29 / 04 / 2024

Fırsatçı ev sahipleri asgari ücret açıklanmadan zam peşine düştü!

Fırsatçı ev sahipleri asgari ücret açıklanmadan zam peşine düştü!

Yeni asgari ücretin tespiti için görüşmeler devam ederken, fırsatçı ev sahipleri daha artışları görmeden kiraları yükseltmeye başladı. 



Alınan son tedbirlerle beraber son aylarda kiralarda yüzde 10-15'lik düşüş yaşansa da bazı fırsatçılar eski alışkanlıklarından vazgeçemedi.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre asgari ücret görüşmeleri hala sürerken konut sahipleri oranı görmeden kira zammını belirledi. Sabah gazetesinde yer alan habere göre pek çok ev sahibi asgari ücret zam görüşmelerinin başlamasıyla beraber kiracılarının kapılarını aşındırıyor.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre asgari ücret artışını gerekçe göstererek ara zam istiyor. Yine verilen bilgiye göre asgari ücrette en yüksek oran olarak yüzde 50 şeklinde konuşulurken kimi konut sahipleri ara zamda kapıyı 50'den kimi yüzde 100'den açtı.

Yine verilen bilgilere göre kira zam dönemi gelen konut sahipleri de yüzde 25 zammı zaten gündeme almıyor fakat bazı ev sahiplerinin yüzde 200-300 oranında zam istemesi bu kadar da olmaz artık dedirtiyor.

Fırsatçı ev sahipleri asgari ücret açıklanmadan zam peşine düştü!

ZAMLARA BAHANE OLDU

Verilen detaylara göre her zam görüşmesinde konut sahibinin kendisini aradığını dile getiren bir kiracı, "Bizim konut sahibi komisyondan hızlı. Hemen zammı belirledi kapıma dayandı. 3 bin olan kiramı 7 bin yapmıştı. Şimdi benden 15 bin TL istiyor. Vermezsen çık diyor" dedi.

Şikâyetini sosyal medya üzerinden paylaşan başka bir kiracı da, "Henüz asgari ücret belli olmadan kirama yüzde 10 zam geldi. Konut sahibim oran açıklanınca bir zam daha yapacağını söyledi" diye konuştu.

Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan uzmanlar, son iki senedir asgari ücret görüşmelerinin başlamasıyla beraber konut sahiplerinin zam için kapı alındırdığını dile getirerek, "Asgari ücret zammını kira artırmak için bir bahane şeklinde görmeye başladılar.

Bazı konut sahipleri kontrat zamanı gelmeden kiracılarına asgari ücrete zam geldi sen de artır diyor. Oysa daha 6 ay önce kadar bir zam yapmış. Hal böyle olunca kiracı ev sahibi kavgası başlıyor. Kiracılar mahkemeye gidiyor. Dosyalar daha da artıyor" dedi.

ARTIŞ TALEPLERİ YASAL DEĞİL

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada konut sahiplerinin ücretlere yapılan artışları fırsat olarak gördüğünü dile getirerek "Maalesef bize de bu konu ile ilgili olarak çok fazla şikayet geliyor. Zam dönemi dolmadan kiracılarının kapısını aşındıran ev sahipleri var" dedi. 

Açıklamasında mülk sahibinin ara dönem enflasyon artış zammı veya asgari ücret artış zammı gibi herhangi bir talep hakkının olmadığını kaydeden Ali Güvenç Kiraz, "Bu yasal bir talep değildir. Yani hiçbir mal sahibi 'yılbaşı geldi artır', '6 ay doldu artır', 'asgari ücret arttı kirayı artır' gibi taleplerde bulunamaz. Zam için tek talep hakkı kontrat dönemidir. Kiracı bu şekilde taciz ediliyorsa hem CİMER'e bildirebilir hem de Cumhuriyet Savcılığına şikâyet edebilir" dedi.

 

Kiralık ev arayanlara müjde! İstanbul dahil kira fiyatları düşüyor: En çok düşüş hangi illerde?

İnsanlar ev almazsa kim neden inşaat yapsın? 

Yapay zeka sayesinde "Çimento Fabrikaları" 10-15 yıla kalmadan aramızdan ayrılacak...


Geri Dön