03 / 09 / 2024

Yabancının İstanbul'da ev aşkı krizde alevlendi

Yabancının İstanbul'da ev aşkı krizde alevlendi

Konut fiyatlarının tüm dünyada yüzde 20 ile 50 aralığında düştüğü kriz dönemi, gayrimenkule global arenada yatırım yapanlar için fırsat oldu



Avrupa'nın en gözde metropol şehirleri arasında gösterilen ve 2010'da Avrupa Kültür Başkenti olacak İstanbul, gayrimenkul yatırımları açısından cazibesini kaybetmiyor. Global kriz ortamı, harcamaları kısmaya yönlendirse de İstanbul'dan ev almak isteyen yabancıları durduracak kadar etkili olamadı. Konut fiyatlarında gözlenen gerilemeyi de fırsat bilen yabancı yatırımcılar hem bireysel hemde toplu alıma yönelik olarak markalı konut projelerinin kapısını çalmaya başladı. Kuveyt'ten İrlanda'ya kadar birçok farklı ülkeden İstanbul'a gelen alıcılar, kriz döneminde kentte daire sahibi oldular.

Ofton İnşaat'ın Elysium Suits projesi, Ant Yapı'nın Anthill Residence'ı, Kiler GYO'nun Sapphire'i ve Saf Gayrimenkul'ün satışına yeni başladığı Acıbadem Akasya'nın da aralarında bulunduğu pek çok projede yabancıya satış hız kazandı. Örneğin, satışı yeni başlayan Akasya'daki 2.8 milyon liralık penthouse'lardan birini Rus bir işadamı aldı.

Uygun fiyatın etkisi oldu

Sektörün çoğunluğunda görüş aynı: Yabancıya satışın hızlanmasında, kriz sürecinde projeye göre değişen oranlarda düşen fiyatlar oldukça etkili. Dünyanın her yerinde gayrimenkule yatırım yapmak isteyen insanlar öncelikli olarak ucuz fiyat oluşmasını kolluyorlar. Ancak bu yeterli değil. Alınan gayrimenkulün gelecekte ne kadar prim yapma potansiyeli taşıdığı da çok önemli. İşte, İstanbul da bu açıdan yabancıların gözünde en mantıklı lokasyoınlardan. Çünkü pazarın hala ciddi anlamda gelişme potansiyeli var. Kriz bittikten sonra İstanbul'da konut fiyatlarının yeniden artışa geçmesini, hatta eskisinden daha yüksek seviyelere çıkmasını bekliyorlar.

Şirketler de yatırım düşüyor

Bu süreçte projeleri takip edenler arasında İstanbul'da evi olmasını isteyenler kadar aynı anda 15-20 konut alarak daha büyük ölçekli yatırımı düşünenler de göze çarpıyor. Özelliklei Körfez sermayeli şirketler toplu alımlar için daha istekli duruyor. Arap kökenli şirketlerin de aralarında bulunduğu alıcılar, bazı projelerde bir bloğun tamamını satın almak veya 50 daireyi kapatmak için uğraşıyor.

Anthill'den 50 daire için teklifler yapılıyor

Bomonti'de iki gökdelenden oluşan Anthill Residence da yabancıların gözdeleri arasına girdi. Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay, İstanbul'da fiyatların hala uygun olmasının önemine dikkat çekerek, şunları söylüyor:"Krizde Moskova'da fiyatlar yarıya düştü ama konutların metrekaresi ancak 6 bin-10 bin doları gördü. Bizde ise 3 bin dolara mükemmel evler var. Alıcı da prim yapacak olan en uygun fiyatlıyı seçiyor. Anthill'den bir blok isteyen de oldu. Şimdi 50 daire için teklif verdiler. İrlanda, İngiltere, Almanya, ABD vatandaşları bireysel alımlar da yaptı."

Fiyat artışının ucu yok, bu cazibe katıyor

Ataşehir'de inşa edilen Varyap Meridian projesiyle öne çıkan Varyap da yabancı ilgisiyle karşı karşıya. Varyap CEO'su Erdinç Varlıbaş, projeden toplu alım yapmak isteyenler olduğunu belirtiyor ve ilgili şöyle açıklıyor:"Dubai, Abu Dabi, Kuveyt'ten gelen şirketler İstanbul'da arayıştalar. Alım da yapıyorlar. Çünkü şu anda uygun fiyatlar var. Ön satışlar hep avantajlıdır. Sonra fiyatlar yükselecek. Kentte büyüme potansiyeli çok. Fiyatlar kaça kadar çıkar tahmin edilemiyor. İstanbul'da gelecek 4-5 yılda yüzde 100-150'yi bulan artışlar bekleniyor."

Menekşe Ataselim/Gazete Habertürk


Geri Dön