27 / 04 / 2024

Yap-işlet-devret projelerine bütçeden en az 37 milyar lira ödenecek!

Yap-işlet-devret projelerine bütçeden en az 37 milyar lira ödenecek!

Açıklanan rakamlara göre yap-işlet-devret projelerindeki işletmeci firmaların garanti gelirleri 2024 yılının Ocak ayında yıllık yüzde 86 yükseliş gösterdi. Söz konusu projeler için bütçeden bu sene en az 37 milyar TL ödeme yapılacak.



Yap-işlet-devret (YİD) projelerine milyarlarca TL'lik kaynak akmaya devam ediyor. Sözcü'de yer alan habere göre yap-işlet-devret projelerinin işletmeci firmalarının 2024 yılının Ocak ayındaki garanti gelirleri, geçen seneye yüzde 86 artış gösterdi. Söz konusu bu artışın, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yüzde 64.86 şeklinde açıklanan yıllık enflasyonun yaklaşık olarak 22 puan üzerinde olması dikkat çekti.

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Yavuz Sultan Selim, Çanakkale ve Osmangazi Köprüleri ile Avrasya Tüneli için devletin kasasından çıkan garantiler sebebiyle 2023 yılı Ocak ayındaki 2 milyar 200 milyon TL'lik ödemenin, bu senenin aynı ayında 3 milyar 800 milyon TL'ye çıktığını açıkladı.

Yap-işlet-devret projelerine bütçeden en az 37 milyar lira ödenecek!

CHP'li Mustafa Sarıgül, bu sene köprüyü müteahhitlerin geçeceğini dile getirerek, “Bütçe ellere var emekliye yok. Emeklilere dini bayramlarda ödenen ikramiye 2018 yılında bin Türk Lirası'ydı. Geçen 6 sene sonunda söz konusu bu ikramiye 3 bin Türk Lirası şeklinde oldu. Yap-işlet-devret modeli ile hayata geçirilen toplamda dört proje için ocak ayında 3 milyar 800 milyon Türk Lirası ödendi. Bu yıl memur, emekli, asgari ücretli için zor geçebilir fakat köprüyü geçenler yine müteahhitler olacak” dedi.


OCAK AYINDA 3.8 MİLYAR ÖDENDİ

Karayolları Genel Müdürlüğü, 1 Ocak tarihinde kendisinin işlettiği köprü ve otoyolların geçiş ücretlerine ortalama olarak yüzde 76 oranında , yap-işlet-devret kapsamındaki otoyol ve köprülerin geçiş ücretlerine de ortalama olarak yüzde 50 oranında zam yapmıştı. Söz konusu bu zamdan sonra yap-işlet-devret projelerine ait köprülerin otomobil için geçiş ücretleri; Osmangazi Köprüsü’nde 290 Türk Lirası,  Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde 35 Türk Lirası, 1915 Çanakkale Köprüsü’nde 295 Türk Lirası şeklinde belirlenmişti.

37 MİLYAR TL ÖDENECEK

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yaşanan ekonomik kriz sebebiyle vatandaşların alım gücünün giderek düştüğünü fakat  garanti ödemelerinin katlandığını dile getiren CHP'li Sarıgül, “2018 yılında 1.25 Türk Lirası olan simit 12 Türk Lirası, 1.50 Türk Lirası olan ekmek 10 Türk Lirası oldu. Köprüler için verilmiş olan garanti tutarı sene sonunda en az 37 milyar Türk Lirası olacak.” dedi.

Kira vergisi ödemeyenler tespit edildi! 1 milyon ev sahibi kira vergisi ödemedi!

Motorine indirim geldi! Fiyatlar 1.21 TL geriledi: Sürücüler il il fiyatlara şimdi bakın

Alman Emlak Federasyonu: Konut krizi göründüğünden daha derin!

 


Geri Dön