27 / 04 / 2024

Yapı Denetim Birliği açıkladı; Sektörde, inşaat demiri izleme sistemi kayıtları ihmal edilmemeli

Yapı Denetim Birliği açıkladı; Sektörde, inşaat demiri izleme sistemi kayıtları ihmal edilmemeli

Yapı Denetim Birliği tarafından yapılan açıklamada, yapı denetim sektöründe yer alan tüm paydaşların, İnşaat Demiri İzleme Sistemi’nde kayıt yaptırmaları ve bu konuyu ihmal etmemeleri kaydedildi. İşte haberin ayrıntıları...



İnşaat Demiri İzleme Sistemi’ne kayıt sisteminin başladığını ve tüm sektöde yer alan birimlerin 31 Aralık 2023’e kadar bu işlemi tamamlaması gerektiğini kaydeden YDK Birliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı Esra İnhanlı, inşaat sektöründe üretici, ihracatçı, ithalatçı, toptancı, bayi, tüccar, nakliyeci, yapı müteahhiti, yapı denetim kuruluşları ilgilendiriyor." diye konuştu.

ekonomim.com'dan Ali Şahin'in haberine göre; İnşaat sektöründe faaliyette bulunan mükelleflerin kullanması için inşaat demirinin üretimi veya ithalatında kullanılan demirlerin, laboratuvar süreçleri içinde olmak üzere tüm aşamalarda takip edilebilmesi için tamamının işaretlenerek/etiketlenerek kimliklendirilmesi adına kurulan İnşaat Demiri İzleme Sistemi’nin (İDİS) devreye alınması ile ilgili sayılı günler kaldı.

1 Ocak 2024 itibarı ile devreye alınacak İDİS başvuruların aralık ay sonuna kadar gerçekleştirilmesi gerektiğini fakat bu uygulama esaslarının henüz belirtlenmediğini kaydeden Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı Esra İnhanlı, “2018 yılının kasım ayında inşaat sektöründe elektronik izleme sistemi altında betonun santralden çıkışından itibaren son kullanım anına kadarki süreçlerinin elektronik olarak izlendiği bir uygulama başlamıştı. Bu uygulamanın başarısı ile beraberyine taşıyıcı sistemin bir elemanı olan inşaat demirinin de aynı şekilde izlenebilirliğinin sağlanması için kısaca İDİS adını verdiğimiz İnşaat Demiri İzleme Sistemi sistemi oluşturuldu. Bu uygulama kapsamında ise kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında inşaat sektöründeki belirli girdilerin takibi ve elde edilen verilerin analiz edilmesi, vergi güvenliği, ve deprem kuşağında yer alan ülkemizde yapı güvenliğinin sağlanması isteniyor” diye belirtildi.

Yapı Denetim Birliği açıkladı; Sektörde, inşaat demiri izleme sistemi kayıtları ihmal edilmemeli

YÖNETMELİK AÇIKLANMADI

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan 6 Mart 2023’te bir tebliğ ile süreçler ile ilgili sektör paydaşlarına bilgilendirme yapıldığını kaydeden İnhanlı, “Henüz bu yönetmeliğin uygulama esasları yayınlanmış bulunmamakla beraber bazı bilgiler mevcut. İDİS’e bütün inşaat sektöründeki paydaşların kayıt olma zorunluluğu var. Bu kayıt başladı. Kayıt olacak meslek grupları; inşaat sektöründe faaliyet gösteren üretici, ihracatçı, ithalatçı, toptancı, bayi, tüccar, nakliyeci, yapı müteahhiti, yapı denetim kuruluşları, yapı laboratuvarları gibi sektörde faaliyet gösteren mükellefleri kapsıyor. Son kayıt tarihi de 31 Aralık 2023 olacak. Sistemin uygulamaya geçmesinden sonra İDİS dışında inşaat demiri üretimi, ihracatı, ithalatı, alışı, satışı ve kullanımı yapılmayacak. İDİS ile kayıt yaptıran şirketlere ait her bir inşaat demirinin inşaat demiri bağlarının ve laboratuvar için alınan inşaat demiri örneklerinin işaretlenmesi, etiketlenmesi de zorunlu olacak. Darphane tarafından yapılacak işlemlere ilişkin veriler de çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığı Ticaret Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na kaydedilecek. İDİS’e kayıtlı mükellefler, işaret etiket taleplerini sistem üzerinden Darphaneye bildirecek. Mükellefler taleplerinin onaylanmasının ardından işaretlerinin bedelini İDİS üzerinden ödeyerek taleplerini de 15 gün içerisinde teslim alacak. Henüz uygulama yönetmeliği yayınlanmadığı için bu etiket ücretlerinin kime ait olduğu bu süreçlerin nasıl gelişeceği, demirin hangi aşamada etiketleneceği bilgileri henüz netlik kazanmadı” kaydedildi.

İnşaat demir fiyatlarına 200 TL zam! Fiyatlar yerinde durmuyor! 1 ton demir ne kadar oldu?

İnşaat demir fiyatlarına 200 TL zam! Fiyatlar yerinde durmuyor! 1 ton demir ne kadar oldu?

Yutons İnşaat Hırdavat Kimya Ticaret Limited Şirketi kuruldu!


Geri Dön