29 / 04 / 2024

Konut fiyatları düşüyor mu? Yeni ev alacaklar hemen bakın! 

Konut fiyatları düşüyor mu? Yeni ev alacaklar hemen bakın! 

Konut fiyatlarında fahiş fiyat yükselişi durma noktasına geldi. Satılık konutların satışa dönme süresinde de yaklaşık 2 kat artış yaşandı. Peki konut fiyatlarında son durum ne oldu? Satılık ev fiyatları düştü mü? İşte merak edilenler... 



Konut satışlarında yaşanan gerilemenin de etkisiyle beraber artık gayrimenkul sektöründe fiyatların alıcılar tarafından belirlendiğine dikkat çekiliyor. 

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, gayrimenkul sektöründeki son durum ile ilgili açıklamalarda bulundu. Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Mustafa Hakan Özelmacıklı, konutta satılık arzının arttığı bir dönemde olunduğunun altını çizdi. 

"Kredi faiz oranları nedeniyle ipotekli satışlardaki düşüş, deprem sonrası eski yapıların elden çıkartılmaya çalışılması, EYT sonrası kentler arası göçün artması, konutların yüzde 25 sınırlama nedeniyle kiraya verilmek istenmemesi arzı artıran etkenler olarak belirtilebilir" diyen Özelmacıklı, bu dönemde teklif üzerinden ilerlendiğini ve pazarlıkı payının daha yüksek olduğunu vurguladı.

Konut fiyatları düşüyor mu? Yeni ev alacaklar hemen bakın! 

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı,  satılık konutların satışa dönme süresinin 2 kat arttığına dikkat çekerek, "Yani 2 sene kadar önce 30 güne kadar düşen satılık gayrimenkullerin işleme dönmesi, şu anda 60 günün üzerinde" açıklamasında bulundu. 

KONUT FİYATLARINDA YÜZDE 15'İ BULAN DÜŞÜŞ 

Konut fiyatları ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Fiyatlarda da ilan listeleme sonrasında yüzde 10 ile yüzde 15 bandında gerilemeler görülüyor. Ama kiralıkta tam tersi bir durum var" diye konuştu. 

Konut satışlarında verilen tekliflerin de yüzde 10-15 indirimli verilebildiğinin altını çizen Özelmacıklı, "Şu anda mevduat başta olmak üzere KKM gibi araçlar yüksek getiri sağlıyor. Daha önce 30 gün çerçevesinde gerçekleşen satışlar 60 günlük ilan sürelerine dönmüş durumda bu bazı yerlerde 90 güne kadar çıkıyor" dedi ve gayrimenkullerin ilanda kalma sürelerinin de arttığını dile getirdi. 

Konut fiyatları düşüyor mu? Yeni ev alacaklar hemen bakın! 

KONUT FİYAT YÜKSELİŞİNDEKİ KÖPÜK BİTTİ Mİ? 

"Bu kapsamda fiyatlar daha realize oluyor diyebiliriz. Köpük gitti, fiyatlar kredi dışında kabul edilebilir seviyelere doğru normalleşiyor. Bu normalleşmeyi hemen fiyatlarda düşüş olarak görmesek bile enflasyona göre fiyatların bu dönemde artış göstermemesi gayrimenkullerde reel artışın düştüğünü bizlere gösteren bir ölçüttür" açıklamasını yapan Özelmacıklı, bunun yalnızca konutlarla sınırlı olduğunu söyledi. 

Özelmacıklı, özellikle 1 milyon liradan adüşük arsalarda, tarlalarda ve kiralık konutta fiyatların arttığına dikkat çekti. 

Konut fiyatları düşüyor mu? Yeni ev alacaklar hemen bakın! 

Hükümetin boş ofisleri konuta dönüştürmek amacıyla bir çalışması olduğu biliyor. Bu çalışma ile beraber, İstanbul’da 50 bin, Türkiye genelinde ise toplamda 100 bin ofisin konuta dönüşmesi öngörülüyor. 

Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile ofislerin konut olarak kullanımına bir miktar daha izin verilmesi düzenlendi. Özellikle mevcutta iş merkezi niteliğinde olup imar fonksiyonunda konut alanında kalan yerlerde bu kapsamda konuta dönüşüm yapılabilecek" diyerek, bu düzenleme yapılırken yüzde 30’una kadarlık çerçeve tadilat projesi ile mümkün yapılırken, belediye meclis kararı ile oranın yüzde 50’ye yükseltilmesinin planlandığını dile getirdi. 

"Yapılan düzenleme konutun da yapılabileceğine dair hüküm bulunan alanlarda 1 Temmuz 2023 tarihinden önce ofis veya büro amaçlı yapı ruhsatı düzenlenerek yapımına başlanmış veya yapı kullanma izni düzenlenmiş olan yapılarda, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar sonuçlanmak kaydı ile, parselin tamamında konut kullanım oranı yüzde 30’u geçmeyecek şekilde kullanım amacı değişikliğine yönelik tadilat ruhsatı düzenlenebilecek" şeklinde konuşan Özelmacıklı, yapılan bu düzenleme ile yeni konut arzına imkan sağlanacağına vurgu yaptı. 

Akaryakıt fiyatlarında son dakika şoku! Her gün kuruş kuruş artıyor! Benzin, motorin, LPG fiyatları 14 Ağustos 2023

Altın için alım fırsatı doğdu mu? İslam Memiş açıkladı

Ev almayı düşünenler dikkat! Konut fiyatlarında yeni zam dalgası geliyor! Fiyatlar resmen tavan yapacak!


Geri Dön