabancı yatırımın, global ekonomide yaşanan olumsuzluklara rağmen artmasının önemli sebeplerine dikkati çekerek, “Başlıca sebep Mütekabiliyet Yasası. Bu yasa 2012’nin ortalarında çıksa da 2013’te anlaşılmaya başlandı ve ilk olarak 2013 yılında etkileri görüldü” dedi. Yurt dışındaki uluslararası gayrimenkul fuarlarına Türk firmaların daha fazla ilgi göstermesinin ve bu tarz etkinliklerde kamunun ve özel sektörün etkili tanıtımlar yapması gibi faktörlerin de Türkiye’ye yatırımı teşvik ettiğini vurgulayan İlgar, bayilik sisteminin ve emlakçıların bilinçlenmesinin de bu artışta payı olduğunun altını çizdi. İlgar, Türkiye’nin 5 saatlik uçuş mesafesinde 140 ülkeye hitap ettiğini belirterek, yeni havalimanının açılmasıyla yatırımların artacağını bildirdi.


Yeni Yüzyıl Gazetesi/ Taylan Özgür 



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Yabancıların Türkiye'de gayrimenkule yaptığı yatırımlar son 3 yılda yıllık 2 milyar 621 milyon dolardan 5 milyar doların üzerine çıkarak 2'ye katlandı. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 2004 yılında 1 milyar 343 milyon dolar olan yabancı yatırım tutarının, 2015 sonunda 5,5 milyar dolara çıkmasının beklendiğini söyledi. "Türk müteahhitleri artık yabancıların nasıl bir konut almak istediğini öğrendi" diyen Durbakayım, müteahhitlerin, Ortadoğulu veya Avrupalı yabancıların istedikleri özelliklere sahip konutları inşa ederek daha kolay ve fazla satış yapmaya başladığım anlattı. 


Bugün



Haber Millet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İSTANBUL İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 2004 yılında 1 milyar 343 milyon dolar olan yabancı yatırım tutarının, 2015 sonunda 5,5 dolara çıkmasının beklendiğini söyledi Durbakayım, yılın 11 avında yabancıların 5 milyar 20 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımı yaptığını belirterek, "Aylık ortalamayı baz alırsak yabancıları 2015'te 5,5 g K milyar dolarlık gayrimenkul yatırımı yaptığını tahmin edebiliriz. Yıl sonu için sektörün beklentisi de bu şekildedir" 


Millet




Haber Milli Gazete'sinde şu şekilde yer aldı...


Yabancıların Türkiye'de gayrimenkule yaptığı yatırımlar son 3 yılda 2 milyar 621 milyon dolardan 5 milyar dolara çıktı. Sektör temsilcileri, yabancıların gayrimenkul yatırımlarının artmasının başlıca sebepleri arasında "Mütekabiliyet Yasası nın çıkması, Türk müteahhitlerin yabancıların isteğine göre konut üretmesi, yurt dışında yapılan tanıtımlar, uluslararası fuarlara daha fazla katılım sağlanması ve yabancı para biriminin TL'ye karsı değerlenmesi" gibi etkenleri gösterdi. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yılın 11 ayında yabancıların 5 milyar 20 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımı yaptığını belirterek, "Yabancıların 2015'te 5.5 milyar dolarlık gayrimenkul yatırımı yaptığını tahmin edebiliriz" dedi. Durbakayım, son 3 yılda yabancıların gayrimenkul yatırımının 2 kat artmasının sebeplerine İlişkin, "Türk müteahhitleri artık yabancıların istedikleri özelliklere sahip konutları insa ederek daha kolay ve fazla satıs yapmaya başladı. Son bir yılda Türk lirasının değer kaybetmesi, yabancıların beklemede olan taleplerini harekete geçirerek daha ucuza konut almalarına yol açtı" dedi. 



Milli Gazete


Geri Dön