30 / 04 / 2024

Yabancıların konut talebi artmaya devam edecek!

Yabancıların konut talebi artmaya devam edecek!

PropertyTR Genel Müdürü Yusuf Boz, yabancıya konut satışındaki artışı değerlendirdi. Boz, "Önümüzdeki süreçte yabancıların konut talebi artmaya devam edecektir. Yeni dönemle birlikte yüzde 50’ye varan bir talep artışı ortaya çıkacağı öngörülmektedir." dedi...



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Türkiye genelinde konut satışları 2018 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 oranında azaldı. Eylül ayında toplam 127 bin 327 adet konut satıldı. Ancak yabancıya yapılan konut satışları zirveye çıktı. Yabancıya konut satışı Eylül'de 151,1 oranında arttı. Yabancılar, Türkiye'den Eylül ayında 5 bin 615 adet konut satın aldı. PropertyTR Genel Müdürü Yusuf Boz, yabancıya konut satışındaki artışı değerlendirdi;

TÜİK tarafından yayınlanan istatistiklere göre 2018 yılının Eylül ayında yabancıların satın aldığı konut sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 151. 1 oranında artarak 5615 olarak gerçekleşti. Böylelikle 2018’in ilk dokuz ayında yabancıya satılan toplam konut sayısı 24.155’e ulaşarak tarihi zirvesini gördü. 10 yılı aşkın süredir yabancılara gayrimenkul pazarlaması yapan PropertyTR olarak, mevcut veriler ve özel birtakım koşullar neticesinde yabancıya konut satışı rakamlarının daha da artacağını ve yeni tarihi zirveleri göreceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Özel birtakım koşullarşa iki temel durumu kast ediyorum. Bunlardan ilki döviz kurunda yaşanan gelişmeler neticesinde Türk Lirası'nın geldiği pozisyonun yabancılar için konut alımını daha cazip hale getirmiş olmasıdır. Döviz kurunun etkisiyle gerek yatırım amaçlı alım yapan gerekse de konut ihtiyacı olan yerleşik yabancıların konut alım miktarları artmıştır. İkinci, belki de en etkili özel koşul da taşınmaz edinimi yoluyla vatandaşlık hakkı kazanmak için yapılması gereken yatırım miktarının 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürülmesidir. Türk Lirası'nın döviz karşısında geldiği pozisyonun yabancılara sağladığı fiyat avantajı ile 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşen yatırım maliyetiyle sahip olunabilecek vatandaşlık hakkı motivasyonu birleşerek yabancıların konut alımını adeta teşvik eden bir durum ortaya çıkardı. Yabancılara satılan konut sayılarının artışı da bu durumun oldukça etkili olduğunu ve konut alım imkânlarının değerlendirildiğini ortaya koydu.

Yıllardır yabancılara gayrimenkul satışı yapan ve yabancı yatırımcıları yakından tanıyan PropertyTR’nin genel müdürü olarak somut verilerden hareketle ortaya koyabileceğim en önemli gerçeklik; mevcut rakamlar, mevcut durum, yasal düzenlemeler, teşvikler ve ülkemize yabancı yatırım çekmek için gayret gösteren gayrimenkul firmalarının çabalarının oldukça çabuk meyvesini verdiği ve trendin kesinlikle artış yönünde olacağıdır. Önümüzdeki süreçte yabancıların konut talebi artmaya devam edecektir. Yeni dönemle birlikte yüzde 50’ye varan bir talep artışı ortaya çıkacağı öngörülmektedir. Biz de PropertyTR olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gayrimenkul alanında ülkemize yatırım yapacak olan yabancı yatırımcıların talep ve ihtiyaçlarına cevap vermeye devam edecek, ülkemize döviz kazandırmak için var gücümüzle çaba göstereceğiz.
 

Yabancıya konut satışı Eylül'de yüzde 151,1 arttı!
 


Geri Dön