29 / 04 / 2024

Yabancıya gayrimenkul satış geliri ilk 6 ayda yüzde 36,6 düştü! 

Yabancıya gayrimenkul satış geliri ilk 6 ayda yüzde 36,6 düştü! 

Yabancıya gayrimenkul satış gelirindeki son durum açıklandı. Peki yabancıya gayrimenkul satış geliri ilk 6 ayda ne kadar oldu? 



Yabancılara gayrimenkul satışından elde edilen döviz geliri, geçtiğimiz senenin tümünde 6,3 milyar dolarla tüm zamanların rekoruna imza atmıştı. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Naki Bakır, bugünkü köşesinde yurt dışı yerleşiklere gayrimenkul satış gelirindeki son durumu kaleme aldı. Naki Bakır, söz konusu yazısına "Küresel yatırımcıların Türkiye’de doğrudan yatırım için getirdikleri sermayede yıllar itibarıyla devam eden gerilemeye karşılık, vatandaşlık kampanyalarının da etkisiyle son yıllarda hızla artan yabancılara gayrimenkul satışlarından elde edilen döviz gelirinde de bu sene Nisan'dan bu yana sert düşüş yaşanıyor" açıklamasını yaparak başladı. 

Yabancıya gayrimenkul satış geliri ilk 6 ayda yüzde 36,6 düştü! 

Merkez Bankası tarafından açıklanan ocak-haziran dönemi ödemeler dengesi verilerine göre, geçtiğimiz senenin ilk altı ayında 3 milyar 470 milyon dolar olan yurt dışı yerleşiklere gayrimenkul satış geliri, bu senenin aynı döneminde yüzde 36,6 düşüşle 2 milyar 201 milyon dolar oldu. 

Naki Bakır, konuya ilişkin "Banka’nın, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden elde ettiği ve yurt dışı yerleşiklerin alımını yaptıkları gayrimenkullerin bedeli üzerinden toplulaştırılmış verilere göre hesapladığı söz konusu gelirlerin, bu yıl aylar itibarıyla bakıldığında nisandan itibaren sürekli azaldığı belirlendi" değerlendirmesinde bulundu. 

Yabancıya gayrimenkul satış gelirinin geçtiğiiz senenin aynı aylarına göre nisandaki yüzde 62,3, mayıstaki yüzde 40’lık düşüşlerden sonra, Haziran'da yüzde 79,6 oranında bir düşüş kaydettiğine dikkat çeken Bakır, "İlk çeyrekte 1 milyar 370 milyon dolar olan yabancıya gayrimenkul satış geliri, ikinci çeyrekte 870 milyon dolara düştü" ifadelerine yer verdi. 

Bakır, ilk çeyrekte geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 28,2  yükselen gelirin, ikinci çeyrekte ise yüzde 65,4 düştüğünü aktardı. 

Yabancıya gayrimenkul satış geliri ilk 6 ayda yüzde 36,6 düştü! 

2022 YILINDA REKOR KIRILMIŞTI 

"Ulusal ekonomiye zincirleme ve devamlı katkı sağlayan doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının aksine katkısı, satın alma için döviz getirme şeklinde bir seferlik olan yabancı gayrimenkul yatırımları, son yıllarda başta Ruslar ve Orta Doğu ülkeleri yurttaşları olmak üzere yabancıların konut alımları ile hızlı bir artış göstermişti" diyen Naki Bakır, 2000'lerin başlarında toplam doğrudan yatırım girişlerinde küçük bir paya sahip olan yabancı gayrimenkul yatırımları yoluyla Türkiye’ye giren döviz miktarının, 2022'de  milyar 273 milyon dolarla en yüksek düzeyine ulaştığına dikkat çekmişti. 

KONUT SATIŞ ADEDİ YARIYA GERİLEDİ 

Diğer taraftan TÜİK’in konut satış istatistiklerine de değinen Naki Bakır, konuya ilişkin, "TÜİK’in konut satış istatistikleri de yabancılara satılan konut sayısının bu yıl yarıya düştüğünü ortaya koyuyor. Buna göre geçen yılın ocak-haziran döneminde yabancılar Türkiye’den 35 bin 383 konut alırken, bu yıl aynı dönemde bu sayı 19 bin 275 adette kaldı" açıklamasında bulundu ve yabancıya satılan konut sayısının yüzde 45,5 azaldığını dile getirdi. 

Yabancıya gayrimenkul satış geliri ilk 6 ayda yüzde 36,6 düştü! 

Yabancılara satışların 2022 Temmuz'dan bu güne kesintisiz sürdüğünü aktaran Bakır, "TÜİK’in, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü veri tabanı TAKBİS sisteminde yabancı olarak tanımlanan, Türk asıllı olmayan ve vatandaşlıktan çıkarılma ile ilgili 4112 sayılı kanuna tabi olmayan kişilere yapılan satışların toplulaştırılmışı olan TÜİK verilerinde, aylara göre yıllık gerilemenin özellikle bu yıl haziran ayında yüzde 69,6’ya ulaştığı dikkati çekiyor" açıklamasında bulundu. 

İlk altı ayda doğrudan sermaye yatırımları kapsamında ise ülkeye 2 milyar 470 milyon dolarlık bir giriş yaşandığının altını çizen Bakır, açıklamasını "Tasfiyeler düşüldükten sonra net giriş ise 2 milyar 318 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Net doğrudan sermaye girişi geçen yılın eş dönemine göre yüzde 29,2 azaldı" diyerek sürdürdü. 

Söz konusu dönemde yabancı firmaların Türkiye’deki grup şirketlerine kullandırdıkları krediler ve geri ödemelerin ise yüzde 24,7 yükselerek 308 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Naki Bakır, bu şekilde “doğrudan yabancı sermaye yatırımı”, grup şirketlerine kredi ve ödemeler ile “yabancı gayrimenkul yatırımı” olacak şekilde üç kanaldan ülkeye giren toplam doğrudan yatırım miktarının ilk altı ayda 4 milyar 827 milyon dolar olduğunu belirtti.

Naki Bakır, söz konusu açıklamasını "Geçen yılın aynı dönemindeki girişin yüzde 30,9 altında kaldı" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Arabuluculuk 1 Eylül'de resmen başlıyor: Hangi anlaşmazlıklar arabulucuya gidecek? 

Memurların yüzde 93,7’si kira desteği istiyor!

Konut fiyatları düşüyor mu? Yeni ev alacaklar hemen bakın! 

Ev sahiplerini üzecek haber: Fahiş kiraya ceza geliyor!


Geri Dön