28 / 04 / 2024

Yabancıların konut alımında getirilen 400 bin dolarlık sınırlamanın yankıları sürüyor!

Yabancıların konut alımında getirilen 400 bin dolarlık sınırlamanın yankıları sürüyor!

Türkiye emlak sektöründe son dönemlerde, yabancıların konut alımında getirilmiş olan 400 bin dolarlık sınırlamanın yankıları devam ediyor. Bu konudaki önemli bir aktör olan Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan konu ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı.



Türkiye emlak sektöründe son dönemlerde, yabancıların konut alımında getirilmiş olan 400 bin dolarlık sınırlamanın yankıları devam ederken Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan'dan da konu ile ilgili çok önemli açıklamalar geldi.

Yabancılara konut satışı ile vatandaşlık verilmesinde 400 bin dolar sınırının belirlenmesindeki ana faktörlerin ne olduğu ile ilgili açıklamalar yapan Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı, yabancıların ülkemizde gayrimenkul sahipliği ile vatandaşlık alma hakkı arasındaki bağlantıya işaret etti.

Söz konusu uygulamanın başında 1 milyon dolara kadar çıkan bu sınır, zamanla 250 bin dolara düşürülmüş ve son olarak 400 bin dolara sabitlenmişti fakat Hacı Ali  Taylan söz konusu bu rakamın düşük olduğunu ve artırılması gerektiğini ile getirdi. Hacı Ali Taylan açıklamasında özellikle 2023 yılında bu talepte yüzde 50'ye yakın bir düşüş gözlemlendiğini söyledi.

Taylan'a göre söz konusu bu sınırlamanın düşük kalması fiyat artışlarına ve fahiş satışlara sebep olabilir. Özellikle marjinal satışların artmasıyla beraber, gayrimenkul fiyatlarında yükselmeler gözlemlenebilir. Ayrıca, yabancılar için cazip olan bu rakamın Türkiye'de konut talebini artırarak yerli yatırımcılar için rekabet koşullarını zorlayabileceği bildirildi.

Yabancıların konut alımında getirilen 400 bin dolarlık sınırlamanın yankıları sürüyor!


Polatlı Postası'ndan Afife Kaya'nın haberine göre gayrimenkul alımında ekspertiz zorunluluğunun getirilmesinin önemi ile ilgili de önemli açıklamalar yapan Hacı Ali Taylan, bu uygulamanın yanlış beyanlara ve fiyat manipülasyonlarına engel olduğunu söyledi. Taylan özellikle, düşük değere sahip gayrimenkullerin yüksek fiyatlarla gösterilerek yabancılara vatandaşlık verilmesi gibi durumların önüne geçildiğini söyledi.

Hacı Ali Taylan söz konusu bu düzenlemenin Türk ekonomisi ve istihdamına nasıl bir katkı sağlayabileceği de ele alarak konut alımının doğrudan bir istihdam aracı olmadığını kaydederken, bu fiyat artışlarının yabancı alımlarının etkisiyle gerçekleştiğini söyledi. Hacı Ali Taylan ayrıca son dönemde bu talebin azaldığını ve yerli talepte de bir düşüş yaşandığını da söyledi.

Açıklamasında ayrıca, yabancıların konut alımında Türkiye'yi cazip kılan faktörlerin neler olduğuna da değinen Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, Türkiye'nin jeopolitik konumu ve doğal güzelliklerinin yanı sıra, 400 bin dolar gibi bir sınırlamanın bu cazibeyi sınırlamaması gerektiğini vurguladı.

 

Dolar yükselmeye devam edecek mi? Bugün dolar ne kadar oldu? 7 Şubat 2024 dolar kaç TL?

İngiltere konut fiyatlarında son bir senede en büyük artış yaşandı!

TOKİ'den 'Osmaniye'deki konutların açık artırma ile satıldığı' iddiaları için açıklama geldi!


Geri Dön