28 / 04 / 2024

Yangına karşı önlem proje aşamasında alınmalı!

Yangına karşı önlem proje aşamasında alınmalı!

AKG Gazbeton Genel Müdür Yardımcısı Sırrı Güvenç, projelerde seçilen malzemelerle yangınların önüne geçileceğini açıkladı. Güvenç, yangına karşı ilk önlemin binaların proje aşamasında alınması gerektiğini söyledi. 



Türkiye’nin en büyük gazbeton üreticilerinden AKG Gazbeton, 25 Eylül-1 Ekim 2018 Yangından Korunma Haftası dolayısıyla açıklama yaptı. AKG Gazbeton Genel Müdür Yardımcısı Sırrı Güvenç, projelerde seçilen malzemelerle yangınların önüne geçileceğini söyledi.

Dış cephe yangılarına yanıcı yapı malzemelerinin kullanılmasının neden olduğunu söyleyen AKG Gazbeton Genel Müdür Yardımcısı Sırrı Güvenç, yanıcı maddelerin güvenliği tehdit ettiğini ve ülke ekonomisine verdiğini söyledi. Güvenç, yangına karşı ilk önlemin binaların proje aşamasında alınması gerektiğini söyledi. 

Projelerde seçilen malzemeler ile yapılarda yanmaz cepheler oluşturulup, kayıplar önlenebilir. Yapıların yangın güvenliğini sağlamak için malzeme üreticilerinin de büyük çaba sarf etmesi gerekiyor. Yangın karşısında malzemelerin tepkileri, standartlara uygunluğu dikkate alınmalı ve tüm malzemelerin hiç yanmaz olması planlanmalıdır. AKG Gazbeton AR-GE Merkezi çalışmaları sonucunda A1 Sınıfı Hiç Yanmaz Isı Yalıtım Plağı Minepor kullanarak geliştirdiği Tek Katman Cephe Çözümleri sayesinde; binalarda standart ve yönetmelikler ile uyumlu, hiç yanmayan, ısı yalıtımlı cepheler oluşturarak, yangın güvenliği konusunda önemli bir eksikliği gideriliyor.

Yaşadığımız binalar yangına karşı güvenli mi?

AKG Gazbeton Genel Müdür Yardımcısı Sırrı Güvenç, açıklamasında şu ifadeleri kullandı. “Sanayinin gelişimi, toplu yerleşim alanlarının çoğalması ile kişi başına tüketilen enerji miktarının artması Türkiye’de ve dünyada nitelikli yapı eksikliğini yeniden gündeme taşıdı. Son dönemde binalarda ve sanayi tesislerinde yaşanan ve çok ciddi ekonomik kayıplara yol açan yangınlar da ‘yaşadığımız binalar yangına karşı güvenli mi?’ sorusunu akıllara getirdi. Mevcut yönetmeliğimiz olan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğe” uyum, uygulama ve denetimde eksiklikler bulunmaktadır. Bu eksiklikler; söz konusu yangınların en büyük sebebi olarak değerlendirilmektedir. Piyasaya sunulan inşaat malzemelerinin yangına dayanımını ve yapılan inşaatların denetimi arttırılarak yangın güvenliği konusunda ciddi ilerleme sağlayabiliriz.”

Bilinçli tüketici yangına karşı güvenliğini sağlar

Tüketicilerin bilinçlenmesi gerektiğini söyleyen Güvenç, “Yangın güvenliğine yapı malzemesi seçiminden başlamak gerekir. Büyük finansman ayırdığımız yapılarda, kendi güvenliğimizi düşünmeli ve büyük zararlara neden olabilecek her türlü riski minimuma indirme gayreti içinde olmalıyız'' dedi.


Geri Dön