22 / 12 / 2024

Yap-işlet-devret projeleri için şirketlere 10 yılda 122 milyar TL’lik kur farkı ödendi!

Yap-işlet-devret projeleri için şirketlere 10 yılda 122 milyar TL’lik kur farkı ödendi!

Yap-işlet-devret projelerini yapan şirketlere 10 yılda ödenen kur farkının faturası 122.3 milyar TL’ye ulaştı. İşte rakamlar…



Yap-işlet-devret projeleri için ödenen garantilerin yanı sıra her sene ödenen kur farkı   da katlanarak artıyor. 

Sözcü’den Tarık Işık imzalı habere göre dolar ve Euro yükseldikçe, yap-işlet-devret ile hayata geçirilen projeleri yapan şirketlere kur farkı da ödeniyor. Bu kapsamda 10 senenin faturası 122.3 milyar Türk Lirası’na ulaştı. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu konu ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

10 YILDA ÖNENE KUR FARKI 122.3 MİLYAR TL’Yİ BULDU

Sayıştay raporlarında yer alan detaylara göre son 10 senede ödenen kur farkı 122.3 milyar Türk Lirası’nı buldu.  Yalnızca geçen sene Hazine garantili dış kredi kullanan kamu kurum ve kuruluşları tarafından 94 milyar 376 milyon Türk Lirası şeklinde oldu. Söz konusu ödemeler yapılırken bu tutarın 17 milyar 887 milyon liralık kısmını kur farkı oluşturdu. 

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Şirketlere, gelmeyen yolcu, uçmayan uçak, hastalanmayan vatandaş için ödeme yapmak bir yana, bu bedele artan döviz kuru, yükselen ABD ve Avrupa Birliği ülkelerindeki enflasyondan da kaynaklanan farklar da eklenerek ödeme yapılıyor” diyen CHP’li Ulaş Karasu, “Söz konusu bu kur farkı, yapılan dolar bazlı sözleşme hükümleri gereği ilgili senelerdeki dolar kurundan TL’ye çevrilerek hesaplanmış. Yani bu 10 yılda Hazine’nin kasasından ödenen kur farkı tutarı aslında çok daha fazla” dedi.

 CHP’li Ulaş Karasu, “Bu parayla, yeni havaalanları, yeni köprüler, binlerce öğrencilerin barınabileceği yeni öğrenci yurtları inşa edilebilirdi. Söz konusu bu  durum, tam anlamıyla halkın bütçesinden rant zengini şirketlerin kasasına doğrudan bağlanan bir hortumdur” diye konuştu.

28 AVRASYA TÜNELİ 25 OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ İNŞA EDİLİRDİ


10 sene içerisinde vatandaşın cebinden çıkan 122.3 milyar Türk Lirası ile 28 adet Avrasya Tüneli, 25 adet Osmangazi Köprüsü, 17 adet 1915 Çanakkale Köprüsü, 6 adet Yavuz Sultan Selim Köprüsü inşa edilebilirdi. Tüm bunların dışında diğer bir  taraftan Sayıştay’ın 2023 yılı Hazine garantili borç hesapları incelemesinde, borç miktarında devir, garanti verilmesi, ödeme, kur farkı ve düzeltme gibi giderlerle projelerin yaratmış olduğu karadelik ortaya çıktı. 251 milyar 519 milyon 176 bin 538 Türk Lirası kur farkı ödemesi ile Hazine garantilerinin tutarı 2023 yılında toplam 348 milyar 317 milyon 726 bin 773 Türk Lirası oldu.

 

Merkez Bankası faiz indirimi beklentisi konut sektörüne can suyu oldu! Yatırımcılar rotayı tekrar konuta çevirdi!

Benzine 1 lira 20 kuruş zam geldi! Akaryakıtta yeni fiyatlar kaç TL oldu? PO, Opet, Shell benzin fiyatları 24 Eylül 2024

Konut sertifikasının devamı neden gelmedi?


Geri Dön