Yalova'daki 4.1'lik sarsıntı, büyük İstanbul depreminin öncüsü mü? Deprem uzmanları tek tek açıkladı!
Dün akşam saat 23:53'te Yalova'nın Çınarcık ilçesinde meydana gelen ve İstanbul başta olmak üzere birçok ilde hissedilen 4,1 büyüklüğündeki deprem tedirginlik yarattı. Peki Yalova'daki 4.1'lik sarsıntı, büyük İstanbul depreminin öncüsü mü? İşte deprem uzmanlarının o açıklamaları...
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, dün akşam saat 23:53'te merkez üssü Yalova'nın Çınarcık ilçesi olan 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Marmara denizinde, Çınarcık ilçesinin 8,52 kilometre açıklarında yaşanan depremin, 11.18 kilometre derinlikte olduğu belirtildi. Söz konusu deprem, İstanbul dahil pek çok ilde hissedildi.
4.1 Çınarcık depreminin ardından, beklenen büyük İstanbul depremi yeniden gündem oldu. Depremi hisseden ve tedirgin olan vatandaşlar, bu depremin öncü bir deprem olup olmadığını merak etmeye başladı.
MARMARA'DAKİ SİSTEM GERİLİM BİRİKTİRİYOR
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; deprem uzmanları, 4.1'lik Çınarcık depremi sonrasında peş peşe görüşlerini paylaştı.
Yer Bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, deprem ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı ve bir haritaya da yer verdi.
Prof. Dr. Görür, "Marmara Denizi, Çınarcık Çukurluğunda 4,1 deprem oldu. Sanıyorum deprem Adalar Fayının güneyindeki küçük normal faylar üzerinde olmuş olabilir. Fay çözümü ile bu belli olacaktır" dedi ve Marmara’daki sistemin gerilim biriktirdiğinin altını çizdi.
BÜYÜK DEPREMİ ÖNE ÇEKER Mİ?
Jeofizik Y. Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da "23.57'de Yalova- Çinarcık'da M4,2 deprem 1999 Çınarcık kırığında meydana geldi. Olağan bir gerginlik boşalması" dedi ve büyük deprem beklemediğine, İstanbul depremini öne çekmeyeceğine vurgu yaptı.
Ercan, sıkıntı olmadığını söyledi.
BU BÖLGEDEKİ DEPREMLER KRİTİK
Milliyet'in aktardığı habere göre; deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise depremin ardından yaptığı açıklamada, bu depremin geçenlerde olandan farklı bir yerde meydana geldiğine, "Çünkü Güney Marmara'da olan depremler Gemlik Körfezi'ndeydi. Oranın güney fayzonlarıyla ilgili olduğunu sadece o tarafı ilgilendirdiğini, bizim beklediğimiz deprem ile ilgili olmadığını belirtmiştik" diye konuştu.
Şimdi bu 4.1'lik Çınarcık fayzonunda, yani asıl Kuzey'deki bir fay üzerindeki depreme benzediğinin altını çizen Ersoy, bundan sonra artçılarını da izleneceğini ancak bu bölgedeki depremlerin kritik olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Çünkü kırılmaya, deprem oluşturmaya aday yer İzmit çıkışıyla, Tekirdağ, Çukurlu'nun arasındaki fay boyunca 7'den büyük bir deprem bekliyoruz, biliyorsunuz" dedi ve bu uçlarda deprem olunca tedirginlik olduklarını, bu depremin de onlardan biri gibi olduğunu söyledi.
MARMARA'DA TSUNAMİ RİSKİ
Bu depremin, o bölgenin canlı olduğunun bir göstergesi olduğuna dikkat çeken Şükrü Ersoy, "Bakın bu rahatlama olayını bir daha söyleyelim; 7 büyüklüğündeki bir depremin enerjisini alması için 32 tane 6 büyüklüğünde deprem, 900 tane 5 büyüklüğünde deprem olması gerekir ki, 7 büyüklüğündeki bir depremin enerjisini alabilsin" diye konuştu.
Yani 7 büyüklüğündeki bir depremin enerjisinin, 27 bin tane 4 büyüklüğünde depremle alınabileceğini aktaran Ersoy, "Hazır olmamız gerekiyor. Bunu söylerken benim içinde tehlike var sizin içinde tehlike var" dedi.
Ersoy, 4.1 büyüklüğündeki bir deprem de tsunami olma ihtimali olmadığına dikkat çekerek, "4.1'den sonra hiç arzu etmeyiz ama büyük bir deprem olursa kıyılarda oluşturabileceği tsunamiye karşı kıyılarda olmamak gerekiyor. Herkes inansın ki tsunami konusunda Marmara kıyıları tehlikelidir. İstanbul için 5 tane senaryo mevcut. Bunların tüm senaryoları İBB'de" diyerek açıklamasını tamamladı.
6 ay önce 10 milyon TL olan konut bugün hala aynı paraya alınabiliyor mu? Vatandaşlar ne diyor?
Fırsatçı ev sahipleri asgari ücret açıklanmadan zam peşine düştü!