27 / 11 / 2024

Yahya Efendi Türbesi ziyarete açıldı!

Yahya Efendi Türbesi ziyarete açıldı!

Kanuni Sultan Süleyman’ın sütkardeşi Yahya Efendi’nin Mimar Sinan’a yaptırılan külliyesi yenilendi. Restorasyonu iki yılda tamamlanan Yahya Efendi Türbesi, Kültür Bakanı Ömer Çelik ve AB Bakanı Egemen Bağış tarafından ziyarete açıldı...




Yahya Efendi Türbesi’nde restorasyon sırasında ilk zamanlara ait sıva tabakaları üzerine siyah kalemlerle yazılmış dua ve notlar ortaya çıktı. Türbede bulunan bu tarihi yazılar şeffaf plastik levhalarla korumaya alındı.


Yahya Efendi Külliyesi’nin 2011 yılında başlanan restorasyon çalışmaları için 5 milyon 114 bin 500 lira harcandı. Külliye içerisinde gerçekleştirilen çalışmalarla cami, müştemilat, imam ve müezzin odaları ile Yahya Efendi Türbesi, Güzelce Ali Paşa Türbesi, II. Abdülhamit tarafından yaptırılan Şehzade ve Kadınlar Türbesi yenilendi. Mezarlıkların külliyeye yakın bölümünde ise çevre düzenlemeleri yapıldı. Külliye içerisinde yer alan ısıtma ve güvenlik sistemleri ile elektrik tesisatları değiştirildi. Çalışmalarda ön tarafa kazıklar çakılarak ve perde betonlar dökülerek deniz tarafına bakan bölümünün kayması engellendi. Külliye içinde yer alan caminin açılışı ise geçtiğimiz haziran ayında yapılmıştı.


Türbenin çevresinde ‘komşu’ olmak isteyenlerin mezarları varŞeyh Yahya Efendi Türbesi, İstanbul Beşiktaş’ta Ortaköy yolu üzerinde. Ahşap bölümler ile çevresine sonradan eklenen cami-tevhidhane gibi yapılarca kuşatılan türbeye dikdörtgen bir çerçeve içindeki basık kemerli kapıdan giriliyor. Türbede, Yahya Efendi ile birlikte annesi Afife Hatun, Kanuni Sultan Süleyman’ın kızlarından ve Yahya Efendi’nin manevi evladı olan ‘Tasasız’ Raziye Sultan, II. Abdülhamid’in evlatlarından Hatice Sultan ile Şehzade Ahmed Bedrettin Efendi, Yahya Efendi’nin büyük oğlu Şeyh İbrahim Efendi gibi isimlerin de kabri yer alıyor. Şeyh Yahya Efendi’nin hayatta iken sahip olduğu büyük şöhret, İstanbul’da vefatından sonra da devam etmiş, türbesi ile tekkesinin çevresi kendisine “komşu” olmak isteyen binlerce insanın kabirleri ile dolmuş. 16’ncı yüzyılın ikinci yarısından itibaren türbeye gömülmüş olan birçok tarikat ehli, devlet ricali, ulema, hanedan ve saray mensubuna ait mezar taşları ise çeşitlilik gösteriyor.


Zaman Gazetesi


Geri Dön