30 / 04 / 2024

Altın için alım fırsatı doğdu mu? İslam Memiş açıkladı

Altın için alım fırsatı doğdu mu? İslam Memiş açıkladı

Altın fiyatlarında son dakika gelişmesi. Merak edilen soruları Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş yanıtladı. "Ben olsam" diyen uzman isim, rakam vererek gram altında görülmesi zor seviyeyi paylaştı. İşte tüm detaylar...



Rekor üstüne rekor kıran altın fiyatları ABD Temmuz ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından düşüş yaşandı. Ons altın 1914 dolara kadar geri çekilirken, gram altın ekranda 1659 TL'yi gördü. Ekranda 1660 TL seviyesindeki gram altın serbest piyasada yükselişini devam ettirdi.

Gram altında seçim döneminde 100 TL'ye çıkan makas aralığı geri düştü. Gram altın Kapalı Çarşı'da 1780 TL seviyesine kadar çıktı. Altın fiyatlarında yaşanan yükselişin nedeni ise iç piyasada hükümetin altın ithalatına yönelik aldığı kota kararı, rafinerilere getirilen üretim sınırı ve getirilen ek vergi olarak karşımıza çıktı. 

Gram altında alım fırsatı var mı? Eline yeni TL geçenler dolar mı yoksa Euro mu almalı? Piyasaları gelecek hafta neler bekliyor? Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş merak edilen sorulara cevap verdi. İşte İslam Memiş'in değerlendirmeleri...

ONS ALTINDA YÖN BELİRSİZ
"Ons altın 1915 dolarda. Belirsiz. Bir yöne kırılacak ama belirsiz. Çünkü yön kırılma olunca direnç ve destek test edilecek. 1930 doları test etti ons altın. Bu hafta ons altın 1910 - 1930 aralığında işlemler gerçekleşti. En önemli veri ABD enflasyon verisiydi. ABD'deki enflasyon verisi yüzde 3.2 olarak açıklandı. Hızlı gerilemişti, şimdi sıçrama var. Beklentimiz 2024 ikinci yarısından sonra enflasyon geri gelecek ve gelişmiş gelişmekte olan ülkelerde 2022'deki enflasyonu aratacak türde olacak.

Şimdi iki seçenek var. Ya haftalık olarak 1918 altında kapanış yapacak, aşağıda 1890'ı test edecek. Ya da 1930'u kırıp 1960'a gözü dikecek. Sabit dar bant aralığına sıkıştı, kafası karışık. Yatırımcıların da kafasının karışık olduğunu rakamlar gösteriyor.

ALTIN İÇİN EN ÇOK GELEN SORU
Gram altın TL 1665 TL. Serbest piyasalarda ise gram altın 1712 - 1718 seviyesinde. 1700 altında rakam yok. Kota geldi altına. İthalatta artış vardı, bu içerideki dengelenmeden dolayı altına yönlendirilmemesi için kota geldi. Diğer taraftan ek vergi geldi altın ve mücevherata. Bir de 1 gramdan aşağı, yarım gram altınları basmayacak rafineriler. Bu hafta şu soru çok geldi. Elimde yarım gram var ne olacak? Bir şey olmayacak. Bugüne kadar üretilen, piyasada dolaşanlarda bir problem yok.

GRAM ALTINDA EN ZOR İHTİMAL
1680 - 1700'ü kullanın uyarılarım vardı gram altında. Sınırlamalar gelince yüzde 4 değer artışı oldu. Ekran fiyatı ve serbest piyasada makas aralığı gördük. Bu kotadan dolayı artık resmi kur tarafıyla serbest piyasalar arasında en az 50 liralık fiyat farkı göreceksiniz. Buna alışmanız lazım. Bu zaman zaman 80 lira, 100 lira da olur. Ekran ile serbest piyasalarda gram altında aynı fiyatı kesinlikle beklemeyin.

Gram altın TL 1700 altına sarkmayabilir. Bugün elimde TL olsa ben gram altın almalı mıyım? Hemen alırdım. 1880 öngörüm hala devam etmekte. 1800 yukarı yönlü kırılınca yeni bir yol haritası belirleyeceğiz. Kendimize. Elinde TL olan bu imkanları değerlendirmeli.

BORSA İSTANBUL'DA HEDEF 8 BİN
Borsa İstanbul 7714 puanda, yüzde 3.67'lik değer artışı ile haftayı tamamladı. Ben izlemeye devam ediyorum. Nedenlerim var. Özellikle Borsa İstanbul'da faizlerde KKM'de getirilerin bir hayli fazla ve risksiz olduğunu gözlemliyoruz. Piyasada her zaman risk vardır. 8000 puan bile hedef olarak belirlendi ama ben bekliyorum.

DOLAR MI YOKSA EURO MU ALMALI?
Serbest piyasalara yaklaşan bir dolar kuru var. Resmi kur öyle ya da böyle gerçek fiyatlamalara geliyor. Üçlü kur politikası geri döndü. Resmi kur, serbest piyasalar ve bankalar. Serbest piyasalarda 27.08 - 27.12 var. 27.50 beklentimiz ağustos için devam ediyor. Euro TL biraz daha yatay süreçte. Serbest piyasalarda 29.58 - 29.69 TL aralığında. 

Euro dolar paritesi 1.10'un altına sarktı. Bant aralığımız yukarıda 1.1050. 1.10'un altındaki rakamlar elinde dolar bulunduran ya da yeni dolar geçmiş olanlar için fırsat sunuyor. Euro dolar paritesinde 1.15 beklentimiz durmaya devam ediyor. 1.10 altı her zaman alım fırsatı. Sorumuz elimde param var dolar mı alsam? Herkesin ilk sıralaması yine dolar. Ben de doların ödeme aracı olduğunu, en az kazandıran yatırım aracı olduğunu hep söylüyorum. Madem döviz alacaksın euro al. Dolar alma."


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön