Yabancının gayrimenkule talebi artacak!
J.P Morgan Chase Bankası Ekonomisti Mehmet Özhabeş yabancıların Türk gayrimenkulüne talebinin artacağını belirtti...
J.P Morgan Chase Bankası Ekonomisti Mehmet Özhabeş, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçen ay parasal genişlemede yavaşlama sinyali vermesinin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden sıcak paranın çıkmasına sebep olduğunu belirterek, "Bu gelişmelerin Türkiye'deki gayrimenkul sektörünü çok etkileyeceğini düşünmüyorum. Hatta Türk Lirası'nın ucuzlaması yabancılar için Türkiye'de gayrimenkulu nispeten ucuz gösterip, talebi arttıracaktır" dedi.
AA muhabirine Fed'in Amerika'da parasal genişlemede yavaşlama sinyali vermesinin Türkiye ve Amerika'da konut sektörüne yansımalarını değerlendiren Özhabeş, kararın pazarda önemli değişikliklere sebep olduğunu söyledi.
Özhabeş, Fed'in kararının ardından en önemli unsur olarak hazine bonosu faizlerinin bir anda yükseldiğini, buna bağlı olarak mortgage faizlerinin arttığını belirterek, 30 yıllık mortgage faizlerinin Mayıs ayında yüzde 3,5'ten, 4,3'e yükseldiğini kaydetti.
Artışın Amerika'da konut sektörünü olumsuz etkileyebilir endişesini artırdığını ancak bu endişenin yersiz olduğunu vurgulayan Özhabeş, şöyle konuştu: "Zaten Fed Başkanı Ben Bernanke, yüksek faizlerin ekonominin gelişmesini tehdit etmesi durumunda buna karşı adım atacaklarını söyledi. Böyle bir durumda faizlerin tekrar düşmesi için politikalarını değiştirebilirler. Buarada bir başka etken de ev fiyatlarının artması. Fiyatlar bir yıl önceye göre yüzde 12 gibi yüksek bir oranda arttı. Yüksek ev fiyatları ve yüksek faizler daha fazla aylık mortgage ödemesi gerektirdiğinden ev almayı zorlaştırıyor. Konutlarda ödenebilirlik için baktığımız gösterge şu; orta gelirli bir aile, ortalama fiyatta ev almak için yıllık gelirlerinin ne kadarını mortgage ödemesine ayırması gerekiyor?
Bu gösterge geçen yıl yüzde 15' di. Şu an yüzde 19'a çıktı." Özhabeş, bu göstergenin uzun vadeli ortalamasının yüzde 24 olduğuna vurgu yaparak, "Dolayısıyla yakın zamanda görülen faiz ve ev fiyatlarındaki artışa rağmen halen tarihsel ödenebilirlik oranlarının altındayız. Ev fiyatları şuan yüzde 10 artsa ve mortgage faizleri yüzde 5,8'e yükselse bile ödenebilirlik göstergesi ancak tarihsel ortalamayı yakalayacak. Bunun sebebi ev fiyatlarının artmasına rağmen halen 2006'daki tepeden yüzde 21 aşağıda. Ayrıca mortgage faizleri de halen tarihsel olarak düşük seviyede" diye konuştu.
Ticaret Gazetesi