24 / 12 / 2024

Şeyh Yahya Efendi Türbesi restore edildi!

Şeyh Yahya Efendi Türbesi restore edildi!

Osmanlı donanmasının sefere çıkmadan önce mutlaka selamlama atışı yaptığı Şeyh Yahya Efendi Türbesi'nin restorasyonu bitti...




Osmanlı donanmasının sefere çıkmadan önce mutlaka selamlama atışı yaptığı Şeyh Yahya Efendi Türbesi'nin restorasyonu bitti. 3 aydır yenilenmiş haliyle ziyarete açılan türbeye hem İstanbul'dan hem de İstanbul dışından gelen ziyaretçiler yoğun ilgi gösteriyor.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2009 yılındaki bir ziyaretinde verdiği talimatla restore edilen Şeyh Yahya Efendi Külliyesi, Türkiye'nin dört bir yanından gelen ziyaretçileri ağırlıyor. Vakıflar İstanbul Birinci Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, Yahya Efendi Tekkesi'nin, 16. yüzyılın ileri gelen alim ve mutasavvıflarından, Kanuni'nin süt kardeşi Şeyh Yahya Efendi tarafından 1538'de yapıldığını anlattı.


5 MEDRESENİN BANİSİ


Yahya Efendi'nin kendi imkanlarıyla satın aldığı geniş arazinin, Yıldız tepesinden Boğaziçi kıyısına kadar olan bölümü kapsadığını belirten Özekinci, ''Yahya Efendi, mescit, tevhidhane, çeşme ve çeşitli evlerden oluşan bir külliye niteliğindeki ilk tekkeyi tesis etti, çevresini bağlar ve çiçek bahçeleri ile donattı. Pek çok tarikat yapısında olduğu gibi burada da ilk tekkenin çekirdeğini bizzat Yahya Efendi'nin evinin teşkil ettiği anlaşılıyor. Yahya Efendi'nin İstanbul ve civarında biri tıp medresesi olmak üzere toplam 5 medresenin banisi olduğu kaydedilmiştir'' diye konuştu. Yahya Efendi Külliyesi'nin ilim yuvası olduğu kadar şifa yuvası olduğunu da ifade eden Özekinci, yetiştirilen çeşitli bitkilerle buranın bir tıp merkezi olarak da kullanıldığını söyledi.


2. SELİM YAPTIRDI


İbrahim Özekinci, 1570 yılında vefat eden Yahya Efendi'nin, tekkenin haziresine defnedildiğini, tevhidhane bölümünün o dönemde inşa edildiğini kaydederek, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu 2. Selim'in halk tarafından çok sevilen Yahya Efendi için Mimar Sinan'a türbe yaptırdığını anlattı. Yahya Efendi'nin, aynı zamanda Osmanlı donanmasının manevi koruyucusu olarak kabul edildiğini vurgulayan Özekinci, ''Osmanlı donanması sefere çıkmadan önce türbenin önüne gelir, buradan bir selamlama atışıyla dualarla beraber yoluna devam ederdi'' dedi.


Restorasyon sonrası ziyaretçi sayısının arttığına dikkati çeken Özekinci, 'Restorasyon biteli 3 aya yakın oldu. Burası hem İstanbul'dan hem de dışından yoğun ziyaretçi aıyor. Burada hocalarımız ziyaretin tarzı, yöntemi ve adabı ile ilgili bilgiler vermekte' ifadelerini kullandı.


Yenişafak Gazetesi


Geri Dön