09 / 01 / 2025

Yapı denetimi kuruluşunda ortaklık durumu!

Yapı denetimi kuruluşunda ortaklık durumu!

Yapı denetimi kuruluşlarına ortak olmak için hangi şartlar aranıyor? Yapı denetimi kuruluşunda ortaklık durumu nedir? İşte Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği kapsamında yer alan yasal hükümler...



Yapı denetimi kuruluşunda ortaklık durumu!

Yapı denetim kuruluşları, Bakanlıktan aldığı izin belgesi ile münhasıran yapı denetimi görevini yapan, ortaklarının tamamı mimar ve mühendislerden oluşan tüzel kişi olarak tanımlanıyor.


Yapı denetim kuruluşlarına ortak olabilmek için bazı şartlar aranıyor. Bu şartların en başında inşaat mühendisliği, makine mühendisliği veya elektrik mühendisliği diplomasına sahip olmak geliyor. Diğer yapı denetim kuruluşuna ortaklık şartları Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Yapı denetim kuruluşunda ortaklık durumu

MADDE 10 – 

(1) Yapı denetim kuruluşuna ortak olabilmek için mimarlık, inşaat mühendisliği, makine mühendisliği veya elektrik mühendisliği diplomasına sahip olmak şartı aranır.

             

(2) Yapı denetim kuruluşu, kuruluşun hisselerinin devri ile tebligat adresi ve benzeri bilgilerin değişmesi hâlinde, bu değişikliklere dair bilgileri en geç bir ay içerisinde yazılı olarak Yapı Denetim Komisyonuna bildirmek zorundadır.

             

(3) Vefat dışındaki herhangi bir sebepten dolayı ortaklar arasında hisse devrine gidildiğinde, bu durumu gösteren belgeler ile müracaat edilmesi hâlinde, ayrılan ortağın kuruluş ile ilişiği kesilir. Yeni ortağın Kanunda ve Yönetmelikte belirtilen ortaklık şartlarını haiz olduğunu gösterir belge kuruluşça sunulmadan, kuruluşun faaliyetine izin verilmez.

             

(4) Ortaklardan herhangi biri vefat ettiğinde, vefat eden ortağın hissesi kanuni vârislerine intikal eder ve vârisler sermaye ortağı olarak kalabilirler. Ancak, vârisler mimar veya mühendis değil ise hiçbir şekilde kuruluşta yönetici olamazlar ve kuruluş hisselerini yapı denetim kuruluşuna ortak olma şartlarını haiz olmayan kişilere devredemezler. Mühendis veya mimar olmayan vârisler, istedikleri takdirde kendilerini kuruluşta temsil etmek üzere, yapı denetim kuruluşu ortağı olma şartlarını haiz bir mühendis veya mimar ile sözleşme imzalar ve bu durumu Yapı Denetim Komisyonuna bildirir.

             

(5) Geçici faaliyet durdurma cezası almış olan kuruluş ortaklarınca bu süre zarfında gerçekleştirilen hisse devri işlemleri, geçici faaliyet durdurma cezası bitinceye kadar Yapı Denetim Komisyonunca işleme konulmaz.



Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği!
Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği 2013 değişikliği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön