27 / 04 / 2024

Kira vergisi ödemeyenler tespit edildi! 1 milyon ev sahibi kira vergisi ödemedi!

Kira vergisi ödemeyenler tespit edildi! 1 milyon ev sahibi kira vergisi ödemedi!

Maliye kira vergisi ödeme dönemi yaklaşırken kira vergisini ödemeyenler tespit edilmeye başladı. Buna göre 1 milyon ev sahibi kira vergisi ödemedi. 



Maliye,  kira vergisi ödeme döneminin yaklaşması ile kira vergisini ödemeyen vatandaşları tespit etmek için şimdiye kadar denenmeyen bir yönteme başvurdu. Araştırmalara göre 1 milyon ev sahibi kira vergisi ödemedi. 

5 MİLYON KİŞİ MERCEK ALTINA ALINDI

Habertürk'te yer alan habere göre; tapu kayıtlarına ulaşan Maliye bu kez Nüfus Müdürlüğü'nden ikamet adreslerini  de alarak işe koyuldu.

Yaklaşık olarak 5 milyon dairede bu iki veriyi karşılaştıran müfettişler önce tapu kaydı olmadan ikamet eden vatandaşları tespit etti. Sonrasında da bu evler için vergi ödenip ödenmediği kontrol edildi. 

Araştırma sonucuna göre yaklaşık 1.4 milyon evin vergisinin ödenmediği tespit edildi. Bu konutlardan yaklaşık 400 bininin ev sahiplerinin çocuklarının veya anne babalarının ikamet etmesi gibi vergiden muaf durumlar olabileceği tahmin edilmekte.  1 milyon ev sahibinin ise ödemesi gerektiği halde kira vergisini ödemediği üzerinde duruldu.

Kira vergisi ödemeyenler tespit edildi! 1 milyon ev sahibi kira vergisi ödemedi!

MALİYE DENETİMDE

Bundan dolayı şu anda Maliye ekipleri tespit edilen ve potansiyel olarak vergi ödenmediği düşünülen bu 1.4 milyon eve giderek bir yandan ikamet edenlerin çocuk veya anne ve baba gibi kira vergisi ödenmemesi gereken kişiler olup olmadığını diğer yandan eğer değillerse kira bedelini de sorarak kira tutarına da tespit ediyor.

Böylece ne kadarlık bir vergi kaybı olduğu da nihai olarak tespit ediliyor. Maliye'nin vergi kayıp kaçağını önlemek için vatandaşları vergi dairesine davet etmek dahil sorgulama ve araştırma yapmaya yasal yetkisi bulunuyor. Vergi ödemeyenleri ise gecikmeli faiziyle birlite ceza bekliyor. 

Kira vergisi ödemeyenler tespit edildi! 1 milyon ev sahibi kira vergisi ödemedi!

KİRA VERGİSİ ÖDEMEYENLERE CEZA

Kira vergisini ödemeyenler tespit edilmesi halinde ödenmeyen verginin kendisi ve bir misli de vergi ziyaı cezası ile birlikte ödenmesi gerekiyor.

Ayrıca 2023 gelirini beyan etmeyen ev sahipleri 21 bin liralık kira vergisi istisnası hakkını kaybedecek. Zamanında ödenmeyen vergi için aylık yüzde 3.5 gecikme faizi ödeyecek. Ayrıca beyanname verilmemesi nedeniyle 2 kat birinci derece usulsüzlük cezası kesilecek.

Mağdur kiracılar Ankara'ya yürüyor: Meclis'e 36 maddelik öneri sunulacak!

Kiracılar aman dikkat! Ev sahipleri kirayı ödeseniz bile sizi evden çıkarabilir ama nasıl? 

Geri Dön