26 / 12 / 2024

Yangın yönetim Sistemi ile orman yangınlarının büyümesinin önüne geçiliyor!

Yangın yönetim Sistemi ile orman yangınlarının büyümesinin önüne geçiliyor!

‘Yangın yönetim Sistemi’ ile orman yangınların büyümesinin önüne geçiliyor. 2 milyon TL yatırım ile hayata geçirilen proje, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan resmi açıklamalara göre 2013 yılı sonunda kuruma 60 milyon TL tasarruf sağladı.




Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Arvento'nun 2007’den beri yürüttüğü ‘Yangın yönetim Sistemi’ ile orman yangınların büyümesinin önüne geçiliyor. 2 milyon TL yatırım ile hayata geçirilen proje, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan resmi açıklamalara göre 2013 yılı sonunda kuruma 60 milyon TL tasarruf sağladı.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü için geliştirdikleri projenin kendileri için özel bir yeri bulunduğuna dikkat çeken Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal, bu sayede orman yangınlarının on-line olarak takip ve kontrol edilebildiğini ve 5 bin araçtaki takip cihazları ve özel bir yazılım sayesinde yangınların entegre olarak yönetilebildiğini kaydetti.


Sistem sayesinde ekiplerin yangın bölgesini, bölge üzerindeki ve yakınındaki yer ekiplerini, arazi ve hava araçlarını anlık olarak görebildiklerine işaret eden Hıncal, "Böylece en yakın ekipler olay yerine sevk edilerek, yangının büyüme riskine karşı destek alınabiliyor. Sistem, orman yangınlarına en etkili şekilde müdahale edilerek orman, can ve mal kayıplarının önüne geçilmesini sağlıyor. Çevreye olan katkısının yanı sıra Orman Genel Müdürlüğü'ne ekonomik yönden de önemli bir kazanım sağlamış durumda. 2007 yılında 2 milyon TL yatırım ile hayata geçirilen proje, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan resmi açıklamalara göre 2013 yılı sonunda kuruma 60 milyon TL tasarruf ettirmiş durumda" dedi.


Sektöre ilişkin bilgiler de paylaşan Hıncal, şöyle konuştu:


"Türkiye'deki mobil takip pazarı son 2 senedir iyi bir bir ivme kazanmış durumda ama sistemlerin yaygınlığı henüz istenen düzeyde değil. Trafiğe kayıtlı 9 milyon ticari aracın sadece 700 bin adedinde takip sistemleri kullanılıyor. Şu anda Türkiye'deki şirketlerin yüzde 60'ının sahada aracı var ama bu şirketlerin yüzde 76'sı araçlarını takip etmiyor. Takip sistemleri hâla yeterince tanınmıyor ve pazarda çok fazla oyuncu var. Bilinirlik son yıllarda GSM operatörlerinin de konuya yatırım yapmalarından dolayı geçmiş yıllara göre nispeten artmış durumda."


Mobil takip sistemlerinin yaygınlaşmasının şirketler özelinde ve ülke ekonomisi genelinde çok önemli bir konu olduğunu düşündüklerini kaydeden Hıncal, "Mobil takip sistemlerini doğrudan ve dolaylı olarak ekonomiye ve çevreye katkıda bulunan sistemler olarak tanımlayabiliriz. Sahada 10 adet aracı bulunan bir şirket üzerinden bir örnek verirsek, takip sistemi olan her aracın yakıt tüketiminin ortalama yüzde 20-30 oranında azaldığı düşünüldüğünde, toplamda ciddi bir tasarruf ortaya çıkıyor. Yakıt tüketiminin azalması mikroda şirket bütçelerine, makroda ülke ekonomisine artı değer olarak dönüyor. Ekonomik kazanımın yanı sıra araç başına düşen yakıt tüketiminin azalmasıyla karbon salınımı da azalarak doğrudan çevreye katkıda bulunuluyor" dedi.



Hürriyet




Geri Dön