03 / 05 / 2024

Yapı denetim sistemi binaları güvence altına alıyor! 

Yapı denetim sistemi binaları güvence altına alıyor! 

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, Türkiye'de uygulamaya konulan yapı denetim sisteminin büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, "2000 yılından sonra ülkemizde gerçekleşen depremlerde yapı denetim sisteminde denetlen hiçbir bina yıkılmamıştır" diye konuştu. 



Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, "Marmara Depremi, toplum olarak deprem konusunda ne kadar unutkan olduğumuzu, yaşadıklarımızdan ve başkalarının yaşadıklarından ders alma konusunda ne kadar başarısız olduğumuzu çok acı bir şekilde ortaya koymuştur" dedi ve depremlerde her yıl ortalama 1003 vatandaşın hayatını kaybetmekte olduğunu ve 7 bin 94 binanın yıkıldığını belirtti.

Şahin, Türkiye'nin, dünyanın en aktif deprem bölgelerinden birini oluşturan Himalaya-Alp deprem kuşağına denk gelen konumuyla, afet riskine en çok sahip olan ülkelerden olduğunu vurgulayarak "Ülke topraklarımızın yüzde 96'sı deprem bölgeleri içindedir ve söz konusu bölgelerde nüfusumuzun yüzde 98'i yaşamaktadır." şeklinde konuştu. 

Yapı denetim sistemi binaları güvence altına alıyor!  

Şahin, yapı denetim sisteminin ülke genelinde yaygınlaşmasıyla Türkiye'nin artık daha sağlam temellere oturacağını belirterek "Yapı denetimi, sorumlu inşaat mühendisleri ve mimarlar tarafından binaların zorunlu olarak kontrol edildiği bir sistem. Binalar, projesinden başlayıp iskanı alana kadar tüm süreçlerde denetleniyor. İnşaat bitene kadar demiri, malzemesi, betonu denetim altında tutuluyor" dedi ve 2000 yılından sonra ülkemizde gerçekleşen depremlerde yapı denetim sisteminde denetlen hiçbir binanın yıkılmadığına dikkat çekti. 

Yapı denetiminin, yer seçimi, zemin etüdü, projenin ve yapının denetlenmesi gibi çok boyutlu bir sistem olduğunun altını çizen Şahin, "Bu sistemin işleyebilmesi için ilgili tüm tarafların üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi zorunludur. 1999 Marmara Depremi ve diğer depremlerde yaşanan can ve mal kayıplarının yaşanmaması ya da mümkün olan en az seviyeye indirilmesi projeciler, müteahhitlerimiz ve yapı denetim kuruluşlarımızın yapacakları ortak çalışmalarla gerçekleşecektir" ifadelerini kullandı. Şahin, bunun insani bir zorunluluk olarak görülmesi gerektiğini belirtti. 

Yapı denetim kuruluşlarının görev alanında olmayan yapılar da olduğuna vurgu yaparak, ""Yapı denetimi bu kadar önemliyken, depremlerden sonra elde edilen sonuçlar ortadayken kamu binalarının da yapı denetimine tabi olması gerekiyor. Tüm binaların yapı denetimi kapsamına alınması gerekir. Bu kapsama okul, hastane, cami, kamu hizmet binaları gibi binaların da alınması önem taşıyor" açıklamasında bulundu. 

İZODER'den deprem için su yalıtımı uyarısı! 1999 Marmara depremini hatırlattılar!

Türkiye İMSAD ve üye derneklerden deprem konusunda kritik açıklama!

İstanbul için deprem alarmı! Naci Görür'den korkutan açıklama geldi: En az 7,2 şiddetinde! Zaman azaldı...


Geri Dön