Emlak Konut

Yapı Kredi'nin krizde 'tarihi köşkler' planı

Kültür, sanat ve tarihi eserlere verdiği değerle tanınan Yapı Kredi Bankası, krize karşın elindeki Yeniköy Korusu, Kırmızı Köşk ve Abdülmecid Köşkü'ne sahip çıkıyor.

Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, "İki koru ve içindeki köşklere sahip çıkıp korumayı, hem kent kültürüne, hem tarihi mirasa karşı sorumluluğumuz olarak görüyoruz" dedi.

Kültür, sanat ve tarihe yıllardır destek veren Yapı Kredi Bankası, krize karşın elindeki değerlerine sahip çıkıp koruyarak geleceğe taşıyor. Bünyesinde iki değerli tarihi köşkü bulunduran Yapı Kredi Bankası'nın Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, "Yeniköy Korusu ve Kırmızı Köşk ile Bağlarbaşı Korusu'ndaki Abdülmecid Köşkü, kurucumuz Kazım Taşkent döneminde Yapı Kredi'ye kazandırılan aktiflerimiz. İki koru ve içindeki köşklere sahip çıkıp korumayı, hem kent kültürüne, hem tarihi mirasa karşı sorumluluğumuz olarak görüyoruz" diyor. Yapı Kredi bünyesindeki her iki koru ve köşkün tarihi değeri bugün ölçülemiyor. Mali değeri ise, Yapı Kredi yetkilileri tarafından pek dile getirilmiyor ancak piyasada ikisinin bugünkü değerinin 400 milyon doları bulduğu tahmin ediliyor. 2008'in son çeyreğinden itibaren Türkiye'de kendini hissettiren krizle ilgili olarak ise Tayfun Bayazıt "Bu krizin gerçek etkisini 2008 bilançolarında değil, 2009 bilançolarında göreceğiz. 2008'in güzel bilançolarına bakarak kimse yanılmasın" uyarısında bulunuyor. Tayfun Bayazıt ile Yapı Kredi'nin kültür ve sanat yatırımlarının yanı sıra 'kriz'i ve beklentilerini konuştuk.

Banka bünyesindeki iki köşkün önemi nedir?
Her iki mekan da kurucumuz Kazım Taşkent döneminde uzun yıllar önce Yapı Kredi'ye kazandırılmış aktiflerimiz. Köşklerin konumlarına dönemlerine uygun restorasyonlarını, bakımını, korunmasını biz üstleniyoruz. Her ikisini de bankamızın özel etkinlikleri için kullanıyoruz. Bağlarbaşı Korusu, daha çok personelimiz ve çalışanlarımız açısından ağırlıklı kullanılan bir yer. Çalışanlarımız burada aileleriyle birlikte özellikle açık havada spor aktivitelerine katılabiliyor. Yeniköy Korusu ise genellikle üst düzey konukların ağırlandığı daha küçük bir mekan.

Köşkler sık sık restorasyon istiyor mu?
Bağlarbaşı Korusu'ndaki Abdülmecit Köşkü, yakın zamanda baştan sona elden geçirilerek aslına sadık kalınarak restore edildi. Isıtmayla ilgili düzenlemeler yapıldı, çünkü köşkleri belli bir ısı seviyesinde tutmadığınız takdirde nemden dolayı bozulma, çürüme olabiliyor.

Bu köşkleri kriz döneminde de elinizde tutmayı düşünüyor musunuz?
Bankacı gözüyle baktığınız zaman her türlü aktif gerekli değeri bulduğu zaman alınabilir de, satılabilir de. Ama biz o açıdan bakmıyoruz. Köşklere hem kentin kültürel ve sanat mirası, hem de uzun yıllardır Yapı Kredi'nin elindeki önemli bir değer olarak bakıyoruz. Herhangi bir bankanın kendi işiyle alakalı olmayan aktifinin satışının tasarruf yetkisi yönetim kurulunda ve hissedarlarındadır. Burası hiç satılamaz ya da bu ve benzeri yerler hiç alınamaz diye bir şey söyleyemem. Biz sahip olduğumuz müddetçe bu değere sahip çıkarız.

Sermaye likiditemiz yeterli
Kriz dönemlerinde bu köşklerin satılması gündeme geliyor mu?
Krizde genelde aktifler değerini bulmadığı için normalde satış olmuyor. Yapı Kredi'nin kriz döneminde böyle bir varlıkı elden çıkarması gibi bir nedeni zaten yok. Sermaye likiditesi açısından son derece yeterli. Ana işimiz olan bankacılıkta işimizi daha fazla büyütebileceğimizi biliyoruz. Geçen sene başında, kriz ortada yokken hissedarlarımıza gittik 'Agresif büyüme planımız var. İleride sermaye ihtiyacımız olabilir' dedik. Hissedarlarımız da bu planı onayladı ve 920 milyon TL sermaye artışı yaptık. Azınlık hissedarlar da buna büyük ölçüde katıldı. Önümüzde bu sermaye yapısıyla işimizi büyütme ve geliştirme gibi bir planımız var.

Peki bankacı gözüyle baktığınızda köşklerin değeri nedir?
Bunlara değer biçmek gerçekten çok zor. Baktığınız zaman bu varlıklar dünyada kolay edinemeyeceğiniz iki özel varlık.

Kültür, sanat ve tarihe desteğiniz krizde de sürüyor mu?
Bunlar 64 yıldır çok ciddi yatırım yaptığımız ve yapmaya devam edeceğimiz konular. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık olarak da faaliyetlerimiz var. Topluma bir şeyler vermeyi geçmişten beri en önemli kurumsal sosyal sorumluluk olarak görüyoruz. Türkiye geçmişte de krizler yaşadı. Tabii ki krizler bütçe açıdan kısıtlamalar oluşturur. Ama kültüre, sanata olan yatırımların sürekliliği önemli. Aynı tempoda bunu devam ettireceğiz. Sonuçta bu kriz geçip gidecek belki başka krizler de gelecek. Hayat krizsiz dümdüz olmayacak.

Abdülmecid Köşkü 200 dönüm koruluk içinde
İstanbul'da Bağlarbaşı'ndaki Abdülmecid Köşkü, 200 dönüme yakın koruluk içinde, Mısır Hidivi İsmail Paşa tarafından 'Av Köşkü' olarak yaptırılır. Binada Osmanlı ve Mısır mimarisi hákim. İsmail Paşa'nın 1895'te ölümünden sonra köşk oğlu Mahmut Hamdi Paşa'ya geçer. Sultan II. Abdülhamid bedelini ödeyerek köşkü Hamdi Paşa'dan aldırır ve amcazadesi Abdülmecid Efendi'ye tahsis eder. Av köşkü, sanatseverliği ile bilinen Abdülmecid Efendi'nin hem yazlığı, hem ressamlığını sürdürdüğü bir sanat yuvası olur. Mart 1924'de Halifeliğin kaldırılması ve hanedanın yurtdışına çıkartılmasıyla gayrimenkullerin tasfiyesi zorunlu kılınır. Ülke dışına çıkan Abdülmecid Efendi'nin vekili Cevat Paşa, köşkteki tabloları sattırdı. Daha sonra İstanbul Defterdarlığı köşkü Kalkavan ailesine sattı. Son olarak Kazım Taşkent, bu köşkü Yapı Kredi adına satın aldı.

Yeniköy Korusu 59 yıldır Yapı Kredi'de
İstanbul'daki Yapı Kredi Yeniköy Korusu, Yapı Kredi'nin kurucusu Kázım Taşkent'in girişimleriyle 1950'lerin sonundan itibaren bölümler halinde satın alınarak Yapı Kredi bünyesine katılmış. Sait Halim Paşa Yalısı'nın koruluğu ile Köse Raif Paşa Korusu ve etrafındaki arazilerin ağaçlandırılarak yeniden düzenlenmesi ile 100 dönümlük koru alanı oluşturulmuş. Doğal ortamın içinde tarihi 'Kırmızı Köşk' ve ek yapılan modern tesisler yer alıyor. Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın torunu ve Halim Paşa'nın oğlu olan Sait Halim Paşa'ya (1863-1921) ait av köşkü ve av barınakları koru alanında bulunuyor. Osmanlı Devleti'ni Birinci Dünya Savaşı'na dahil eden antlaşma burada imzalanmış.

Tayfun Bayazıt
Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, 1957 doğumlu. S. Illinois Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesi mezunu. Columbia Üniversitesi'nden Finans ve Uluslararası İlişkiler alanlarında yüksek lisans derecesi aldı. Bankacılığa Citibank'ta başladı. Nisan 2007'de Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü ve Murahhas Azası görevlerine atandı.

Hürriyet