29 / 04 / 2024

Alman Emlak Federasyonu: Konut krizi göründüğünden daha derin!

Alman Emlak Federasyonu: Konut krizi göründüğünden daha derin!

Alman Emlak Federasyonu (ZIA) yayımladığı raporda ülkede yaşanan konut krizinin göründüğünden daha derin olduğunu belirterek, 2027 yılında 830 bin konut açığının olabileceğini kaydetti.



Büyük bir konut kriziyle boğuşan Almanya’da gayrimenkul sektörünün önde gelen sivil toplum kuruluşları arasında yer alan Alman Emlak Federasyonu (ZIA) merakla beklenen "Almanya Gayrimenkul Sektörü Bahar Raporu 2024'ü" yayınladı.

Söz konusu raporda, Almanya’da konut inşaatlarında yüksek faiz ve regülasyonlar sebebiyle dramatik düşüş yaşanabileceği tahmini yer alırken ayrıca 2025'te 720 bin ve 2027 yılında da  830 bin konut açığının olabileceği öngörüsü yer aldı.

Son dönemlerde sık sık gündeme gelen gayrimenkul sektörünün maliyetler ve resmi izin için gereksinimler sebebiyle tıkanmış durumda olduğu kaydedilen raporda, inşaat şirketlerinin yüzde 20,7'lik kısmının projelerinin durduğu kaydedildi.

Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan gayrimenkul uzmanları, Alman federal hükümetin konut inşaatı hedefini önemli ölçüde tutturamayacağını kaydederek, bu sene 400 bin yeni konut yerine muhtemelen 150 bin konut yapılacağını belirtti.

Alman Emlak Federasyonu: Konut krizi göründüğünden daha derin!

KONUT KRİZİ GÖRÜNDÜĞÜNDEN DAHA DERİN

Alman Emlak Federasyonu (ZIA) tarafından yayımlanan raporda, Almanya'da konut sorunu yaşandığı kaydedilerek "Kriz, inşaat tamamlama ve inşaat izni rakamlarının şu ana kadar gösterdiğinden daha derin" ifadelerine yer verildi.

Alman Emlak Federasyonu Başkanı Andreas Mattner, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada gayrimenkul uzmanların analizinin yalnızca bir uyarı değil, bazı açılardan gerçek bir alarm olduğunu kaydederek, ekonomik olarak yeni konut inşa edilebilmesi için metrekare başına ortalama 21 euro kira gerektiğini ve bunun mümkün olmadığını söyledi. ZIA Başkanı Andreas Mattner, "Yani kim inşa ederse iflas eder" ifadelerini kullandı.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Almanya’da konut sorununu çözmek için koalisyon hükümeti, her sene 100 bini sosyal konut olacak şekilde toplamda 400 bin konut inşa etmeyi taahhüt etmişti. Ülkede geçen sene 270 bin konut hayata geçirilmişti.


YENİ KONUT İNŞASI EKONOMİK OLARAK TATMİN EDİCİ DEĞİL 

Gayrimenkul uzmanları konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada inşaat maliyetlerinin, alışılmışın dışında yüksek faiz oranlarının, arsa fiyatlarının,  ve kiraların mevcut seviyeleri göz önüne alındığında, yeni konutlar yapmanın ekonomik olarak tatminkar olmadığını kaydediyor.

Ayrıca tüm bunlar dışında Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası tedarik zincirinde yaşanan sorunlar, yaşanan enerji krizi, artan faizler, enflasyon nedeniyle maliyetlerin artması ve kalifiye işçi açığı Alman inşaat sektörünü de derinden etkiliyor.

Ülkede geçen sene sonu itibarıyla 600 binden fazla konut açığının olduğu açıklanmıştı.

 

Kira vergisi ödemeyenler tespit edildi! 1 milyon ev sahibi kira vergisi ödemedi!

Motorine indirim geldi! Fiyatlar 1.21 TL geriledi: Sürücüler il il fiyatlara şimdi bakın!

Bir zamanlar bir ailenin tek maaşla bir evi ve bir arabası olabilirken şimdi ne değişti?


Geri Dön