02 / 05 / 2024

Yapı denetim firmasına 1 yıl işten men cezası!

Yapı denetim firmasına 1 yıl işten men cezası!

İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, taze beton deney sonuçlarının şüpheli olduğu tespit edilen bir yapı denetim firmasının faaliyetlerini 1 yıllığına durdurdu. Firma görevlileri hakkında da suç duyurusunda bulunuldu



Zonguldak'ta inşaatların kalitesini kontrol etmekle görevli 9 yapı denetim şirketi ve iki adet de laboratuvar bulunuyor. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri, bu şirketleri denetimden geçirdi. İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Hasan Öztürk, denetimler sırasında bir işyerine ceza uygulandığını belirterek, "Taze beton deney sonuçlarının şüpheli olduğu belirlenen bir laboratuvarın izin belgesi, 1 yıllığına askıya alınmış ve görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur. Deney sonuçlarının şüpheli olduğu betonların kullanıldığı inşaatlardan ise karot alınarak sonuçları değerlendirilinceye kadar inşaatların devamına izin verilmemesi gerektiği bildirilmiştir." dedi.

Yapı denetim sistemi, 1999 Marmara depreminin ardından hayata geçirilmişti. Kademe kademe başlatılan sistem bu yılın başından itibaren Türkiye'nin tümü için zorunlu tutuldu. Buna göre yeni yapılan her bina için müteahhitler özel sektör tarafından işletilen yetkili bir yapı denetim firmasıyla anlaşıyor. Bu firma, inşaatın tüm safhalarını kontrol ederek binanın yönetmeliklere uygun inşa edilip edilmediğini denetliyor.  İzmir  emniyetinin geçtiğimiz günlerde düzenlediği bir operasyonda aralarında müteahhit, yapı denetim firması çalışanları ve teknisyenlerin de bulunduğu 25 kişi gözaltına alınmıştı. Zanlıların, standarda uygun olmayan inşaatlara 'uygun' raporu verdiği ileri sürülmüştü.
Zaman


Geri Dön