22 / 12 / 2024

Yamaç Mahallesi’nde 260 hak sahibi ayağa kalktı!

Yamaç Mahallesi’nde 260 hak sahibi ayağa kalktı!

Kentsel dönüşümün başladığı Yamaç Mahallesi’nde, evlerine verilen birim fiyatlarını az bulan 260 ev sahibi mahalle muhtarının aracılığı ile TOKİ’ye şikayet dilekçesi gönderdi. Dilekçelere cevap veren TOKİ ise fiyat güncellememesinin yeniden yapılacağını b



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin müşterek yürüttüğü Kentsel Dönüşüm Projesi’nin protokolü 5 Mayıs 2008 tarihinde imzalanmıştı. Protokol kapsamında Beydağı ve Yamaç mahalleleri ile Fırat Mahallesi’nin tespit, değerleme ve projelendirme çalışmaları gerçekleştirildi. İlk aşamada uzlaşma sağlanarak tapu devir, yıkım ve enkaz temizleme çalışması tamamlanan bölgede toplam 568 konut ihalesi gerçekleştirildi.


İHALE AĞUSTOS AYINDA YAPILMIŞTI


Malatya’nın çehresini değiştirecek Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ilk etabında ihalesi yapılan 568 konut tamamlanma aşamasına gelirken, ikinci etapta bölgeye inşa edilecek 3 bin 267 konutun ihalesi de geçtiğimiz ağustos ayında yapılmıştı. Ancak Kentsel Dönüşüm Projesi hızla ilerlerken Yamaç Mahallesi’nde 260 hak sahibi imza toplayarak TOKİ’ye başvurdu ve takdir komisyonunun evlerine biçtiği metrekare fiyatlarını kabul etmediklerini söyledi.


Yamaç Mahallesi Muhtarı Mehmet Hanifi Akdağ, 260 hak sahibinin dilekçesi ile birlikte Ankara’da bulunan TOKİ’ye gitti. Hak sahipleri adına dilekçede durumu anlatan Muhtar Akdağ, verilen metrekare fiyatlarını kabul etmediklerini belirterek, ev fiyatlarının yükseltilmemesi durumunda Kentsel Dönüşüm Projesi’ni kabul etmediklerini ve mahallelerinin imara açılmasını talep ettiklerini söyledi.


“YETKİLİLER TOKİ’YE SORUNLARI İLETMEMİŞ”


TOKİ’de yetkililer ile görüşen Muhtar Akdağ burada kendisine söylenenleri duyduğunda ise oldukça şaşırdığını ifade etti.


Defalarca başvurdukları Malatya Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin ve milletvekillerinin bölgede yaşayan vatandaşların sorunlarını şu ana kadar TOKİ’ye iletmediğini öğrendiğini savunan Muhtar Akdağ, aksine bölgede hiç kimsenin mağdur edilmediği şeklindeki beyanların TOKi’ye iletildiğini söyledi.


“BİZİM YETKİLİLER FARKI ANLAMIŞ”


Konu ile ilgi açıklama yapan Muhtar Hanifi Akdağ, kentsel dönüşümün Malatya’daki yetkililer tarafından çok farklı anlatıldığını belirterek, “TOKİ yetkililerini yanlış yönlendirmişler. Bizim yetkililer, TOKi’ye Yamaç ve Beydağı mahallesinde Kentsel Dönüşüm Projesi alanında kalan bütün vatandaşlara haklarını verdiklerini ve hiç kimseyi mağdur etmediklerini söylemişler. Malatya’da kimsenin kentsel dönüşüme karşı çıkmadığını bildirmişler” şeklinde konuştu.


Mağdur olan hak sahiplerinden dilekçe topladığı için kendisini belediyeye şikayet edildiğini belirten Muhtar Akdağ, “Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden bir yetkili beni arayarak, aradan çekilmemi ve öncülük edemeyeceğimi iletti” dedi.


“FİYATLAR YENİDEN GÜNCELLENECEK”


Bunun üzerine topladıkları dilekçeler ile TOKİ’ye gittiklerini belirten Akdağ, “Çok şükür yaptığımız itirazın sonucunu gördük. Daha önce Malatya Büyükşehir Belediyesi Takdir Komisyonun belirlediği metrekareye fiyatlarının güncellenmesi ve bizden sır gibi saklanan konutlarımızın yerine yapılacak projenin açık ve net bir şekilde ortaya konulması kararı Başbakanlık Toplu Konut İdaresi tarafından bana dilekçe ile iletildi” dedi.


TOKİ BELEDİYEDEN GÜNCELLEME YAPILMASINI İSTEDİ


TOKİ Başkan Yardımcısı Ömer Bulut imzasıyla Yamaç Mahallesi Muhtarı Hanifi Akdağ ve Büyükşehir Belediyesi’ne 30 Aralık 2014 günü gönderilen resmi yazıda dilekçelerin incelendiği belirtilerek, “2’inci etap içerisinde uzlaşma yapılamayan alanlar ile 3 ve 4’üncü etaplarda hak sahiplerine ait icmal listelerinin güncellenmesi konusunda mutabakat sağlanmıştır” ifadeleri yer aldı.


Aynı yazıda ayrıca Kentsel Dönüm Projesi ile bölgeye yapılacak konutların esas mimarı projeleri ile kentsel tasarım çalışmasının da eş zamanlı hazırlanarak projenin fizibilite çalışmasının hazırlanması istendi.


METREKARE 100 TL


TOKİ Başkan Yardımcısı Ömer Bulut’un verdiği cevapla Yamaç Mahallesi’ndeki 2. Etap ile 3 ve 4’üncü etaplardaki fiyat tespitlerinin yeniden güncelleneceği belirtildi. En son 2013 yılında Malatya Büyükşehir Belediyesi Takdir Komisyonu tarafından alınan kararda Yamaç Mahallesi’ndeki evlerin çoğuna metrekare 100 lira fiyat biçilirken, bazı evlere ise 150 ile 200 lira arasında değer biçildi.


Şimdi bu saatten sonra Büyükşehir Belediyesi Takdir Komisyonu’nun yeniden bir fiyat güncellemesine gidip gitmeyeceği konusu merakla beklenirken, olası bir değişiklikte ise artacak birim fiyatları 3.4’üncü etaplar içinde emsal teşkil edebilecek.


BusabahMalatya


Geri Dön