04 / 05 / 2024

Yalova'da kentsel dönüşüm başladı, Romanlar tedirgin oldu!

Yalova'da kentsel dönüşüm başladı, Romanlar tedirgin oldu!

Yalova' da Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Bağlarbaşı Mahallesi' nde kentsel dönüşüm çalışmaları başladı. Necdet Karabulut, çalışmalara başlanıldığını ancak bu konuda Romanların tedirgin olduğunu belirtti.



Yalova Romanlar Derneği Başkanı Necdet Karabulut, mahallelerinde kentsel dönüşümle ilgili çalışmalara başlanıldığını ancak bu konuda Romanların tedirgin olduğunu söyledi. Yalova'da Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Bağlarbaşı Mahallesi'nde kentsel dönüşüm çalışmaları başladı. Dernek Başkanı Necdet Karabulut, kentsel dönüşümle ilgili henüz net bir bilgi sahibi olmadıklarını bu nedenle de tedirginlikleri olduğunu belirtti. 20 gün önce mahalleye Ankara'dan bir heyet geldiğini ve yıkımı gerçekleşecek evlerin belirlendiğini ifade ederek, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal'ın da gruplar halinde mahallede bilgilendirme toplantısı yaptığını hatırlattı. Karabulut, "Başkan bize tamamen buraların işletmeci müteahhide verileceğini ve teker teker anlaşacağını söyledi. Müteahhit adam para adamı. Para kazanmayacağı işi yapmaz. Belediye başkanımızın dediği beni tatmin etmedi. Burada yaşayan aşağı yukarı 4 bin Roman vatandaşı var. 


Bunların hakkı nasıl verilecek? Sadece tapuluları mı muhatap alacaklar? Burada tapulu 100 hane var. Diğerleri ne olacak? Burada Roman kültürü tamamen dağılmış olacak. Bizim istediğimiz tapusuz olan insanlarımızın mağdur olmaması. Gidecekleri yerleri, paraları yok. Paraları olsa bile Roman oldukları için yer satmayacaklar, vermeyecekler. 'Kimse mağdur olmasın' Herkese kira bedeli vereceklerini söylüyorlar. Verseler Roman oldukları için kiralayacak ev bile bulamayacaklar. Bunlar yaşanmış şeyler. Biz bunların Yalova'da çözülmesini istiyoruz. Biz burada tapusu olan, olmayan tüm vatandaşlarımızın bir şekilde mağdur edilmemesini istiyoruz. Bu topluluğun dağılmamasını istiyoruz. Dağılırsa kültürümüz kalmayacak. İyisiyle, kötüsüyle bir aradayız. 

Düğümüzde, cenazemizde bir araya geliyoruz. Bizim de eksiklerimiz, yanlışlarımız var. Bu itilmişliğin kakılmışlığın çözülmesini istiyoruz. Herkes taşın altına elini koysun. Kimse mağdur olmasın. Burada insanlar yıllardan beri psikolojik işkence yaşıyor. Türkiye'nin en kötü varoşunda yaşıyoruz. Kentsel dönüşüm insanları işsiz bırakacak. Geri dönüşüm yapıyor insanlarımız. 


Geri dönüşümle Türkiye'ye büyük katkı sağlıyor insanlarımız. Bu insanlarımız da mağdur olacak" diye konuştu. 


Milliyet Marmara / SÜHEYLA GÖZDERELİLER


Geri Dön