Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği nasıl sağlanır?
Yapı İşlerinde Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliği kapsamında yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliğine dair hükümlere yer veriliyor. Peki yönetmeliğe göre yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği nasıl sağlanır, işte yanıtı..
Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği nasıl sağlanır?
Yapı İşlerinde Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliği kapsamında yapı işlerinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliği hususu ele alınıyor. Yönetmeliğin 10. maddesine göre "Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği nasıl sağlanır?" sorusunun yanıtı şu şekilde veriliyor.
Madde 10 —
Yapı işyerindeki çalışmalarda, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’nin 6 ncı maddesinde belirtilen hususlara uyulacak ve özellikle;
a) Yapı alanının düzenli tutulması ve yeterli temizlikte olması,
b) Yapı alanındaki çalışma yerlerinin seçiminde; buralara ulaşımın nasıl sağlanacağının ve ekipman, hareket ve geçişler için alan veya yolların belirlenmesi,
c) Malzemenin kullanım ve taşıma şartlarının düzenlenmesi,
d) Tesis ve ekipmanın kullanılmaya başlamadan önce ve periyodik olarak teknik bakım ve kontrollerinin yapılması,
e) Çeşitli malzemeler ve özellikle tehlikeli malzeme ve maddeler için uygun depolama alanları ayrılması ve bu alanların sınırlarının belirlenmesi,
f) Tehlikeli malzemelerin kullanılma ve uzaklaştırılma koşullarının düzenlenmesi,
g) Atık ve artıkların depolanması, atılması veya uzaklaştırılması,
h) Çeşitli işler veya işin aşamaları için öngörülen sürelerin yapı alanındaki işin durumuna göre yeniden belirlenmesi,
i) İşverenler ve kendi adına çalışanlar arasında işbirliği,
j) Yapı alanındaki veya yakınındaki endüstriyel faaliyetler ile etkileşimin dikkate alınması,
sağlanacaktır.
Madde 6 —
İşveren veya proje sorumlusu, projenin tasarım ve hazırlık aşamasında, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinde belirtilen genel koruma prensipleriyle birlikte, özellikle aşağıdaki hususlara da uyacaktır:
- İşin mimari, teknik veya organizasyon yapısına karar verilirken, yapı işinin değişik kısımlarının veya aşamalarının aynı anda ya da birbirini takip edecek şekilde yapılması planlanacaktır.
- İşin bütününün veya bir kısmının tamamlanması için geçecek tahmini süre belirlenecektir.
- Gerekli hallerde bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin (b) veya (c) bentlerine göre hazırlanan veya 8 inci maddesinin (c) bendine göre düzenlenen sağlık ve güvenlik planları ve dosyaları dikkate alınacaktır.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com