29 / 04 / 2024

Yalova’daki Millet Çiftliği Millet Bahçesi oluyor!

Yalova’daki Millet Çiftliği Millet Bahçesi oluyor!

Yalova'daki “Millet Çiftliği”, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yazısı ile TOKİ’ye “Millet Bahçesi” yapılmak üzere tahsis edildi.



Atatürk’ün 1929 tarihinde  tarımsal üretimi teşvik için satın aldığı “Millet Çiftliği”, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yazısı ile TOKİ’ye “Millet Bahçesi” yapılmak üzere tahsis edildi.

Cumhuriyet'ten Faruk Kırtay'ın haberine göre, odalar ve meslek örgütleri tepki vererek, “Millet Çiftliği”nin yok edilmesine izin vermeyeceklerini belirtti. Atatürk’ün 1937 yılında bedelsiz olarak Hazine’ye bağışladığı çiftlik, 1938'de de Devlet Üretme Çiftlikleri’ne devredildi.

1961 yılından bu yana Tarımsal Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmak üzere kurulan Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesindeki 113 dekarlık alan, Millet Bahçesi inşa edilecek. Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. M. Emin Ergun, 1989 yılında söz konusu alanın farklı şekillerde kullanıma açılmak istendiğini dile getirerek “Bu konu, yargıya taşınmıştı. Danıştay 6. Dairesi arazinin Araştırma Enstitüsü’nde kalmasının kamu yararı olduğuna karar vermişti. Millet Bahçesi yapma girişimi emsal nitelikte olan Danıştay kararını hiçe saymaktır” diye konuştu.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez de, Yalova’da ulusumuza emanet arazilerin, bugünlerde siyasi iktidarın rant amaçlı ‘Millet Bahçesi’ projesi ile yok edilmesine izin vermeyeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.

Millet bahçesi projeleri 10 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön