27 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışında yıl sonu hedefi 50 bin!

Yabancıya konut satışında yıl sonu hedefi 50 bin!

Açıklanan resmi rakamlara göre, Ocak – Ağustos döneminde yabancıya konut satışı 30 bin 849 olmuştu. Sektörde yabancıya konut satışında yıl sonu hedefi 50 bin şeklinde...



Resmi olarak açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ağustos ayı itibariyle konut satış rakamlarında bir önceki aya göre yüzde 31,18 artış görüldü. Geçen seneki rakamlara bakıldığında satışlarda artış gözlenlendi.

Yabancı yatırımcılara yönelik olarak yapılan satışlarda bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 50,7 artış görüldü ve toplamda 5 bin 866 adet satış yapıldı. Açıklanan rakalmara göre, Ocak-Ağustos 2021 tarihlerinde satışlar bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 47,6 arttı ve 30 bin 849 şeklinde oldu. Geçen sene toplam satış hacmi 21 bin bandındayken bu sene satışlar 30 bin bandını geçti.

Yabancıya konut satışında yıl sonu hedefi 50 bin!

Konutta ABD’den alınan talep ne kadar arttı?

Açıklanan resmi rakamlara göre, ülke uyruklarına göre en çok konut satışı sırasıyla İran, Irak, Rusya Federasyonu, Afganistan ve Kuveyt vatandaşlarına gerçekleştirildi. Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, yabancıya gayrimenkul satışında rakamların 50 bine yakın bir seviyeye gelmesini beklediklerini kaydetti: Hakan Bucak şöyle konuştu: “En dikkat çekici değişiklik Amerika Birleşik Devletleri’nden ve Avrupa'dan gelen talepteki artış yaşanıyor. Ağustos 2021 itibariyle, ABD’den gelen yatırımlarda 3 kat, Almanya'dan gelen yatırımlarda ise 2 kat artış göze çarpıyor. Türkiye, tüm bu yatırımlar sayesinde yatırım ve yaşam kalitesini dünyanın birçok hinterlandına tanıtmaya devam ediyor. Bu durum, yabancı yatırımcı nezdinde her ay artan satışlarla karşılığını buluyor.”

Yabancıya konut satışında yıl sonu hedefi 50 bin!

Yabancı yatırımcıya konut satışından ne kadar gelir elde edildi?

Ocak – Ağustos 2021 tarihleri arasında yabancı yatırımcıya toplamda 30 bin 849 konut satışı gerçekleştirildiğini kaydeden Hakan Bucak, “İstanbul, Antalya, Ankara, Mersin yabancı yatırımcının yoğun ilgi gösterdiği iller olmaya devam etti. Bursa, Sakarya, Muğla, Trabzon, Adana, Fethiye ve Alanya’ya ise yabancı yatırımcı ilgisi artmaya devam ediyor. Bugün için Türk gayrimenkul sektörü özellikle yabancı yatırımcıya gayrimenkul satışında çok önemli bir eşiği aşmış durumda. Bundan 5-8 yıl öncesine kadar talep büyük oranda Arap Yarımadasından veya Avrupa'daki Müslüman yatırımcılardan geliyordu. Bugün Afrika, Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarından, 70-80 farklı ülkeden gelen yatırımcılar Türkiye’yi tercih ediyor ve yatırım yapıyor. Bu yatırımların, pek çok farklı sektöre katkısı olduğunu da görüyoruz. Rakam vermek gerekirse, 2020 yılı itibarıyla yabancıya konut satışından elde edilen gelir ortalama 6 milyar doları buluyor. Elbette bu doğrudan katkı. Sektörün dolaylı olarak ekonomiye katkısının 10-12 milyar dolar civarında olduğu düşünülüyor” dedi.

Yabancıya konut satışında yıl sonu hedefi 50 bin!

Sektörden yasal düzenleme talebi

Yabancı yatırımcılara gayrimenkul satışlarının dünyada da yükselen bir sektör olduğunu kaydeden Hakan Bucak, şunları dile getirdi: “Yabancıya yatırımcıya gayrimenkul satışı özel ilgi gerektiren bir alan. Bugün rakibimiz durumunda bulunan Dubai, Portekiz, Yunanistan ve Malta, bu alandaki düzenlemeleriyle bizden önde duruyorlar. Bu alanda çalışabilmenin kriterlerinin oluşturulması ülkelere duyulan güveni artırıyor ve marka değerini yükseltiyor. Bizde bugün isteyen herkes yabancıya gayrimenkul satabiliyor. Bu durum, sayıları 3500 – 5000 arasında değişen uyuşmazlık davasına yol açtı.  Biz yabancı yatırımcıya gayrimenkul satışının yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Uluslararası Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’nde yapılacak düzenlemelerin bu anlamıyla önemli olacağına inanıyoruz. Özellikle yabancı yatırımcıya yönelik konut satışı yapan kişilere, firma ve organizasyonlara mutlaka Sermaye Yeterliliği, Gayrimenkul Literatürüne Hâkimiyet, Yabancı Dil Bilgisi ve Seviyesinin Yeterli Düzeyde Olması gibi şartlar getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Uluslararası Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği konusunda, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığının çalışma ve istişareleri sürüyor. Öyle umuyoruz ki yıl sonu itibarıyla burada ciddi bir yol kat edilir ve yabancı yatırımcıya yönelik konut satışları konusunda Sertifikasyon Sistemi’ne geçilir.” 

 

2021 Ağustos'ta 141 bin 400 konut satıldı!


Geri Dön