07 / 05 / 2024

Yabancıya konut satışında flaş gelişme! Resmen Meclis'e geldi! Yeni sınırlandırmalar geliyor!

Yabancıya konut satışında flaş gelişme! Resmen Meclis'e geldi! Yeni sınırlandırmalar geliyor!

TBMM'ye sunulan Türk Vatandaşlığı Verilmesine Sınır Getirilmesi Kapsamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi kapsamında bazı bölgelerde yabancılara konut satışının tamamen yasaklanması, bölgesel kota konulması ve sadece 1 konut alınmasına izin verilmesi amaçlanıyor.



TÜRK VATANDAŞLIĞI VERİLMESİNE SINIR GETİRİLMESİ KAPSAMINDA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

Yabancıya konut satışında flaş gelişme! Resmen Meclis e geldi! Yeni sınırlandırmalar geliyor!

MADDE 1- 22/12/1934 tarihli ve 2644 sayılı Tapu Kanunu'nun 35 inci maddesinin üçüncü fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiştir.

"5901 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında her bir yabancı sadece bir konut satın alabilir. Bu kapsamda satın alınacak konutların satışı demografik denge gözetilerek Çevre, Şehircilik ve İkiim Değişikiiği Bakaniiğının onayıyia olur ve satış bedeli Çevre, Şehirciiik ve İklim Değişikiiği Bakanlığınca yetkilendirilen kuruluşların tespit ettiği rayiç bedei üzerinden beiirienir."

MADDE 2- 26/4/1961 tarihli ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent ekienmiştir.

"3. 29/5/2009 tarihii ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında Türk vatandaşiiğı alanlar."

MADDE 3-10/6/1983 tarihli ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 11 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent ekienmiştir.

"g) 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında Türk vatandaşiiğı alanlar,"

MADDE 4- 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki "4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 31 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca ikamet izni alanlar ile" ibaresi madde metninden çıkarılmış ve fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

"e) Aşağıdaki koşulları sağlayan 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 31 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca ikamet izni alan yabancılara aşağıda belirtilen sürelerle Türk vatandaşlığı verilir.

Yabancıya konut satışında flaş gelişme! Resmen Meclis e geldi! Yeni sınırlandırmalar geliyor!

1. Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye'de kesintisiz beş yıl ikamet etmek.

2. Her bir yabancı için ayrı yatırım yapmak.

3. Ulusal ve uluslararası emniyet ve güvenlik kurum ve kuruluşlarında vatandaşlık almasına engel teşkil edecek bir kaydı bulunmamak.

4. (1), (2) ve (3) numaralı alt bentlerde yer alan şartları taşıyan yabancılara 25 yıl süreyle vatandaşlık verilmesi için Cumhurbaşkanınca belirlenen kapsamda 500.000 Amerikan doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk lirası tutarında yatırım yapmak ve bu yatırımı 5 yıl süreyle tutmak.

5. (1), (2) ve (3) numaralı alt bentlerde yer alan şartları taşıyan yabancılara 35 yıl süreyle vatandaşlık verilmesi için Cumhurbaşkanınca belirlenen kapsamda 750.000 Amerikan doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk lirası tutarında yatırım yapmak ve bu yatırımı 5 yıl süreyle tutmak."

MADDE 5- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 6- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Yabancıya vatandaşlıkta gayrimenkul limiti değişti! Düzenleme sektörü nasıl etkileyecek?

Faizlerin ve yabancıya vatandaşlık verilmesinde limitin yükselmesi konut satışını nasıl etkiledi?

Konut kredisine BDDK’dan yeni ölçüt! A sınıfı eve ne kadar kredi çıkar?


Geri Dön