02 / 01 / 2025

Yanı başımızdaki büyük tehlike: İstinat duvarı

Yanı başımızdaki büyük tehlike: İstinat duvarı

Son günlerde artan yağış miktarına bağlı olarak yurdun dört bir köşesinden "istinat duvarı yıkıldı" şeklinde haberler gelmekte. Can kaybı yaşanmaması büyük şans ancak tehlike sürüyor!



Yüksek bir setin kenarına toprağı tutmak üzere örülen duvara bir başka deyişle dayanma duvarına, istinat duvarı adı veriliyor. Ve ülkemizin arazi şartlarında oldukça sık kullanılıyor. 


Arazi şartlarına uygun olmayan, hesaplaması ve su yalıtımı düzgün yapılmayan duvarların yıkılması şaşırtmamalıdır. Son günlerde artan yağış miktarına bağlı olarak yurdun dört bir köşesinden "istinat duvarı yıkıldı" haberleri gelmekte. Geçen hafta İstanbul Eyüp'te art arda duvarların yıkıldığına tanık olduk. Doğu Karadeniz bölgesinde de sık sık yaşanan bu durum can kaybına yol açmadan, yetkililerin gerekli kontrolleri yaparak, şartlara uygun olmayan duvarlarla ilgili tedbirleri bir an önce alması en büyük dileğimiz...


Basit bir duvar gibi gözüken, fazla önemsenmediği de yaşanan olaylarla ortaya çıkan istinat duvarları yapılırken nelere dikkat etmeli? İnşaatla ilgili herhangi bir kitapta bulabileceğimiz bu basit bilgileri şöyle bir derledik. İşte istinat duvarlarının temek noktaları...


Öncelikle yapının ve arazinin durumuna göre hangi çeşit duvar yapılacağının belirlenmesi önemli. Burada iki duvar çeşidi bulunuyor.


Kütle istinat duvarları; kendi ağırlıkları ile stabiliteyi sağlar. Yapının gövdesi, beton kütle, betonla birlikte zemin ya da sadece zemin olarak oluşur. Üstten serbest duvarlardır. 


Kütle olmayan istinat duvarları; bu tür duvarlar harekete izin vermez. Genelde bodrum, köprü giriş duvarlarını oluşturur. 


İstinat duvarları yapılırken nelere dikkat edilmelidir?


1. Duvar yapımında kagir duvar kullanımı gerekir. 

2. Toprağın itme kuvveti fazla olacağından 8-10 m aralıklarla dilatasyon derzleri bırakılmalıdır.

3. Bu duvarlara su giderleri için belirli aralıklarla su kanalları yapılmalıdır.

4. Sağlam zemine oturtulmalıdır aksi takdirde yıkılma anında çevresinden geçen insanların üzerine yıkılabilir, ölümle sonuçlanabilir.


İstinat duvarı boyunun hesaplanması için bazı özel bilgisayar programları mevcuttur. 


İstinat duvarı neden yıkılır?


Uygun bir zemine yapılmayan istinat duvarları yıkılabilir. Zemin özelliklerinin araştırılıp, o zemine uygun malzemeler ile istinat duvarı tasarlanmalı ve yapılmalıdır. Aksi takdirde istinat duvarı çökebilir ve yıkılabilir. Yıkılmasının sebeplerinden biride hesaplama hatasıdır. Ayrıca proje şartlarının değişmesi de yıkılmaya sebep olur.


İstinat duvarında su yalıtımı nasıl sağlanır?


İstinat duvarları su yalıtımına uygun yapılmadığı takdirde, su basıncı yüzünden yıkılabilir. Bunun için plastik borular ile ya da belli aralıklarda açılan su kanalları kullanılarak su yolu açılır. Su yalıtımının sağlanması için; yalıtım harcı toprak dolgu veya duvar yönünde uygulanmalıdır.


Kaynak: http://emlakansiklopedisi.com/


Yasemin Öncel / Emlak Kulisi


İşte son günlerde yaşanan çökme olayları...

>> Trabzon'da istinat duvarı evin üstüne çöktü! (Tıkla)

>> Mamak'ta istinat duvarı çöktü! (Tıkla)

>> Eyüp'te aynı gün 2 farklı istinat duvarı çöktü (Tıkla)

>> Diğer haberler için (Tıkla)





Geri Dön