29 / 04 / 2024

Yapı denetim sistemi Türkiye geneline yaygınlaştırılacak!

Yapı denetim sistemi Türkiye geneline yaygınlaştırılacak!

Türkiye'de 19 ilde uygulanan yapı denetim sistemini Türkiye geneline yaygınlaştırma çalışmaları devam ediyor



Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye'de halen 19 ilde uygulanan yapı denetim sistemini Türkiye geneline yaygınlaştırma çalışmalarının sürdürüldüğünü bildirdi.

Suriye İmar ve İskan Bakanı Omar İbrahim Galaowngi, beraberindeki heyetle Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'i makamında ziyaret etti.

Bakan Demir, konuk bakan ve beraberindeki heyeti Türkiye'de görmekten mutluluk duyduğunu belirtti.

Bakanlığının çalışmaları ve Yapı Denetim Kanunu konusunda bilgi veren Demir, bu çerçevede halen 19 ilde yürütülen yapı denetimine ilişkin uygulamanın Türkiye genelinde yaygınlaştırılması konusundaki çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

Yapı denetimi konusundaki tüm bilgilerin, elektronik ortamda kayıt altına alındığını, tüm yapı süreçlerinin izlendiğini, yapı denetim sistemi çerçevesinde tüm iş ve işlemlerin elektronik ortamda yapıldığını belirten Demir, bu sistemin uygulamaya girmesinden sonraki yapıların çok daha sağlıklı ve imara uygun olduğunun gözlendiğini ifade etti. Demir, yapı denetim sistemi konusundaki her türlü talep ve şikayetlerin anında incelendiğini de belirtti.

Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) projesini de anlatan Demir, ülkenin bütün parsellerinin elektronik ortama aktarılacağını, çalışmanın 3 yıl içinde tamamlanmasının planlandığını söyledi.

-TOKİ SURİYE'YE ÖRNEK MODEL OLACAK-
Konuk bakan da iki ülke arasında, bakanlıkların ihtisas alanları konusunda işbirliği yapmak istediklerini, iki ülke ilişkilerinin daha da iyi olacağına inandıklarını söyledi.

Bakan Galaowngi, ülkesinde Türkiye'deki gibi bir yapı denetim sisteminin uygulanıp uygulanmadığı sorusu üzerine, Türkiye'deki kadar gelişmiş bir sistemin henüz uygulanmadığını, bu konuda ellerinde birçok veri olduğunu ancak bu verilerin elektronik ortama aktarılması uygulamasına geçilmediğini kaydetti.

Başka bir soru üzerine, Türkiye Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile kendi bakanlığı arasında bazı konularda işbirliği yapılabileceğini aktaran Galaowngi, bunları "şehir planlaması, büyükşehirlere içme suyu temini, atıksu arıtma sistemi ve gecekondulaşma ile mücadele" şeklinde özetledi.

Galaowngi, Türkiye'den bazı firmaların Suriye'de atıksu arıtma sistemlerine ilişkin çalışmalar yaptığını ifade etti.

Gecekondulaşma ile mücadele, dar gelirli ailelerin ev sahibi olması konusunda Türkiye'de  TOKİ  gibi deneyimli bir kuruluş olduğunu belirten Galaowngi, bu konuda Türkiye'nin, TOKİ'nin deneyimlerinden faydalanmak istediklerini söyledi.

Suriye'de 2008 yılında gayrimenkullerle ilgili bir yasanın uygulamaya girdiğini anlatan Galaowngi, yasanın yerel bazda veya yabancı biriyle ortaklığa gidilebilmesini öngördüğünü söyledi. Bu yasanın yeni siteler, toplu konut yapma konusunu da içerdiğini belirten Galaowngi, bu konuda Türkiye'den çok sayıda firmayı davet ettiklerini, Türkiye'den 4 büyük firmanın toplu konut yapma isteğinde olduğunu kaydetti.

Bu arada, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Önder Kıraç, bakanlığın teşkilat yapısı ve çalışmaları konusunda konuk heyete brifing verdi.
AA

 


Geri Dön