29 / 04 / 2024

Yapı denetim kuruluşları isyan etti! Yapın denetim firması çok, denetleme alanı yok!

Yapı denetim kuruluşları isyan etti! Yapın denetim firması çok, denetleme alanı yok!

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Bursa Şube Başkanı Esra İnhanlı, Bursa’da ihtiyacın üzerinde firma olduğunu, gerçekte öyle bir denetleme alanının olmadığını söyledi.



Bursa’da piyasadaki gerçeklerden uzak yanlış hesaplamalardan dolayı fazladan 14 milyon metrekare inşaat alanı olduğunu belirten Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Bursa Şube Başkanı Esra İnhanlı, bu alanın 40 firmanın kapasitesi kadar olduğunu ve Bursa’da ihtiyacın üzerinde firmanın olduğunu belirtti. 

YAPI DENETİMDE ÖNEMLİ AKSAMALAR YAŞANDI!

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Bursa Şube Başkanı Esra İnhanlı, İnşaat sektöründe yaşanan kısmi daralma ile birlikte insanların alım gücünün düşmesi sektöre her anlamda olumsuz yansıdığını ve azalan inşaat alanları ve piyasa ile uyumlu olmayan hesaplama yöntemleri nedeniyle Yapı Denetim tarafında önemli aksamalar yaşandığını belirtti.

 Bursa’da şu anda inşaat sektörünün kentsel dönüşüm üzerinden gittiğini belirten İnhanlı İnegöl tarafında önemli bir hareketliliğin olduğunu ama  yapı denetim firmaları tarafında bu artış kapasiteleri dolduracak düzeyde olmadığını açıkladı.

İnhanlı ''Bursa’da yaptığımız hesaplamalar gereği 105 yapı denetim kuruluşu yeterli görünüyor. Şu anda 109 kurum var. Kazanılmış haklar iptal edilmediğinden bu sayı 105’in altına düşmeden yenilerinin açılmasını istemiyoruz. 2023’te yeni firma açılmadı. 2024’te de bunun devam etmesi gerektiğini savunuyoruz” dedi.

Yapı denetim kuruluşları isyan etti! Yapın denetim firması çok, denetleme alanı yok!

MESLEKİ GELİŞİM KONUSU İKİNCİ PLANA ATILDI!

Ekonomim'de yer alan habere göre; Artan maliyetler nedeniyle mesleki gelişim konusunun sektörde ikinci plana atıldığını belirten İnhanlı, Yapı denetim kuruluşları inşaat maliyeti üzerinden bir bedelle bu hizmeti verdiğini söyledi.

İnşaatta maliyet artışı yaşanması ile onların da giderlerinde önemli yükselişler olduğunu söyleyen İnhanlıbu durumun karlılığı olumsuz etkilediği gibi şirketlerin yaşamsal döngülerini de etkilemeye başladığını açıkladı. Bizim sorumluluğumuz inşaat bitiminden sonra senelerce devam ediyor. O yüzden işimizi iyi yapmak zorundayız.

Yapı denetim kuruluşları isyan etti! Yapın denetim firması çok, denetleme alanı yok!

''DENETLENECEK ALAN YOK''

İnhanlı ''Bu kaygılar oldukça denetçiler üzerindeki iş yükü de artıyor. Tabii bir de kapasiteler konusunda önemli sorunlar var. Bir yapı denetim kuruluşu 360 bin metrekare alan üzerinde faaliyet gösterebilirken bu kapasite bugünlerde neredeyse her firmada yüzde 30’lar düzeyinde. İzmir’de 90 yapı denetim firması olmasına karşın Bursa’daki firma sayısı 109.

Bir de Bursa’da açılmak için sırada bekleyen 70’in üzerinde firma var. Bu yeni firmalar arasından da faaliyete geçenler olursa zorlukların yaşandığı bir sektörün içerisine girecekler.

Yeni firmaları açmadan önce sektördeki şartları iyileştirmemiz gerekiyor. İnşaat alanı hesaplaması yapılırken 31 aralık günü baz alınıyor ve o dönem devam eden inşaatlara göre firma sayısı hesaplanıyor.'' dedi.

Konuyla ilgili örnek veren İnhanlı şu ifadeleri kullandı ''2023 yılında inşaatına başladığınız 5 bin metrekare alanın 4 binini bu yıl tamamladınız ve 2024’e bin metrekare alan bıraktınız. Bu durumda 2024 senesinde inşaat alanı bin değil 5 bin metrekare olarak hesaplanıyor.

Bu durum nedeniyle Bursa’da fazladan 14 milyon metrekare inşaat alanı görünüyor. Bu da aynı zamanda yaklaşık 40 firmanın tam kapasite ile çalışması demek. Ama denetlenecek öyle bir alan yok. Bu yüzden kapasiteler hep boş kalıyor” dedi.

Yapı Denetim Birliği açıkladı; Sektörde, inşaat demiri izleme sistemi kayıtları ihmal edilmemeli

Müteahhitler heyecanlı! Şehir merkezinin göbeğinde... 3 yeni konut projesi için düğmeye basıldı!

Geri Dön