22 / 12 / 2024

Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul Fuarı sona erdi!

Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul Fuarı sona erdi!

Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul Fuarı 6-9 Nisan tarihleri arasında TÜYAP’ta gerçekleşti. 43’üncüsü gerçekleşen fuarda 14 ülkeden 238 yabancı satın almacı katıldı. 



Türkiye’nin lider fuarlarını, Türkiye ekonomisine yardım eden sektörler adına düzenleyen ve her yıl binlerce yabancı yatırımcıyı yerli iş ortakları ile bir araya getiren Hyve Group’un, 2021 yılındaki ilk fuarı 43. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 06 – 09 Nisan 2021 tarihleri arasında ülke ekonomisine katkı sunmak üzere ev sahipliği yaptı.Küresel ağını inşaat sektörüne aktararak yeni iş, ortaklık ve satın alım fırsatları yaratmayı, yapı sektörünün kamu, özel sektör, akademik boyutları arasında etkileşim kurmayı hedefleyen fuar, son gününde sektörün önemli markalarının yanı sıra yapı pazarında yükselişe geçen ve sektöre damga vuran girişimcileri ağırladı. 

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da yeni iş ortaklıkları ve yeni fikirlerin temelleri atılıyor 

Girişimciler, şirketler için büyük bir dönüşüm yaratacak çıktılar yaratsa da sektörle bir araya daha sık gelme konusunda problem yaşıyor. Yapı Fuarı – Turkeybuild ve Değişim Mimarı İnovatif Yönetim Danışmanlığı Kurucusu Demet Demirer ile ortak geliştirilen proje kapsamında, Turkeybuild İstanbul’da YAPI TECH GARAGE alanı oluşturuldu. Böylelikle Yapı Fuarı – Turkeybuild hem yatırımcı hem de girişimciler için uygun ortamı yaratarak yeni iş kapıları yarattı.

Yapı Fuarı – Turkeybuild, fuarın son gününde Yapı Tech Garage Maraton Sunumlarına ev sahipliği yaparken Hyve Group Fuarlar İçerik ve Etkinlikler Departmanı Yöneticisi Zeynep Gülşen ve Değişim Mimarı İnovatif Yönetim Danışmanlığı Kurucusu Demet Demirer sunumların moderatörlüğünü üstlendi. Oturumda, Ottan Studio Kurucusu Ayşe Yılmaz, Planticket Kurucu Ortağı Bora Yiğit Şentürk, Elta VR Kurucu Ortağı Eli Levi, BIM Crone Sorumlusu, Mühendis Mehmet Enes Gün, BIMMade Kurucusu & Genel Müdürü Serdar Birden, İyiMakina Kurucusu Sinan Zabunoğlu, InSuppliers Kurucusu Güliz Fiş, İç Mimar, Funsef Kurucu Ortağı Şule Erkınay ve Optio Kurucu Ortağı Ufuk Baydilek çalışmalarını anlattı. 

Değişim Mimarı İnovatif Yönetim Danışmanlığı Kurucusu Demet Demirer ve Hyve Group Fuarlar İçerik ve Etkinlikler Departmanı Yöneticisi Zeynep Gülşen Yapı Tech Garage Maraton Sunumlarının moderatörlüğünü üstlendi. Zeynep Gülşen “Hyve Group olarak yeni ürün ve teknolojilerin, sektör temsilcilerinin yeni ürün ve teknolojilere karşı beklentilerini karşılamak adına böyle bir sürece ön ayak olduk. Bir çatı organizasyon olarak ev sahipliği yapmak istedik. Girişimcileri nasıl ağırlayalım, nasıl bir platform sunalım dediğimizde de Demet Demirer ile yollarımız kesişti” dedi.

Değişim Mimarı İnovatif Yönetim Danışmanlığı Kurucusu Demet Demirer: “Yapı Fuarı fikrinin aslında kendisi bir girişim. Çünkü sektörde olmayan akla gelmeyen bir şey, “Sektör için nasıl bir platform oluşturabiliriz?” yaklaşımı ile oluşturuldu. Yapı Fuarı’nın büyüklüğünde sesimizi duyurmanın yollarını ararken, kendileri bize kucaklarını açtılar. Sektöre bu konuda öncü oldular. Teşekkür ediyoruz. Bütün dünyada inşaat sektörü bir ara yıl içerisinde, o nedenle START-UP’lara gözünü dikmiş durumda. Oradan medet umuyor. Avrupa’da inşaat sektörü START-UP yarışması yaptı. Türkiye’de ise inşaata sektör olarak daha fazla sahip çıkmamız, Yapı Fuarını örnek almamız gerekiyor” dedi.

Ottan Studio Kurucusu Ayşe Yılmaz, “İnsana ve doğaya faydalı ürünler tasarlamaya çalışıyoruz. Tasarladığımız ürünleri hayata geçirmek için bazı doğal kaynaklar tahrip ediliyor. Sonraki aşamalarda doğaya verdiği zararlar ise cabası. Bu durum da beni şu soruyu sormaya itti: “Tüketmeden üretmek mümkün mü? Tüketimi nasıl minimalleştirebiliriz?” Dökülen ağaç yaprakları toplanarak çöpe götürülüyor. Aklıma bir fikir geldi: “Bu ağacın yapraklarını kullanıp bu malzemelerle yeni ürünler üretebilir miyiz?” diye düşündüm. Eve gittiğimde yediğim mandalinanın kabuklarını kurutup kompozit malzemeye dönüştürdüm ve güzel bir ürün oraya çıktı. Sonra sebze-meyve kabukları dahil bitkisel her türlü şeyi biriktirip kurutup malzeme üretmeye başladım. Bu sıralar benzerini yapan kimse yok. Böylece benim “ottan” yolculuğum başlıyor. 7 ay bir ustanın atölyesinde çalıştım. Türkiye’de kadın olarak sanayide ustalarla çalışmak hiç kolay değil fakat hayatımın en keyifli yolculuğu olduğunu da söylemek isterim. Portakal kabuğundan aydınlatma ve palmiye yaprağından sandalye ile ilk ürünlerimi ortaya çıkardım. Burada temel problem doğal kaynakların yok oluşu. Her sene dünyanın kaldırabileceğinden yüzde 75 kat daha fazla tüketiyoruz, yani diğer bir anlamda 1.8 gezegen. Bunun yüzde 40’ını bina endüstrisi tutuyor. Diğer yandan da her yıl 1.3 milyar ton gıda atığı oluşuyor. Yeşil atıklarla birlikte gıda atıklarını da katarak bir kaynak üretiyoruz. Yeşil atıkları alıp hammaddeye dönüştürüp mobilya, yapı, beyaz eşya, otomotiv yani aklınıza gelebilecek her yerde kullanabilecek malzemeleri geliştiriyoruz. Atıkları belediyeden ya da kurumsal yerlerden alıyor, tasarım ve ürün halinde mimarlık firmalarına ulaşıyoruz” şeklinde konuştu. 

Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul Fuarı sona erdi!

Planticket Kurucu Ortağı Bora Yiğit Şentürk, “Hiçbir inşaatın vaktinde bittiğini görmedim. Bu sadece Türkiye’de değil dünyada da böyle. Dünyadaki inşaatların yüzde 50’si geç kalıyor. Buradan hareketle bir yüksek lisans adımı için Avrupa’ya gittim. Ortağım ile tanıştım. Ancak sektör sorunu dediğim gibi orada da devam ediyor. Bu noktada inşaat sektöründe ölçümlemenin büyük önem arz ettiğini tespit ettik. İnşaat sektörü ilk defa dijitalleşmeye başlayan sektörlerden birisi. Gelişen teknolojilerde bugün, bu sektör oldukça ilerlemiş durumda. Programlar aracılığıyla da projenin her türlü planlaması ortaya çıkıyor. Ancak bunun hayata geçmesi zor oluyor çünkü inşaatlarda birlikte çalışabilmeyi beceremiyoruz, iletişim kuramıyoruz. Biz de buradaki sorunu çözebilmek adına, iletişimi düzeltmek için bir mobil uygulama geliştirdik” dedi.

Elta VR Kurucu Ortağı Eli Levi ise konuşmasında, “Sektörde teknoloji kullanılmadığını görerek gayrimenkulün pazarlama tarafında böyle girişim adımı attım. Pazarlamada herhangi bir dönüşüm tespit edemedik. Bu durum dünyada da böyle. Mülkün ziyaretini, gezilebilir olmasını 360 derece teknolojiyle entegre ettik. Gayrimenkul pazarlaması hem müteahhit hem de son kullanıcı tarafından mülkü tanıtmak için güzel ve bilinenden daha fazla bir sonuç sunuyor. Bulut taban, kolay paylaşım ve anlık raporlama (kaç kişi gezdi, nereleri gezdi) yazılımımızın en önemli özellikleri arasında yer alıyor. İnşaat firmaları inşaat halindeki projelerini sisteme yükleyerek kullanabiliyor ya da bir emlakçı, herhangi bir mülk sahibi bizim sistemimizi kullanabiliyor. 360 derecelik içeriği aktif bir şekilde üretmediğini tespit ettikten sonra hem yazılım hem de içeriği üretmeye başladık. Süreç ise şöyle işliyor; eğer inşaat firması ise üç boyutlu modelleme yapıp 3D modellemeye uygun hale getirip içerikleri üreterek sisteme entegre ediyoruz. Sözlerimi bitirirken 2019’da emlak konut ile çalışmaya başladığımızı vurgulamak isterim” ifadelerini kullandı. 

BIM Crone Sorumlusu, Mühendis Mehmet Enes Gün, “BIMCron projesi tüm aşamaları gerçek zamanlı olarak izlenebilir ve yönetebilir hale getiren bir bulut yazılım çözümüdür. İki kurucu ortağımızla başlayan bu süreç, eş zamanlı olarak veri takibinin cevap arayışları ile süreç bugüne geliyor. Bütün dokümanların 3 boyutlu bir model üzerinde saklanabilmesini sağlıyoruz. Böylece proje ile ilgili gerçekleştirilen revizyonların akamete uğramasını önlüyoruz. Bir projenin 20 yıl sonra dahi hangi aşamalardan geçtiğinin gözlemlenmesi veya incelenmesine de imkân sunuyoruz. Ürettiğimiz ürün inşaat sürecinde her türlü süreci optimize etme şansı da sunuyor. Projemizle kar artışı yüzde 20, verimlilik artışı ise yüzde 35 oranında gerçekleşiyor. 70 milyonluk bir proje için 14 milyonluk bir tasarruf anlamına geliyor” dedi.

InSuppliers Kurucusu Güliz Fişi “İşveren, detaylı bir fiyat araştırması edinerek rekabeti tespit etmek ister. İş yapan ise kendisini en iyi şekilde temsil edip, işverene direkt ulaşmak ister. Satın almacı olarak yaşadığım tecrübeler neticesinde bir platform oluşturmaya karar verdim. İş veren ve iş yapan firmaları buluşturan, networking imkânı sağlayan bir web sitesi kurguladık. Aslında tedarikçi bulmak hiç zor değil ancak asıl mesele size uygun doğru tedarikçiyi bulabilmek. Satın almacı olarak Google gibi platform aracılılığı ile aranan nişlikteki uzmanlıkları bulmak hiç kolay olmuyor. Diğer yöntemler için de açıkçası farklı sonuçlar elde edilemiyor. Müşterinin kime iş yaptığı bir satın almacı için beklenen bilgiler arasında yer alıyor. Nasıl yaptığı, nerede yaptığı gibi diğer ihtiyaç duyulan bilgilerin de yer aldığı bir platform olarak varlığımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu. 

Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul Fuarı sona erdi!

BIMMade Kurucusu & Genel Müdürü Serdar Birden, “Girişimimiz: Yapı Endsütrisinin dijital kütüphanesi.  Biz buna BIMMade Library – Akıllı Nesne Kütüphanesi diyoruz. Yapı endüstrisi içerisinde uzun yıllar faaliyet gösterdim. Bu süreçlerde beni rahatsız eden farklı adreslerde, ortamlarda hep aynı iş tekrar tekrar yapılıyor ve ortaya çıkan verimsizlik emek kaybına sebep oluyor. Bu rahatsızlık da beni BIM ile tanıştırdı. BIM modeli oluşturulabilmesi için nesnenin önce ortama aktarılması gerekiyor. Aksi durumda BIM modeli oluşturmak mümkün olmuyor. BIM nesneleri akıllı nesneler olarak görsel ile tasarımı birleştiriyor. Üreticiye ait tüm parametreler akıllı nesnenin içerisine girilerek istenilen modeli oluşturuyor ve istenilen çıktı alınabiliyor. Yapı endüstrisi içindeki üreticiler özellikle Türkiye’de inşaatın geleceğine hazır değiller. Üreticiler proje aşamasında tercih edilme imkanı buluyorlar nesnelerin varlığı ile, uluslararası alanda var olmak için bu konu olmazsa olmaz. Kullanıcı açısından ise ilerde veri alabilecekleri bir model oluşturmaları için bu nesneleri onlara ulaşabilir hal getiriyoruz. Böylece zaman kaybetmelerini de önlüyoruz. Mordor Intelligence araştırması sonuçlarına göre; sektörde dijitalleşme 5 yıl içerisinde, Türkiye orta düzeyde konumlanırken, Asya baya önde ilerliyor. Bu sürece üreticileri hazırlamak gerek. Türkiye’de şu anda içerik üreten dijital kütüphane bir tek biz varız, dünyada da oldukça az” dedi.

İyiMakina Kurucusu Sinan Zabunoğlu, “Kendimi bildim bileli doğrudan ve dolaylı olarak inşaat sektörü yamacında bulundum. Yurt içi ve yurt dışında pek çok şirkette çalıştım. Çocukluğumdan bu yana babamın çırağı sıfatıyla ikinci el iş makinesi ticareti yapan bir ailenin içerisinde büyüdüm. 2019 yılında TÜBTAK’ın desteği ile, 1,5 yıllı bir geliştirme süresinde Türkiye’de neyin çalışıp neyin çalışmayacağını tespit ettik. Hedefimiz spesifik bir problem üzerine inaş edilerek ortaya çıktı. Çeşitli sebeplerle inşaat sektörü özelinde ya da iş makinesine ihtiyaç duyan kurum ve kuruluşlar nezdinde ikinci el iş makinelerinin doğru hızlı ve yorgunluk yaratmadan satılmasının önündeki engeli kaldırmak. Kaotik bir düzen içerisinde yer alma mecburiyetini biliyoruz. Süreci teknoloji yardımı ile 360 derece yönetiyoruz. Açık arttırma kavramı doğrutlusunda yaratılmış kontrollü bir Pazar yeri mantığı ile konumlandırılan tarafların haklarını eşit derecede koruyan bir yaklaşım ile çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

İç Mimar, Funsef Kurucu Ortağı Şule Erkınay, “Projemiz VR Modelleme. Fikir, müşteriyi mekânın içinde henüz yapım aşamasına geçmeden dolaştırabilmek ve 3 boyutlu farklı deneyimler yaşatmaktan çıktı. Örneğin, boş bir mekan hayal edin içini bir şekilde doldurmanız gerekiyor. Bunu müşterinizle birlikte karşılıklı fikir ve isteklere göre tasarlayıp ortaya bir proje koyarsınız. Koyduğunuz projede müşterinizle aynı şeyleri hayal etmemiş olabilirsiniz. Biz de bu noktada VR gözlüklerle maliyet ve uygulama kısmını düşünerek restoran,otel ve benzeri yapıların içinde gezdirmeyi hedefledik. İnsanların deneyimleyerek karar vermelerini sağlıyoruz. Aslında kendinizi mekanın içinde 3 boyutlu modellerle mekana ışınlanıyor gibi düşünebilirsiniz. Bir araştırmaya göre; insanlara yüzlerce seçenek verildiğinde hiçbirine karar veremedikleri farkedilmiş, biz de buradan yola çıkarak yaptığımız şeyin doğru olduğunu farkettik. Seçenekler iç mimarlar tarafından süzgeçten geçiriliyor. Burada VR modellemeye aktırarılarak tasarımın gösterilmesiyle dokusal ve duygusal deneyimlerinize de hitap ettiği için size farklı bir deneyim yaşatmış oluyoruz. Aslında 6 metrekarelik bir stant içine binlerce mertekarelik bir tasarım giydirebiliyoruz. Bu tasarımda gökyüzündeki bulutlar ağaçlar hareket edebiliyor. İnsanda gerçeklik algısını artırıyor. Genelde insanlar mekanı oyunsallaştırmak istiyor. Oyunlaştırma çabasında olduğumuz için mekanlarara eğlence katarak tasarlamaya karar verdik. Devasa boyutlardaki ürünlerinizi mekanlarda uygulamış gibi gösterebiliyorsunuz” dedi.

Optio Kurucu Ortağı Ufuk Baydilek, “Dünyanın neresinde olursanız olun arsa, toprak oldukça sınırlı, rekabet yüksek. Bu hızı aşmak için veri ile çalışmalısınız. Nitelikli tasarım ise yapılı çevremizi oluşturan tüm inşaat mühendislerinin oluşturabildiği marjinal bir kavram. Nitelikli tasarım süreci tamamen insana dayandırıldığı için denetim mekanizması barındıramıyor ve hata yaratıyor. Tasarımcının subjektif zevklerine göre tasarlanıyor ve veriden yoksun, süre içerisinde deneyimden yoksun kalıyor. Bu nedenden de kolay satılamayan bir sisteme evrilmiş oluyor. Bu da süreci ekonomiklikten uzaklaşmış bir durumda bırakıyor. Biz çalışmalarımız esnasında şunu fark ettik; tasarım süreci içinde birçok nedenden ötürü yaratıcılık gerektiren sürenin tasarımın içinde oldukça küçük bir bölümüm olduğunu geri kalan kısmın ise tekniğe dayanan makinelere yaptırılabilecek, yapay zekâ ile optimize edilebileceğini gördük. Optio tasarımda hibrit yapay zekâsı. İnsan zekasının en üstün özelliği. Optio ile bir arazinin potansiyelini değerlemek istediğiniz zaman tamamen gerçek değerlerle hesaplanmış şekilde anlık olarak görebilirsiniz. Anlık olarak arsaya yapılacak bina ölçülerini, oranlarını, tiplerini görebilirsiniz. Birçok veriyi anlık olarak gerçek verilerle görebiliyorsunuz, bu verilere ulaşmakla kalmıyor nitelikli tasarımcılar tarafından üretilen modelli anlık görebiliyorsunuz. Bütün binanın kesitleri, malzeme listelerini bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz. Sistem bulut taban üzerinden çalışıyor. Olmasını istediğiniz daire tipolojilerini, modeli görebiliyor dakikalar içinde müşterilerinize gönderebiliyorsunuz” dedi.

43. Yapı Fuarı'na pandemiye rağmen yüksek katılım!


Geri Dön