26 / 11 / 2024

Yalıtımsızlığın bedeli 11 milyar 250 milyon TL!

Yalıtımsızlığın bedeli 11 milyar 250 milyon TL!

Bayındırlık Bakanlığı"nın binalar için œEnerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu getirmesi yalıtımın seçenekten çok bir zorunluluk olduğunu vurgulasa da yalıtımsız geçen her günün hem cebimize hem de ülke ekonomisine açtığı delik devamlı büyüyor.




Yalıtımlı evler bizi sadece yazın sıcağından, kışın soğuğundan korumakla kalmıyor, elektrik ve yakıt faturalarımızı düşürerek cebimizi de koruyor. Fakat ülkemizde yalıtım konusunda yeterli düzeyde bilinç olmadığı için bu önemli konu çoğu zaman göz ardı edilebiliyor. Yakın dönemde Bayındırlık Bakanlığı"nın binalar için œEnerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu getirmesi yalıtımın seçenekten çok bir zorunluluk olduğunu vurgulasa da yalıtımsız geçen her günün hem cebimize hem de ülke ekonomisine açtığı delik devamlı büyüyor. Oysa yalıtımsız binalar yüzünden israf edilen 11 milyar 250 milyon ile yapılabilecekler o kadar fazla ki¦ Bu rakamı 2010 yılı bakanlık bütçeleriyle karşılaştırdığımızda önümüze çıkan tablo ise durumun en iyi anlatıcısı¦ Örneğin yalıtımsızlığın israf boyutu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı"nın ortalama 25 yıllık bütçesine bedel¦

Bakanlıkların 2010 yılı bütçelerini yalıtımsızlığın bedeli ile karşılaştırdıklarını ifade eden XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, ortaya çıkan rakamların, boşa giden paranın önemini bir kez daha hatırlattığını söyledi. Yalıtımsızlığın neden olduğu bu bedelin 10 bakanlık bütçesinin kat be kat üstünde olduğuna dikkat çeken Ulu, 11 milyar 250 milyonun, küçük ölçekli 5 bakanlık bütçesinin toplamını ortalama olarak karşılayabileceğini belirtti.

Rakamlara göz atacak olursak bu bedel, yıllık bütçesi ortalama 449 milyon TL olan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı"nın tam 25, bütçesi 671 milyon TL olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı"nın ise tam 16,7 katı. Neredeyse tüm bakanlık bütçelerinden yüksek olan yalıtımsızlık bedeli, Dışişleri Bakanlığı bütçesinden 12 kat, millÜ®, manevÜ®, tarihÜ®, kültürel ve turistik değerlerimizin bekçisi olan Kültür ve Turizm Bakanlığı"ndan ise 10 kat daha fazla. En yüksek bütçeli bakanlıklardan biri olan Maliye Bakanlığı"nın bütçesinin yüzde 18"i yine yalıtımsızlık bedeli ile karşılanabiliyor.

Veriler böyle çarpıcı bir şekilde uzayıp giderken Kubilay Ulu, aslında ülkemizin birçok sorununu çözmeye, birçok hizmetin yerine getirilmesine ve ihtiyaçlarımızın karşılanmasına yetecek bu bütçeyi, yalıtım yaptırmayarak havaya savurduğumuzu vurguladı. Yalıtım uygulamalarının artmasında finansal teşviklerin çok önemli olacağına değinen Ulu, yalıtım ürünlerinde acilen KDV"nin yüzde 1"e indirilmesi ve devlet destekli, mortgage benzeri çok düşük faizli, uzun vadeli yalıtım kredileri uygulanması gerektiğini belirtti. Bu sayede yalıtım uygulamalarının ve dolayısıyla yalıtımla sağlanacak tasarruf miktarının artacağına dikkat çeken Ulu, tasarruf arttıkça şu an boşa harcanan paraların kamu kurumlarının bütçelerine aktarılabileceğini ve bu kurumların da maddi anlamda rahatlayacağını sözlerine ekledi.

Sanıldığı kadar pahalı bir uygulama olmayan aksine uygulanmaması büyük bir külfet olan ısı yalıtımının getirdiği maliyetin payı, bir binanın toplam maliyeti içinde yüzde 3“5 arasında değişiyor. Zaten yalıtım sağladığı tasarrufla da birkaç yıl içinde kendini amorti ediyor. Doğru ürünler ve doğru uygulamalarla ısı yalıtımı yapılan evler, ortalama yüzde 50 daha az enerji tüketerek ısıtma ve soğutma sağlıyor. Bu noktada, her markanın farklı renklerle piyasaya sunduğu AB standartlarındaki XPS ısı yalıtım levhaları, yalıtımda yüzde yüz verim sağlayarak büyük fark yaratıyor. Bünyesine su almadığı için uzun ömürlü olan ve ısı iletkenlik değeri zaman içinde değişmeyen XPS levhalar, küf, rutubet, boya ve sıva çatlağı oluşumunu da önleyerek hem bakımlı ve konforlu hem de ekonomik yaşam standartları sunuyor.

www.xpsturkiye.org
0216 415 68 94
   


Geri Dön