Yabancıya konut gurbetçiye arsa satışının önü açılıyor!
Müteahhitlik sektörü bu düzenlemeyle başta Körfez, Rusya ve Ortadoğu ülkeleri olmak üzere yüksek talep beklentisi içine girdi
Dün sabaha 28 Şubat aramalarıyla uyandık diye; önceki gün TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçen yabancılara bireysel mülk satışı bariyerini aşağı çeken "Tapu ve Kadastro Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı" tartışmaları güme gitmesin. Çok önemli bir değişiklik.
Müteahhitlik sektörü bu düzenlemeyle başta Körfez, Rusya ve Ortadoğu ülkeleri olmak üzere yüksek talep beklentisi içine girdi. Öyle ki yeni yapılan projelerde bu beklentiye uygun olarak metrekareler ikiye-üçe katlandı. Aklıma gelen ilk örneklerden birisi Çalık GYO'nun portföyünde yer alan Altunizade'deki Şehrizar Konutları... Metrekaresi 10 bin liradan satılan projede, fiyatı 3 milyon 500 bin liraya kadar yükselen dairelerin yanı sıra, sitenin içinde bir de AVM'ye yer verildi. Bir başka örnek ise Ağaoğlu'nun Bodrum'daki Güllük projesi. Net Holding'den satın alınan arazideki proje tümüyle çöpe atıldı, içinde en az 300 metrekarelik villaların yer alacağı yeni bir mimari tasarım üzerinde çalışıldı.
Yasanın konut sektörünün önünü açacağı belli. O nedenle gün boyu müteahhitlerden "Aman da ne iyi oldu" açıklamaları geldi.
Ancak ben biraz da "arazi" boyutuna dikkat çekmek istiyorum.
Tarımın iyileştirilmesi ve rekabetçi bir yapıya kavuşması için buradaki düzenlemeler dikkat çekici. Önce komisyonda yapılan düzenlemelere bir bakalım.
CHP KILIÇ’I TEST EDECEK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yabancılara mülk satışına ilişkin tasarının mütekabiliyet (karşılıklılık) şartı kaldırılırken aslında buna sınırlama getirildiğini belirterek, "Dışişleri Bakanlığı'nın onay verdiği ülkelerin vatandaşlarına satış yapılacak, düzenlemenin amacının yüzde 60'ı yatırımları çekmek" dediği tasarı temelde şu değişikliklere uğradı:
Bir; mevcut yasada olduğu gibi Türkiye'den gayrimenkul edinmek isteyen yabancıların bulundukları ülkede de aynı hakları Türk vatandaşlarına tanınması şartı aranmayacak; buna karşılık hangi ülke vatandaşının Türkiye'de mülk edinebileceğine Bakanlar Kurulu karar verecek.
Askeri bölge yasağı kalkacak. (Bu maddenin mağduru olan bir Amerikalı aileyle geçenlerde Bodrum'da tanıştım. İki yıldır Bodrum'da beğendikleri tüm evleri Kos'u görüyor diye satın alamamışlar. Cep telefonu ve otomobil de alamıyorlar ya, o da başka mesele...)
Yabancı şirketler ve kişiler satın aldıkları yapışız taşınmazlarda geliştirecekleri projeleri 2 yıl içerisinde ilgili bakanlığın onayına sunacak.
Yabancı ülkelerdeki ticaret şirketleri, ancak özel kanun hükümleri çerçevesinde taşınmaz ve sınırlı ayni hak elde edebilecekler. Yabancılar ile yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan ticaret şirketi dışındakiler, Türkiye'de taşınmaz edinemeyecekler.
Satın alınan arsanın ilçenin yüzde 10'unu geçememesi üzerine düzenlenen tasarı, komisyonda yüzde 5 sınırına çekildi. Ayrıca daha önce 2.5 hektar olan arazi alma sınırı da 30 hektara çıktı. Bu miktar Bakanlar Kurulu kararıyla 60 hektara kadar artırılabilecek.
Zaten şirketlerin (tarım, sanayi ya da hizmet alanlarında olmaları fark etmez) gayrimenkul edinmelerinde bir sorun yoktu. Bu düzenleme kişilerin mülk edinmesini kolaylaştırıyor. Bakanlık çevresinden edindiğim bilgiye göre, Türk vatandaşlığından çıkıp başka bir ülkenin vatandaşlığına geçenler yeni yasayı bekliyorlar ki Türkiye'den mülk alabilsinler...
İçinizden "60 hektar arsa bulurlarsa alırlar" diyenleriniz çıkabilir, haklıdırlar da...
Türkiye'de ortalama arazi büyüklüğü 6 hektar, dönüm olarak ifade edersem 60 dönüm. Oysa İngiltere'de bu oran 540 dönüm, Almanya'da 530 dönüm, Fransa'da 530 dönüm, İspanya'da ise 240 dönüm. Tarım Bakanlığı arazi toplulaştırması çalışması oldukça kritik bir anlam taşıyor. Şimdiye kadar tarım kesiminde başlattıkları anket çalışmasıyla 100 bin köylüye erişen bakanlık, ailelerin arazilerin parçalanmasına karşı olduklarını tespit etti.
CHP'nin özellikle yabancıya arazi satışında kısıtın ilçe bazında yüzde 5'e çekilmesine itirazı sürüyor: Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın "Siyasi kulvarda kullanılmayacağız" sözlerini test edeceklerini iddia ediyorlar.
Meclis'in, eğitim yasasından sonra ikinci büyük dalgalanmayı mülk yasasıyla yaşayacağından kimsenin şüphesi olmasın!..
Serpil Yılmaz/Habertürk